OPINII Creşterea pensiilor cu 40% a trezit corul bocitoarelor

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 septembrie 2020

Creşterea pensiilor cu 40% a trezit corul bocitoarelor

Aud în aceste zile cum creşte treptat vaietul-vor creşte pensiile cu 40% onor PSD, va fi jale mare în ţară, ne paşte junk-ul, ne paşte inflaţia, va fi vai şi amar.

Faptul că tot acest tablou de coşmar e zugrăvit cam la comandă, din zona presei cu simpatii de dreapta, mă face mai circumspect. Păi nu era dezastrul la fel de mare şi când s-a votat iniţial majorarea lor cu 40%? De ce creşterea pensiilor acum ar fi catastrofală? Ce-i drept, între timp un anumit ministru de Finanţe a tot făcut datorii la foc continuu, economia nu e în cea mai bună formă după pandemie, deficitul creşte, ponderea cheltuielilor cu salariile şi pensiile în veniturile publice e imensă (peste 90%) şi poate să mai crească.

Iar România nu îşi permite o astfel de creştere, ratingul de ţara va fi scăzut, BNR care cumpăra deja titluri de stat (mai exact spus, tipăreşte bani) nu va avea încotro şi va lăsa leul să se deprecieze mai mult-cam astea sunt argumentele celor care pledează pentru "responsabilitate". Mă rog, n-am auzit nimic despre responsabilitate când venea vorba despre cheltuielile militare, când venea vorba despre majorările periodice de bugete pentru serviciile secrete. Doar pensionarii pot dinamita ţara şi elevii cu bursele lor nesimţite, başca profesorii care vor iar majorări de salarii!

Totuşi, în loc să învrăjbim din nou categorii sociale (îl mai ţineţi minte pe bugetarul gras?), în loc să ridicăm generaţii unele împotriva altora, n-ar fi mai bine să vedem dacă nu avem alte pârghii fiscale la îndemână? Ştiu, nu e frumos să vorbeşti de creşterea impozitelor pe venit când e dreapta la putere şi se pregăteşte de o nouă guvernare, fie şi în coaliţie, dar totuşi, chiar atât de lipsită de sens să fie impozitarea progresivă?

Să ne gândim de pildă la pensii. Toţi se plâng că avem pensii speciale injust de mari, că ar vrea să le elimine dar, ce să vezi, nu sunt lăsaţi de CCR. Dar cu impozitarea progresivă aţi încercat? Dacă eliminarea pensiilor speciale poate fi anulată pe motiv de discriminare, cine ar avea ceva de comentat dacă apar impozite pe toate pensiile mari, nu doar pe cele speciale? Similar în situaţia salariilor. Evident, salariile şi pensiile mici vor rămâne mai departe cu impozit zero (pensii suub 2.000 lei şi salarii sub 3.000 de pildă) dar ce trece de aceste praguri ar putea primi un impozit progresiv, în 2-3 trepte.

Cota unică a fost gândită pentru a grăbi formarea unei clase medii. Şi au scăzut impozitele pe venituri şi au venit legile de restituire a proprietăţilor, a fondului funciar, a imobilelor naţionalizate etc. Am avut ANRP, am avut Fondul Proprietatea, am avut restitutio in integrum aşa cum vecinii noştri nu au avut (în fostele ţări comuniste despăgubirile au fost plafonate, vezi Ungaria). La noi, după "nu ne vindem ţara" şi "nu vrem să vină iar grofii" s-a votat la scurtă vreme CDR-ul care i-a repus pe toţi în drepturi, dând pe mai nimic şi bună parte din capacităţile productive ce mai erau prin jur (privatizarea pe un euro s-a practicat intens). Cred că nici dacă le închideam atunci pentru a le folosi mai târziu ca active imobiliare nu ieşeam atât de prost, câte din privatizările pe un euro mai supravieţuiesc acum?

La 30 de ani de la Revoluţie avem deci şi clasa medie mult dorită. E concentrată în marile oraşe, îşi face vacanţele în marile capitale ale lumii, conduce maşini puternice şi locuieşte în case cu sute de metri pătraţi. În cealaltă extremă avem orăşele de provincie încremenite, sate pustiite, milioane de zilieri plecaţi la cules de căpşuni şi sparanghel în sezon. Părem o societate unde polarizarea veniturilor este destul de evidentă, am sprijinit fiscal cât s-a putut acest fapt, am restituit tot ce era de restituit, ne putem gândi acum să mai echilibrăm veniturile şi cheltuielile statului folosind parghia fiscală ca să intrăm şi noi în rândul lumii civilizate?

Dacă ideea pare scandaloasă, să ne uităm puţin care sunt impozitele pe venit în Europa, Statele Unite. Şi cum sunt taxate marile companii acolo. Păi, nu doream o ţară ca afară? Sau e mai bine să limităm rolul statului la colectarea de fonduri pentru plata salariilor şi pensiilor? Fără nicio strategie de dezvoltare, fără niciun proiect major de investiţii (doar nu sunt bani!), cu servicii publice precare şi un mare ridicat din umeri în cazul apariţiei unor calamităţi naturale. În mod ironic, toţi cei care tremură de furie la ideea că statul le-ar putea impozita mai mult veniturile acceptă senin să plătească impozite mai mari când pleacă la muncă afară. Da, dar acolo există o calitate a vieţii mai mare, servicii publice mai bune, respect al statului faţă de cetăţean etc. Păi, cu ce costuri s-a ajuns în acel stadiu? În niciun caz cu mentalitatea "fiecare pentru el şi restul să se descurce cum poate" pe care o practicăm cu voioşie aici.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Ati uitat de proprietati.De acord cu cele de mai sus.Dar impozitul pe proprietate trebuie dublat.Imediat.Iar la casele de peste 150mp trebuie crescute si mai mult.50E pentru un apartament de 55mp pe an e ridicol!Haideti sa vedem cat e impozitul afara.Si apoi,apropo de pensionari,apartamentele in care locuiesc, le au luat de la Iliescu in anii 90, pe mai nimic.Nu ar fi o mica reparatie morala,fata de cei ce platim rate de 500E pe luna pentru acelasi apartament(pe 30 ani),sa platim un impozit de 500 lei pe an?Nu ar trebui cumva ca impozitul pe teren agricol sa fie de macar 100lei pe an/Ha?(in conditiile in care un arendas ia 1000 pe an ca arenda).Si tot asa...

    1. Daca se va intampla acest lucru , va dati seama ca imobiliarele(constructia) vor iesii sifonate. La fel vor exploda chiriile, agentiile imoliliare vor capota, etc. Este greu de estimat efectele unor astfel de majorari. Nu spun ca nu ar fi justificate , dar cred ca daca vor castiga alegerile , PNL va lua in mod sigur( si nu numai ei) decizia de mari si creste impozitele si nu doar pe acest segment!

      In SUA, impozitul pe proprietate este de peste 2% din valoarea de piata, actualizata anual de catre notari. Valoarea tranzactiilor reale, nu declaratii.

      In Vest este tot cam asa, peste 1%, 1.5%.... chiar si 2% in Germania. 

      Pentru a proteja categoriile vulnerabile, trebuie impusa o cota progresiva pe proprietate. Impozitul pe imobilul pe care esti proprietar si ai si rezidenta in el (buletin), pana la maximum 50 mp / proprietar trebuie plafonat la valori apropiate de cele actuale.

      Ce depaseste, trebuie impozitat cu cel putin 1% din valoarea de piata. 

      Corect.Sau macar un 0,5%.Am un imobil și as fi de acord.Dar sunt altii care au 4,5 apartamente,toate închiriate la negru.Cu jumătate de luna de chirie la un apartament,plătește impozitul anual la toate.Si se plâng unii ca avem 30%încasări PIB...

      sa luam de la bogati sa dam la saraci ca sa fim toti la fel

      Nu chiar.Dar sa terminam cu retorica asta ca nu s bani.Niciodata pentru nimic.

    acest cor al bocitoarelor vine din zona ong-urilor soros . Romania si clasa politica este infestata de ong filiera soros inclusiv serviciile secrete cum a spus un oficial cia .Romania trebuie sabotata si tinuta in saracie in special cu guvernele de asazisa dreapta aduse la putere prin smecherii nu prin alegeri corecte ci masluite

    Să ne împrumutăm mereu pt plata pensiilor și a salariilor.....

    Investiții nu s- au făcut 30 de ani , au păpălit banii 

    Acum nu o să se mai facă , nu mai rămân bani

    Psd- ul știe că pierde și vrea să bage în groapă guvernul dar și țara 

    Inteleg ca aveti pensie mica, de accea bateti moneda pe impozitarea progresiva, in trepte a pensiilor

    Daca eu am contribuit cu.sume.mari la fondul de pensii de-a lungul vietii nu inteleg de ce trebuie sa fiu pedepsit sa am si eu o pensie mica, nu este drept sa.am aceeasi. pensie cu cel care a contribuit mult mai putin ca mine, asta nu se intampla nici in comunism 

    1. Corect, nu sunt încă pensionar dar nu sunt de acord cu impozitarea progresiva a celor ce au contribuit cu sume mari la fondul de pensii pentru a avea o pensie mare! Celor tineri statul le virează 2%la fondul privat de pensii. Trebuie cota progresiva de impozitare la pensiile speciale, dar numai cea in afara contribuției!

      Nici eu nu s pensionar.Dar sunt de acord.Se cheamă solidaritate socială.Si este întâlnită în țările civilizate.Daca tu ai fost doctor si altul agricultor,nu înseamnă că mănânci cu 10 guri.Si apoi,tu ai plătit pentru pensionarii de acum 30 de ani.(cand erau 8 mil de angajati la 2 mil de pensionari).Acum eu iti plătesc pensia.Si daca as putea,as distribui o altfel.

      Dar de ce să nu desființăm pensiile speciale, din moment ce Constituția spune că toți avem drepturi egale?

    Impozitarea progresivă a veniturilor este absolut necesara(pensii,salarii,divide nde,etc).Totodată este necesara o impozitare diferențiată a marilor averi.O creștere a redeventelor.Impozitarea mai agresivă a capitalurilor speculative,a afacerilor cu externalizare de profit.O impozitare diferentiata a afacerilor de peste 100mil euro ,care nu sunt listate la Bvb.Si minim o dublare a impozitului pe proprietate. Si ne am apropia de 35% din pib.Iar discuția cu 40% măritre de pensii,sa înceteze definitiv,până om avea 6mil de angajați.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb