Isărescu: "Nu este momentul să discutăm despre o reducere a dobânzii"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 noiembrie 2023

Isărescu: "Nu este momentul să discutăm despre o reducere a dobânzii"

English Version

BNR a menţinut prognoza privind inflaţia de 7,5% pentru ultimul trimestru al acestui an; pentru primul trimestru din 2024 estimează o inflaţie de 7,7% "Deocamdată nu vedem semnele unei recesiuni, dar temperarea creşterii este evidentă", a afirmat guvernatorul BNR

Banca Naţională a României (BNR) nu ia în calcul o reducere a dobânzii de politică monetară până când inflaţia nu va scădea puternic, a spus vineri guvernatorul Mugur Isărescu, în ocazia conferinţei în care a prezentat "Raportul trimestrial asupra inflaţiei".

Guvernatorul a afirmat: "Deocamdată nici nu putem să discutăm despre o reducere. Avem o inflaţie mare, peste rata de politică monetară şi, în plus, nu este clar că se duce în jos. Pot să mai apară şocuri care să ducă preţurile în sus. De aceea spun foarte clar - nici nu este momentul să discutăm despre o eventuală reducere, dar să luăm o decizie. Nu avem ce să discutăm deoarece creăm anticipaţii, nu le îndeplinim şi toată lumea are de pierdut".

Isărescu a subliniat că în piaţă dobânzile au scăzut semnificativ, de la 8% la 6%, dar că, probabil, aşteptările sunt ca dobânzile să scadă şi mai mult.

"Nu vrem să dăm acest sentiment. Există câmp pentru o reducere mai mare a dobânzilor, care oricum au scăzut şi există lichiditate în piaţă (...). Nu vă aşteptaţi ca în perioada următoare, până inflaţia nu se duce bine în jos, să luăm vreo decizie de reducere a ratei de politică monetară", a afirmat guvernatorul, adăugând: "Cea mai proastă combinaţie este să te duci cu rata de politică monetară în jos, să constaţi că inflaţia nu scade şi să creşti rata din nou. Nu ne jucăm cu rata de politică monetară. Mai facem jocuri, în anumite limite, cu dobânzile pe piaţă".

Isărescu: "Ajungem în intervalul ţintei de inflaţie în trimestrul al treilea din 2025"

BNR a menţinut prognoza privind inflaţia la 7,5% în trimestrul al patrulea al acestui an, în vreme ce pentru primul trimestru a lui 2024 vede o uşoară creştere a infaţiei, la 7,7%, care va scădea până la 4,8%, la finalului anului viitor.

Isărescu a afirmat: "Avem o reconfirmare a prognozei pentru finele anului la 7,5%, nu este modificată, însă este o revizuire ascendentă a traiectoriei pe parcursul anului 2024, în contextul majorărilor legiferate, pe care le-am luat în considerare, a unor taxe şi impozite. Este vorba de impactul de runda întâi al creşterilor de TVA, aducerea lor la acelaşi nivel sau trecerea de la trei trepte la numai două trepte şi creşterea accizelor. Acest impact este estimat la 0,9 puncte procentuale, care apare în special în primul trimestrul al anului viitor, dar ulterior se intră pe aceeaşi traiectorie de dezinflaţie şi ajungem în intervalul ţintei la orizontul trimestrului al treilea din 2025. Ceea ce nu este rău, în contextul a două războaie şi a tuturor incertitudinilor care există. Deocamdată prognoza arată relativ bine".

Potrivit guvernatorului, principala contribuţie la scădera inflaţiei este reducerea inflaţiei CORE 2 ajustat, ceea ce arată că întărirea politicii monetare şi ţinerea la nivel relativ înalt a dobânzilor pentru o perioadă mai lungă de timp au avut efecte şi vor avea în continuare.

Legat de riscurile la adresa îndeplinirii prognozelor BNR, guvernatorul a subliniat că, în ceea ce priveşte evoluţia cererii interne, banca nu vede riscuri inflaţioniste, ci mai degrabă în sens invers. "Legat de impactul preţurilor materiilor prime, al bunurilor intermediare şi finale din cauza, în special, a tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, vedem riscuri în sus, de creştere. Politica fiscală şi cea a veniturilor sunt riscuri în ambele sensuri", a afirmat guvernatorul.

"Va trebui să fim foarte atenţi la mixul de politici economice care să continue dezinflaţia, fără a crea recesiune", a spus Isărescu

Guvernatorul a punct că inflaţia în ţara noastră a coborât fără se se intre în recesiune, dar există o tempereare evidentă a creşterii economice în trimestrul al doilea, care probabil va continua şi în trimestrul al treilea.

"Deocamdată nu vedem semnele unei recesiuni, dar temperarea creşterii este evidentă. Am încercat să dăm inflaţia în jos fără să creăm recesiune, ceea ce este o treabă foarte grea. Până acum a ieşit, dar avem această slăbire a creşterii economice şi va trebui să fim foarte atenţi la mixul de politici economice, care să continue dezinflaţia fără a crea recesiune", a spus Isărescu, adăugând: "Cursul de schimb ne-a ajutat. Am evitat pe de o parte o inflaţie mai mare în primii doi ani după declanşarea crizei energetice şi în jumătatea acestui an, dar prima de risc a României e cea mai mare. Iar principalul factor este situaţia deficitelor gemene - deficitul fiscal şi deficitul de cont curent rămân încă mari. Şi greu de dat în jos".

Guvernatorul BNR: "Guvernul şi Parlamentul trebuie să găsească soluţii să ducă deficitele în ţintele pe care ni le-am asumat cu UE"

Guvernatorul a mai subliniat că Guvernul şi Parlamentul trebuie să găsească soluţii astfel încât să ducă deficitele în ţintele asumatate cu Uniunea Europeană, iar BNR va sprijini orice mix de politici în acest sens, dar să fie realiste.

"Guvernul şi Parlamentul trebuie să găsească soluţii să ducă deficitele în ţintele pe care ni le-am asumat cu Uniunea Europeană. Cum se va face acest lucru? Noi sprijinim orice mix de politici, reduceri de cheltuieli, majorări de taxe care duc la acest lucru. Dar sprijinim ceea ce este realist. Eu nu văd cum o fi România mai altfel decât alte ţări europene care ajung la echilibru bugetar cu 32-36% venituri din PIB şi noi să facem asta cu 27%. Că vom creşte veniturile printr-o colectare mai bună, prin reducerea evaziunii, că reducem şi pe alte căi - aceasta e datoria politicii fiscal- bugetare, noi sprijinim orice măsură, dar să fie realistă", a spus Isărescu.

Raportul BNR a fost întocmit pe baza datelor disponibile până la jumătatea lunii octombrie, astfel încât nu ia în calcul alte elemente apărute ulterior.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. breeee.... current account to gdp ce colecatere?! merge pe negativ... o sa crape piata dupa alegeri.

    s c c r e t 

    a vazut cineva bursa din argentina?! sau turcia? in cantitate aur?! la conversie de "vanzare"?!

    dar de bursa din zimbabue uitam sa spun... 

    toate 3 super productivive ca si rata de recuperare in cantitate aur ca exit .. sau dolari... sau etc marfuri.  

    ala da crack up boom...  

    iran crack up boom.... venezuela... crack up boom... 

    la toate real intrest rate... negative.... grave... 

    s c c r e t 

    Isărescu lider de sindicat al cartelului băncilor care a permis devalorizarea monedei naționale și inflație la cote alarmante.Nu înțeleg ce caută un vânzător de tara la conducerea băncii centrale care nu are nici un obiectiv specific...doar tipărire de plastic și câteva monede aniversare.Acest semidoct,securist,care încasează și pensie și salariu uriaș și acționează și in privat este un mafiot care a reușit să prostească toată România cu prostiile debitarea fara rezultate notabile, trebuie rapid eliminat de la BNR care ar trebui să aibă un rol semnificativ în apărarea monedei naționale și să fie un mediator între clienții băncilor și bănci și să apere clienții de abuzuri care au fost nenumărate de-a lungul anilor de după așa zisa revoluție.Din păcate este un vânzător de țară și un om cumpărat de bănci prin ceea ce comunica.Atata timp cat va fi la BNR acest om va aduce grave prejudicii tuturor.

    1. frica de deflatie a fost mai mare decat frica de inflatie de acum!

      doar ca.... uitam de frica de hiperinflatie! 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb