Într-un moment marcat de instabilitate globală, liderii NATO reuniţi ieri la summitul de la Haga au luat o decizie istorică: toate statele membre vor aloca până în anul 2035 minime 5% din PIB pentru apărare şi securitate, aşa cum reiese din declaraţia finală a summitului NATO. Această decizie strategică are rolul de a consolida capacitatea colectivă a Alianţei într-un context în care ameninţările sunt din ce în ce mai diversificate şi acute.
Mark Rutte, secretarul general al NATO, în deschiderea sesiunii liderilor Consiliului Nord-Atlantic, a declarat: „Pentru a face NATO mai puternică, avem un plan concret: ca toţi aliaţii să investească 5% din PIB în apărare. Această decizie este profund ancorată în misiunea noastră fundamentală şi este esenţială pentru a asigura resursele necesare planurilor noastre şi gradului de pregătire”.
Potrivit deciziei luată de statele-membre NATO, alocarea de 5% din PIB se va împărţi în două direcţii majore: cel puţin 3,5% pentru nevoile de bază ale apărării, inclusiv atingerea ţintelor de capabilitate NATO, şi până la 1,5% pentru consolidarea infrastructurii critice, securitatea cibernetică, rezilienţa civilă, inovaţie şi dezvoltarea bazei industriale de apărare. Planurile naţionale anuale vor urmări atingerea treptată a acestui obiectiv, iar o evaluare completă va avea loc în 2029.
Această decizie nu este doar despre eficienţă militară, ci şi despre echitate în cadrul Alianţei. „Această măsură va face NATO şi mai echitabilă. Timp de prea mult timp, un singur aliat, Statele Unite, a dus cea mai mare parte a poverii. Asta se schimbă astăzi”, a mai spus Mark Rutte, care i-a mulţumit explicit preşedintelui american Donald Trump pentru impulsul dat acestei schimbări.
Secretarul General al NATO a precizat: „Aliaţii europeni au cheltuit deja un trilion de dolari în plus faţă de anul 2016, iar decizia de astăzi va aduce alte trilioane de dolari în apărarea comună, făcându-ne mai puternici şi mai echitabili”.
În cadrul declaraţiei finale a Summitului NATO, aliaţii îşi reafirmă sprijinul de neclintit pentru Ucraina. Ajutorul oferit Kievului, inclusiv prin sprijinirea industriei sale de apărare, va fi luat în considerare în calculul cheltuielilor naţionale. Mark Rutte a precizat: „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă. Un grup tot mai agresiv de adversari încearcă să ne divizeze şi să ne provoace. Există conflict în Orientul Mijlociu. Terorismul este o ameninţare constantă. Iar noile tehnologii aduc atât oportunităţi, cât şi riscuri majore. Suntem uniţi în NATO, cea mai puternică alianţă defensivă din istorie. Istoria ne arată că Europa şi America de Nord, acţionând împreună, sunt o combinaţie câştigătoare. Iar adversarii noştri ştiu acest lucru”.
Secretarul general al NATO a mai spus că aliaţii au căzut de acord asupra creşterii producţiei de apărare, decizie care va duce la dezvoltarea a industriei de armament pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic. Prin deciziile adoptate la Haga, NATO intră într-o nouă eră, una în care determinarea, coeziunea şi investiţia strategică vor defini viitorul securităţii euro-atlantice.
Următoarele summituri ale NATO vor fi avea loc în anul 2026 în Turcia şi în anul 2027 în Albania.
1. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 26.06.2025, 13:02)
Rusia si America au oferit Europei sansa de a deveni si o mare putere militara .Nimeni nu ar fi crezut , cu putina vreme in urma , ca Germania si Japonia cele doua mari perdante , se vor putea acum inarma fara probleme .Nimeni nu ar fi crezut ca natiunile europene se vor putea uni si vor forma UE.Nimeni au fi crezut ca Putin poate sa isi atace proprii frati ucrainieni si nici ca Israel si SUA vor distruge in citeva clipe capacitatile atit de laudate ale Iranului .Toate acestea sau intimplat deja .Urmeaza refeacerea Imperiului European si inarmarea cu cele mai noi tehnologii militare a intregii Europe .Sah Mat .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 26.06.2025, 13:45)
esoape esti mare vizinar!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 14:55)
escape esti mare latrinar (de la cuvantul "latrina" - n.a)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 13:35)
Care state aliate? State colonii. Daca se iveste vreun sef de stat sa spuna nato-exit, e demonizat instat de presa si de 'partenerii' statali, apoi se incearca asasinarea acestuia, nu mai vorbesc de proteste platite, santajul cu fonduri europene, desi statul in cauza e bun contribuabil etc. Suntem state ostatice, colonii, nu suverane, nu egali cu ei. Si nu, nu sunt proKremlin.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 15:55)
Toata lumea vrea in NATO, nu afara - vezi ca vb numa pe langa :)
3. fără titlu
(mesaj trimis de Gogu în data de 26.06.2025, 13:45)
Înarmare ,5% din Pib o grămadă de bani de tablouri și ceasuri și mașini scumpe ne e așa Zisu?????????
Ce e drept...Romania are nevoie de o armata de profesioniști competenți,curajoși,puternic i,cu arme de ultimă generație adaptate noului tip de război și la preturi corecte.Dar ce ne facem că acum in armata avem și o grămadă de generali care sunt făcuți peste noapte și care sug de la bugetul țării sume considerabile....generali care daca ii trimiți la război se ascund sau se îmbolnăvesc sau emigrează.In loc să le dați salarii si pensii la ăștia mai bine investiți în drone și industria de armament care vor însemna enorm in dinamica unui război.Doar nu o să așteptăm să ne fie livrate din alte țări în caz de conflict și o să luptăm la baioneta până vin armele...nu mai zic de război electronic și rachete...Aviația cred că e depășită in războiul actual...câteva drone și praf au făcut-o.Doar daca este construit hangar sub pământ dar au nevoie de pistă....și pista poate fi bombardată...așa că aviația e cam degeaba....
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 13:58)
vorbe goale in ultimul, hal uita sa se spuna ca poate in 2060 pentru 2 sau 3, iar pentru toti ceilalti niciodata
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 22:16)
Spania a zis ca nu.
Rutte a avut discursul scris și a uita sa facă corectura?
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 22:20)
E plin tot summitul de gafe ieftine ca asta, te ia mila