Comenzile pentru bunuri "Made in Germany" au crescut peste estimări în iunie, în pofida problemelor din lanţul de aprovizionare, în urma majorării cererii pentru articole industriale mari, în special din partea clienţilor interni, transmit MarketWatch şi Reuters, informează Agerpres.
Conform datelor publicate joi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), comenzile industriale au urcat în iunie cu 4,1%, după un declin de 3,2% în mai, în timp ce analiştii se aşteptau la o expansiune de 1,9%. Excluzând comenzile mari, comenzile industriale au urcat în iunie cu 1,7%.
În iunie, comenzile interne pentru bunuri "Made in Germany" au urcat cu 9,6%, comparativ cu luna precedentă, cele de peste hotare au crescut cu 0,4%, iar cele din ţările aflate în afara zonei euro au înregistrat un declin de 9,3%. Comenzile noi din ţările din zona euro au înregistrat un avans de 1,3% iar cele din alte ţări au scăzut cu 0,2% faţă de mai.
În ritm anual, comenzile pentru bunuri "Made in Germany" au urcat cu 26,2% luna trecută. Ele sunt cu 11,2% mai ridicate comparativ cu nivelul februarie 2020, ultima lună înainte ca pandemia să afecteze Europa, arată datele Oficiului Federal de Statistică.
Totuşi, industria germană este afectată de deficitul de aprovizionare cu componente şi materii prime, ceea ce reduce producţia şi majorează costurile, conform studiilor recente.
"Deşi nivelul comenzilor este ridicat, ele nu pot fi procesate rapid din cauza problemelor din lanţul de aprovizionare pentru bunuri intermediare şi materiale", a apreciat analistul Bastian Hepperle de la Bankhaus Lampe. Acesta a avertizat că în industrie dificultăţile din lanţul de aprovizionare vor continua şi în trimestrul trei din 2021, ceea ce ar putea încetini avansul economiei.
Deficitul de semiconductori afectează semnificativ producţia de maşini dar şi multe alte sectoare industriale.
"Dar şi deficitul de personal devine din ce în ce mai mare", susţine economistul Thomas Gitzel, de la VP Bank.
Pe ansamblul anului trecut, Germania a înregistrat cel mai sever declin al comenzilor industriale de la criza financiară globală din 2008. În pofida redresării care a început în toamnă, comenzile interne pentru bunuri "Made in Germany" au scăzut în 2020 cu 11% comparativ cu 2019. Analiştii se aşteaptă la o redresare semnificativă în acest an.
Conform datelor Eurostat, Germania şi Italia au fost anul trecut principalii parteneri comerciali ai României, atât în ceea ce priveşte exporturile cât şi importurile de bunuri.