Patru foşti manageri de la constructorul auto german Volkswagen au fost găsiţi luni vinovaţi de fraudă în scandalul manipulării emisiilor automobilelor echipate cu motoare diesel, la aproape un deceniu după ce autorităţile americane au descoperit că milioane de automobile Volkswagen utilizau un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, transmite DPA, care afirmă cele ce urmează.
Tribunalul regional din Braunschweig a condamnat doi inculpaţi la mai mulţi ani de închisoare, în timp ce ceilalţi doi au primit condamnări cu suspendare.
Acest dosar uriaş datează din luna septembrie 2015, când în SUA s-a descoperit că Volkswagen a instalat în automobilele sale cu motoare diesel un software care manipulează rezultatele testelor privind emisiile poluante. Graţie acestor manipulări, automobilele respectau limitele referitoare la emisiile de oxizi de azot în condiţii de test, dar nu şi când automobilele rulau pe drum în condiţii normale de trafic.
Acest scandal, cunoscut la nivel mondial sub denumirea Dieselgate, a aruncat constructorul cu sediul la Wolfsburg într-o gravă criză. Numeroasele procese şi rechemări la service au costat compania peste 30 de miliarde de euro.
Cei patru inculpaţi au fost trimişi în judecată în luna septembrie 2021 şi au primit sentinţe diferite.
Un senior manager responsabil cu dezvoltarea motoarelor diesel a primit o pedeapsă de patru ani şi jumătate de închisoare, în timp ce un fost director de la Volkswagen responsabil de tehnologia în domeniul grupului motopropulsor a primit o pedeapsă de doi ani şi şapte luni.
În schimb, directorul de dezvoltare de la marca principală a grupului Volkswagen, cel mai vârstnic din cei patru directori, a primit o pedeapsă de un an şi trei luni cu suspendare iar un fost director de la departamentul pentru controlul emisiilor motoarelor diesel a primit o pedeapsă de un an şi zece luni, tot cu suspendare.
Chiar dacă verdictul prin care cei patru directori au fost găsiţi vinovaţi reprezintă un moment istoric în eforturile autorităţilor de a-i aduce în faţa justiţiei pe vinovaţii pentru scandalul Dieselgate, decizia tribunalului regional din Braunschweig nu este una definitivă, ceea ce înseamnă că inculpaţii pot face recurs la sentinţele primite.
Alte proceduri judiciare împotriva unui număr total de 31 de inculpaţi sunt în continuare în derulare la Braunschweig, a precizat un purtător de cuvânt al tribunalului regional.
Inclusiv fostul CEO de la Volkswagen, Martin Winterkorn, trebuia iniţial să fie inclus în procesul judecat la Braunschweig. Cu toate acestea, dosarul său a fost disjuns înainte de începerea procesului, din motive de sănătate, conform sursei citate.
Odată cel mai bine plătit director de companie din Germania, Winterkorn a demisionat în urma scandalului Dieselgate dar a respins orice responsabilitate în acest scandal. Procurorii l-au acuzat pe Winterkorn că ştia de existenţa software-ului ilegal încă din luna mai 2014, mai devreme decât a recunoscut fostul director general.