Deficienţele de mentenanţă ale operatorului privat National Grid au stat la originea incendiului ce a dus la închiderea completă a aeroportului Heathrow pe 21 martie, potrivit unui raport de anchetă publicat miercuri de NESO - autoritatea publică ce supraveghează sistemul energetic din Regatul Unit, informează presa internaţională.
Incidentul, declanşat de un transformator electric, a provocat o pană de curent majoră într-unul dintre cele mai aglomerate noduri aeriene din lume, generând haos în transportul aerian internaţional şi determinând anularea sau redirecţionarea a sute de zboruri.
Raportul indică drept cauză probabilă un scurt-circuit apărut în urma unei infiltraţii la una dintre bucşele de înaltă tensiune ale transformatorului, elemente izolatoare esenţiale. Electricitatea ar fi generat un arc electric, care, în contact cu aerul şi căldura, a aprins uleiul din interiorul transformatorului.
NESO a semnalat că un nivel crescut de umiditate în acea zonă fusese detectat încă din 2018, fără ca National Grid să fi intervenit adecvat. „Măsurile luate nu au reflectat gravitatea riscului”, avertizează raportul.
National Grid a recunoscut că există „lecţii importante de învăţat” şi a anunţat implementarea unui program amplu de inspecţii şi întreţinere. Totodată, reprezentanţii aeroportului Heathrow au cerut companiei să analizeze urgent măsurile necesare pentru a preveni repetarea unui astfel de incident, acuzând „reglementări învechite, mecanisme de securitate inadecvate şi o întreţinere deficitară a infrastructurii”.
NESO subliniază însă şi responsabilitatea Heathrow, arătând că reţeaua electrică internă a aeroportului nu era proiectată sau configurată pentru a face faţă unei astfel de pene.
În urma raportului, autoritatea de reglementare în domeniul energiei, Ofgem, a deschis o anchetă pentru a stabili dacă National Grid şi-a respectat obligaţiile legale în privinţa mentenanţei. De asemenea, Ofgem va comanda un audit independent privind starea infrastructurii critice gestionate de companie, pentru a verifica dacă incidentul de la Heathrow este un caz singular sau semnalul unui risc sistemic.
„Raportul este profund îngrijorător, pentru că riscuri cunoscute au fost ignorate ani la rând”, a comentat ministrul britanic al mediului, Ed Miliband.
Aeroportul Heathrow, inaugurat în 1946, este cel mai mare dintre cele cinci care deservesc Londra. În ianuarie, guvernul britanic a aprobat construcţia unei a treia piste, cu termen estimat de finalizare în 2035.
Opinia Cititorului