MUGUR ISĂRESCU: "Banca Naţională a României, spunem noi, se clasează pe locul 16 în lume în ordinea înfiinţării băncilor centrale"

B.D.
Bănci-Asigurări / 22 ianuarie 2020

"Banca Naţională a României, spunem noi, se clasează pe locul 16 în lume în ordinea înfiinţării băncilor centrale"

Banca Naţională a României se clasează pe locul 16 în lume în ordinea înfiinţării băncilor centrale, ceea ce dovedeşte că statul român are o istorie instituţională consistentă, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la o dezbatere asupra lucrării "Viitorul băncilor centrale. Simpozionul tricentenarului Băncii Angliei".

"Banca Naţională a României, spunem noi, se clasează pe locul 16 în lume în ordinea înfiinţării acestor instituţii ceea ce dovedeşte, odată în plus că statul român are o istorie instituţională consistentă şi, eu cel puţin, nu vreau să-i mai ascult pe aceia care spun că noi nu am avut stat sau că România s-a înfiinţat în 1918. Ceea ce nu este adevărat. Am devenit stat unitar odată cu Germania, cu Italia, cu alte state care s-au constituit în a doua jumătate a secolului trecut, iar această instituţie pe bază de acte, de documente, de activitate, este o dovadă peremptorie că avem istorie instituţională", a spus Mugur Isărescu.

În lucrarea "Viitorul băncilor centrale. Simpozionul tricentenarului Băncii Angliei" autorii nu au trecut Banca Naţională a României pe lista băncilor centrale înfiinţate înainte de 1900, ci la subsolul listei pentru că nu ar fi îndeplinit cel puţin unul dintre următoarele criterii: deţinerea monopolului emisiunii monetare şi acceptarea funcţiei de împrumutător de ultimă instanţă.

Mugur Isărescu a afirmat că realizat un studiu introductiv şi BNR apare pe locul 16 din punct de vedere ierarhic. Guvernatorul BNR a precizat că instituţia a avut ambele funcţii încă de la început, fiind realizată după modelul Băncii Naţionale a Belgiei.

El a menţionat că discutat vara trecută cu Charles Goodhart, unul dintre autorii volumului, şi i-a spus că se lucrează la traducerea cărţii şi a constat că în tabelul despre Băncile centrale înfiinţate înainte de 1900 România este trecută la subsol. Charles Goodhart a afirmat atunci că "nu ştie prea bine ce e cu Banca Centrală a României" şi că "nu este niciun fel de problemă" dacă tabelul va fi refăcut şi România trecută pe listă.

De asemenea, Mugur Isărescu a spus că anul acesta BNR va organiza un seminar internaţional dedicat rolului băncilor centrale în prezent şi în perspectivă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0665
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3035
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4295
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8933
Gram de aur (XAU)Gram de aur462.2175

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb