Legea plafonării dobânzilor practicate de IFN-uri a intrat în vigoare

G.M.
Bănci-Asigurări / 11 noiembrie

Legea plafonării dobânzilor practicate de IFN-uri a intrat în vigoare

Debitorii vor plăti maximum dublul sumei împrumutate

Noile dispoziţii se aplică şi creditelor acordate de IFN-uri anterior intrării în vigoare legii

IFN-urile care nu respectă dispoziţiile noului act normativ riscă sancţiuni drastice din partea ANPC

Cetăţenii care au împrumuturi contractate de la instituţiile financiare nebancare pot solicita recalcularea dobânzilor la acestea, potrivit legii care plafonează aceste credite, lege care a intrat astăzi în vigoare, după ce a fost promulgată în 12 august de preşedintele Klaus Iohannis.

Anunţul privind intrarea în vigoare a acestei legi a fost făcut pe reţele de socializare, printr-un mesaj audio-video de senatorul social-democrat Daniel Zamfir, iniţiatorul actului normativ. În mesajul transmis, Daniel Zamfir precizează: "Ziua Z - Gata cu cămătăria IFN-urilor! Începând de azi, toate IFN-urile care practicau dobânzi uriaşe sunt obligate să opereze dobânzile reduse conform legii. Vă reamintesc limita maximă a dobâzilor:

- pentru creditele până la 5.000 lei - 1% pe zi;

- pentru creditele a căror valoare se situează între 5.000 şi 10.000 lei - 0,8% pe zi;

- pentru creditele cuprinse între 10.000 şi 25.000 lei - 0,6% pe zi.

La toate creditele, la final, consumatorul nu va plăti mai mult decât dublul sumei împrumutate. Toţi cei care aveţi credite cu astfel de dobânzi notificaţi IFN-ul care va fi obligat să vă reducă dobânda începând de azi! În cazul în care nu se conformează, sesizaţi ANPC care are toate pârghiile legale să intervină pentru respectarea legii".

Potrivit legii, în situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să transmită în scris, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare. În caz de refuz explicit al cererii de revizuire amiabilă a contractului sau în caz de întârziere cu mai mult de 45 de zile a răspunsului la o astfel de cerere, consumatorul va putea solicita instanţei competente adaptarea judiciară a contractului. De la data depunerii cererii de adaptare judiciară a contractului, efectele acestuia asupra consumatorului se suspendă numai dacă depăşirea plafoanelor prevăzute este constatată printr-o decizie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Prin actul normativ s-au stabilit şi sancţiuni pentru IFN-urile care încalcă noile dispoziţii legale. Astfel, constituie practică comercială incorectă şi se sancţionează conform Legii nr. 363/2007 următoarele fapte:

- stipularea şi utilizarea de dobânzi excesive sau de clauze privind valoarea totală plătibilă de către consumator care determină depăşirea plafoanelor maximale de costuri;

- stipularea şi utilizarea de dobânzi penalizatoare care depăşesc totalul sumei acordate cu titlu de împrumut sau de credit;

- stipularea şi utilizarea de dobânzi asupra sumelor care conţin dobânzi sau ascunderea cu rea-credinţă de dobânzi şi anatocisme sub alte denumiri de costuri sau sub stipulaţii destinate reglementării altor aspecte ale raporturilor juridice cu consumatorii;

- utilizarea de comisioane, speze, prime sau alte accesorii ale creditului, cu intenţia de ascundere a dobânzilor excesive.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7332
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3401
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0336
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb