Preşedintele interimar Ilie Bolojan afirmă, într-un interviu pentru Bihoreanul, că, în percepţia românilor, preşedintele are nişte puteri mai mari decât în realitatea dată de Constituţie şi că aceasta derivă şi din modul în care se fac campaniile electorale, "pentru că o bună parte dintre candidaţii la Preşedinţie au nişte campanii care sunt de fapt campanii de premier", potrivit news.ro.
El a precizat că e foarte important ca oamenii să înţeleagă că dacă preşedintele României nou ales nu va colabora cu Guvernul, în situaţia în care suntem astăzi, lucrurile nu vor ieşi bine, pentru că un slogan electoral nu ţine cont de proiecte.
Bolojan a fost întrebat dacă românii încă văd în preşedinte un tătuc şi dacă are preşedintele pârghii de acţiune aşa cum are Guvernul.
"Nu ştiu dacă au neapărat imaginea unui preşedinte tătuc, dar cu siguranţă în percepţia românilor preşedintele are nişte puteri mai mari decât în realitatea dată de Constituţie. Asta derivă şi din modul în care se fac campaniile electorale, pentru că o bună parte dintre candidaţii la Preşedinţie au nişte campanii care sunt de fapt campanii de premier. Fac rău întregii lumi politice, pentru că setează nişte aşteptări care nu sunt onorate şi vedeţi că nu avem vot pentru, avem tot voturi împotrivă. Se câştigă pe voturi împotrivă pentru că ciclic se dezamăgeşte" a declarat Bolojan pentru Bihoreanul.
El a explicat că, în momentul în care milioane de oameni votează preşedintele, se prezumă că are o forţă mare, posibilitatea de a face, or nu e aşa.
"Deci România are un sistem constituţional şi de guvernare care a împărţit puterea, o parte este la preşedinte, o parte la guvern. În anii '90, când am gândit Constituţia, n-am mai dorit să permitem un nou tovarăş Nicolae Ceauşescu. La noi puterea fiind disipată, dacă aceste două centre de putere, preşedintele şi guvernul cu majoritatea parlamentară colaborează, se pot face nişte lucruri în plus. Dacă intră în conflict, lucrurile bune care ar trebui să se întâmple sunt temporizate, pentru că dacă nu pot să se ajute unii pe alţii, sigur se pot carota, se pot sabota, pot să întârzie anumite lucruri, şi asta am văzut de foarte multe ori", a argumentat Bolojan.
El a susţinut că, de aceea, în această perioadă, e foarte important ca oamenii să înţeleagă că dacă preşedintele României nou ales nu va colabora cu Guvernul, în situaţia în care suntem astăzi lucrurile nu vor ieşi bine, pentru că un slogan electoral nu ţine cont de proiecte.
"Împărţirea populaţiei în buni şi răi nu ţine loc de plata salariilor, a pensiilor, nu rezolvă inflaţia, nu rezolvă scăderea puterii de cumpărare. Aceste probleme le rezolvă colaborarea şi acţiunea coordonată care să creeze condiţii pentru aceste lucruri", a conchis preşedintele interimar.
1. Sa-i votam cum se cuvine
(mesaj trimis de Anonim în data de 22.04.2025, 13:08)
Cel mai mare deficit din UE, cea mai mare inflatie, cele mai mari preturi la mancare, cea mai mare coruptie din UE, cele mai mari sume irosite pe armament din istorie, cea mai mare datorie externa, iar cei de la PSD -PNL vor sa se perpetueze la putere.
Sa-i votam cum se cuvine
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 20:26)
Nu uita de udmr, te rog!
2. ANONIM
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 13:20)
Pomeni electorale, paine si circ.Asta inseamna PSD+PNL.La Craiova se cheltuie bani in nestire, in loc sa stranga cureaua.Targuri de Craciun, de Paste.......
Urmeaza Intencity, un festival falimentar, anul trecut investindu-se 22.519.019 de lei.Incasarile au fost de 2.441.423 lei.
Votati cu incredere!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 13:27)
Minciunile istorice ale comunismului au facut ca natiunea sa fie tributara unui singur om numit Presedinte .Se vede usor si din comentarii trucate sau din cele prost concepute .Niciodata in istorie Romania si cetatenii ei nu au trait mai bine .Daca asta nu se intelege ii sfatuim pe cei care contrazic realitatea sa se mute in Comunism .Nemultumitului i se ia de fiecare data darul .Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul ne spune o veche zicala romanesca .
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 13:44)
traiul pe datorie e si acela problematic. putina cumpatare nu strica. asta nu inseamna comunism ci evitarea problemelor viitoare.
chestia cu "traitul foarte bine", pe datorie, mna. putem trai si binisor fara atatea credite.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 14:35)
Te inseli amarnic asa cum s-au inselat si comunistii . Fara banii veniti sau obtinuti ca si granturi sau imprumuturi cu dobinda mica nici o natiune nu se poate dezvolta .Greu iti este sa pricepi asa cum le este si multor altii .
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 15:46)
ce dobanda mica visezi ca suntem la 8%
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 16:16)
esti habarnist sadea .
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 13:44)
Securitatea imprastie perceptia asta cu puterea presedintelui ca sa se ascunda dupa asta si sa-si justifice magariile , vezi atacurile presei securiste la Iohanis cand de fapt securitatea este actorul principal, Iohanis doar a executat ordinele securitatii .
5. Bun si...
(mesaj trimis de Anonim în data de 22.04.2025, 14:44)
Bun si...la funeraliile democratiei din România cine si cum participa??
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 16:08)
Serios ????
si atunci cum a putut decide Presedintele singur,
fara acordul/votul parlamentului Romaniei,
inarmarea si sprijinul imens a Ucrainei ??!!
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de esop în data de 22.04.2025, 17:53)
Se numeste Constitutia Romaniei acolo unde Presedintele este conducatorul militar al Romaniei .Constitutia nou creeata dupa 1989 permite Romaniei sa aiba un raspuns concret la diferitele probleme ce au aparut sau care pot aparea in viitor .S-a vazut clar si raspunsul la jocurile copilaresti de pe Tik Tok ca si atunci cind cineva a vrut sa declanseze Alegeri Anticipate ca si in alte multe cazuri .Este o Constitutie formidabila .
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 18:18)
Care ajutor?
30 tancuri americane second hand, fara dotari de ultima generatie.
Cateva F-16 , nemodernizate
Si alte ajutoare cu ce au gasit europenii pe la fir vechi
Romanioa putera sa-i ajute cu flota de submarine (Romanbia detine un submarin -Delfinul-, fara baterii de 3
0 ani).
Sa nu se sperie popuilatia(suveranistii) , presedintele nu a indraznit sa ofere Ucrainei cel mai modern si mai performant submarin (si de altfel singurul)
s.a.m.d.
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 19:58)
lasa-l in pace pe escop, nu e de pe lumea asta.
traieste in romania lui, in tara lui, la obregia!
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 20:40)
Si submarinul ala este Made in U.R.S.S., bateria se poate cumpara tot de la ei.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2025, 23:58)
Ce vorbești nelegitimule, nu știai asta înainte de anularea alegerilor fara motiv?
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 07:39)
Nu domnule, Presedintele este cel mai puternic om din Romania. Constitutia Romaniei ii da aceasta putere.
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
Daca isi indeplineste aceste prerogative, Presedintele Romaniei poate sa opreasca orice abuz, inclusiv al CCR si al Justitiei, poate sa inlature din orice functie din Statul Roman pe orice individ care nu respecta legile si Constitutia, inclusiv pe Premier, evident indirect.
Aceste prevederi constitutionale il imputernicesc pe Presedintele Romaniei, astfel incat el sa-si poata indeplini toate obligatiile cuprinse in Juramantul pe care l-a depus, obligatii care sunt in ansamblul lor necesare si indestulatoare pentru ca mereu aceasta tara si acest popor sa mearga inainte.
“Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Din cele de mai sus, rezulta ca parintii Constitutiei si Constituanta de atunci, au asigurat Presedintelui cadrul Constitutional si toate parghiile pentru ca "Presedintele". sa fie cel mai important si puternic om din Romania
Afirmatia ca "În percepţia românilor, preşedintele are puteri mai mari decât în realitatea dată de Constituţie" nu este adevarata.
Presedintii de pana acum nu si-au indeplinit prerogativele prevazute de Constitutie, unii cu reacredinta, unii din ignoranta si nestiinta si toti au ramas datori acestui popor si poporul vrea mai mult. Si aceasta nu este o perceptie ci o realitate pe care romanii o vor inlaturata. Presedintele sa-si faca datoria!
Bunaoara numai in privinta obligatiei de a veghea la "respecatrea Constitutiei" a facut macar unul dintre Presedinti ceva. Si Constitutia este incalcata mereu si grosolan de autoritati si mai ales de Guverne.
Si Constitutia a fost si este incalcata chiar de cei care ar trebui sa impuna respectarea ei, de catre CCR chiar si astazi.
Nu este o perceptie ci o cerinta a acestui popor ca voi cei de la Cotroceni sa va indepliniti obligatiile, nu sa inchideti ochii, sa lasati totul in voia raufacatorilor si voi sa va lafaiti in lux, confort, opulenta, maretie si .. ca, vorba poetului, " belferii de la Cluj, intr-o dulce far niente" (ma rog poate de la Oradea)
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 11:37)
te inseli . nu poti da nici macar un singur exemplu acolo unde constitutia a fost incalcata .