Papa Leon al XIV-lea a cerut eliberarea jurnaliştilor condamnaţi la închisoare 'pentru că au căutat şi au spus adevărul', faţă de care a exprimat 'solidaritatea Bisericii Catolice', luni, în timpul primei sale audieri cu reprezentanţii companiilor mass-media, informează AFP, care afirmă cele ce urmează.
'Biserica recunoaşte în aceşti martori - mă gândesc la cei care relatează despre război chiar cu riscul vieţii lor - curajul acelora care apără demnitatea, justiţia şi dreptul popoarelor de a fi informate', a afirmat suveranul pontif, considerând totodată că 'doar popoarele informate pot face alegeri libere'.
Liderul Bisericii Catolice a mai spus că 'suferinţa acestor jurnalişti încarceraţi face apel la conştiinţa naţiunilor şi a comunităţii internaţionale, chemându-ne pe toţi să protejăm preţiosul bun al libertăţii de exprimare şi al libertăţii presei'.
'Vă aflaţi în prima linie pentru a relata despre conflicte şi speranţele de pace, despre situaţii de nedreptate şi de sărăcie, despre munca tăcută a multora pentru o lume mai bună. De aceea vă cer să alegeţi, cu conştiinţă şi curaj, calea unei comunicări a păcii', a declarat papa Leon al XIV-lea, în vârstă de 69 de ani, care a fost ales la conducerea Bisericii Catolice joia trecută, în a doua zi a conclavului de la Vatican.
Robert Francis Prevost le-a adresat deja un îndemn la pace 'marilor puteri ale lumi' duminică, în timpul primei sale rugăciuni duminicale pe care a rostit-o din balconul Bazilicii Sfântul Petru.
Subliniind 'provocările' care există în 'a parcurge şi a relata' despre timpuri 'dificile', el i-a îndemnat pe jurnalişti 'să nu cedeze niciodată în faţa mediocrităţii'.
Liderul spiritual al celor 1,4 miliarde de credincioşi catolici din lumea întreagă a adăugat că 'una dintre cele mai importante provocări este aceea de promova o comunicare capabilă să ne facă să ieşim din 'Turnul lui Babel' în care ne aflăm uneori'.
El a subliniat, de asemenea, provocarea 'inteligenţei artificiale', o temă pe care a abordat-o deja sâmbătă în faţa cardinalilor şi care necesită, potrivit opiniei sale, 'responsabilitate şi discernământ', potrivit sursei citate.
'O comunicare zgomotoasă, musculoasă, nu este necesară', a adăugat el, făcând apel la privilegierea 'unei comunicări care este mai degrabă capabilă să asculte, să culeagă vocea celor slabi şi lipsiţi de o voce'.
Potrivit Reuters, în prima sa adresare către reprezentanţii mass-media, papa Leon al XIV-lea a cerut totodată luni să se pună capăt unui 'război al cuvintelor', polarizator, alcătuit din atacuri partizane şi ideologice, şi să nu se acorde spaţiu fanatismului şi urii.
Opinia Cititorului