Organismul global de combatere a criminalităţii financiare cere măsuri urgente împotriva riscurilor din sectorul cripto

T.B.
Piaţa de Capital / 27 iunie, 08:25

Organismul global de combatere a criminalităţii financiare cere măsuri urgente împotriva riscurilor din sectorul cripto

Financial Action Task Force (FATF), organismul internaţional de supraveghere a criminalităţii financiare, a cerut joi statelor să ia măsuri mai ferme împotriva utilizării ilegale a activelor cripto, avertizând că lacunele în reglementare pot avea consecinţe globale, relatează Reuters, conform căruia transmitem următoarele informaţii.

FATF, cu sediul la Paris, a precizat că, deşi s-au înregistrat progrese din 2024 încoace în reglementarea activelor virtuale, majoritatea ţărilor rămân în urmă. Din cele 138 de jurisdicţii evaluate până în aprilie 2025, doar 40 erau ”în mare parte conforme” cu standardele FATF pentru criptomonede - o creştere modestă faţă de cele 32 din anul precedent.

”Având în vedere natura fără graniţe a activelor virtuale, un eşec de reglementare într-o ţară poate avea efecte negative la nivel global”, a transmis FATF într-un comunicat oficial.

Potrivit companiei de analiză blockchain Chainalysis, până la 51 de miliarde de dolari ar fi fost transferaţi către adrese cripto implicate în activităţi ilicite în 2024.

Probleme persistente şi îngrijorări privind stablecoins

FATF a subliniat că statele întâmpină dificultăţi majore în identificarea persoanelor din spatele tranzacţiilor cu active virtuale, ceea ce complică lupta împotriva finanţării terorismului, spălării de bani şi criminalităţii organizate.

Organismul a atras atenţia şi asupra stablecoins, criptomonede legate de monede fiat precum dolarul sau euro, care sunt tot mai des utilizate de actori iliciţi, inclusiv de regimul nord-coreean, finanţatori ai terorismului şi traficanţi de droguri. Potrivit raportului, majoritatea activităţilor cripto ilicite din prezent implică stablecoins.

În sprijinul acestor îngrijorări, FBI a acuzat Coreea de Nord de furtul a circa 1,5 miliarde de dolari în februarie 2025 de pe platforma de tranzacţionare ByBit, cea mai mare spargere cripto înregistrată până acum. Regimul de la Phenian neagă constant orice implicare în atacuri cibernetice sau furturi din domeniul cripto.

Autorităţile globale îşi exprimă îngrijorarea

Raportul FATF vine în contextul în care şi alte instituţii financiare internaţionale, precum Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare (ESMA), au emis avertismente privind riscurile sistemice ale expansiunii sectorului cripto, în special pe măsură ce acesta devine tot mai interconectat cu pieţele financiare tradiţionale.

FATF solicită accelerarea implementării standardelor internaţionale şi colaborarea între state pentru a limita exploatarea acestor tehnologii de către actori infracţionali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3752
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4419
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.9189

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb