Germania intenţionează să revoce statutul de protecţie pentru sirienii consideraţi periculoşi sau condamnaţi penal, a confirmat sâmbătă Ministerul de Interne de la Berlin, potrivit AFP, care transmite cele ce urmează. Măsura vine la scurt timp după ce Austria a decis expulzarea unui cetăţean sirian condamnat pentru crimă - o premieră în Uniunea Europeană în ultimii ani.
Ministerul a transmis că a instruit Oficiul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF) să iniţieze proceduri de revocare a protecţiei pentru „persoanele periculoase şi delincvenţii sirieni”. „Comisia pentru crime grave poate exclude recunoaşterea unei forme de protecţie sau poate duce la revocarea acesteia”, a explicat un purtător de cuvânt.
Acordul de guvernare dintre conservatorii cancelarului Friedrich Merz şi social-democraţi prevede expulzarea către Siria şi Afganistan, „începând cu infractorii şi persoanele considerate o ameninţare la adresa securităţii”.
Potrivit autorităţilor, BAMF a deschis peste 3.500 de proceduri de revocare între ianuarie şi mai 2025. În urma acestora, statutul de refugiat a fost retras în 57 de cazuri, iar protecţia subsidiară - o formă intermediară de protecţie - în alte 22.
În paralel, aproximativ 800 de cetăţeni sirieni s-au întors voluntar în ţara de origine, în cadrul unui program de repatriere finanţat de guvernul german.
În Germania trăiesc în prezent aproape un milion de sirieni, majoritatea sosiţi în timpul valului de migraţie din 2015-2016. Însă, după înlăturarea regimului Bashar al-Assad în decembrie 2024, mai multe state europene, inclusiv Germania şi Austria, au suspendat temporar procesarea cererilor de azil, pe fondul ascensiunii partidelor de extremă dreapta şi al creşterii îngrijorărilor legate de securitate, conform sursei citate.
Ţara s-a confruntat în ultimele luni cu mai multe incidente violente, printre care atacuri cu cuţitul, atentate motivate ideologic şi acţiuni ale extremiştilor de dreapta, care au readus în dezbaterea publică tema integrării şi a siguranţei publice.
Opinia Cititorului