Discuţiile în contradictoriu legate de turism, subzistenţă şi protejarea mediului sunt nesfârşite. Fiecare dintre părţi are argumente multiple, dar până la identificarea căii de mijloc mai sunt paşi de parcurs. Pescarii din Delta Dunării vor dezvoltarea pescaturismului, activitate economică ce le-ar permite să obţină venituri suplimentare din practicarea meseriei tradiţionale, şi susţin că au diplome obţinute în pescaturism în urma unor schimburi de experienţă realizate în state europene, acte pe care nu le folosesc. Vicepreşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), Cătălin Balaban, a declarat că în urmă cu câţiva ani, printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană, mai mulţi pescari din Deltă au fost în Italia, Spania şi Suedia, unde au văzut ce înseamnă pescaturismul pentru locuitorii zonelor înconjurate de ape: "Pescarii care au fost în Italia au luat şi diplome în activitatea de pescaturism. Această activitate dă plus valoare pescuitului tradiţional şi este firesc şi pentru natură să iei ambarcaţiunea cu un motor mic, să mergi cu turistul să vadă uneltele de pescuit, cum se capturează peştele, iar peştele proaspăt să fie luat acasă şi să fie gătit împreună cu turiştii". Potrivit Agerpres, pescaturismul a fost lansat în România, în anul 2014, de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, iar vicepreşedintele acesteia, Teodor Frolu, a afirmat că această activitate va avea o bază de dezvoltare după realizarea traseelor ecologice în Deltă şi a celor culturale. "Odată cu aceste trasee, pescaturismul are pe ce să se aşeze. Adică, intră într-un ecosistem mult mai bine dezvoltat al turismului lent", a precizat Teodor Frolu. El a amintit că traseele destinate bărcilor "prietenoase" cu mediul şi cele care îi vor lăsa pe vizitatori în muzeele amenajate de localnici sau autorităţi au rolul de a prelungi vacanţele în Deltă şi de a sprijini economia locală: "Problema turismului actual este că majoritatea turiştilor vin pentru o zi, maxim două. Acest gen de turism este păgubos şi pentru mediu, fiindcă se merge cu viteză, şi pentru turist, fiindcă nu vede mare lucru din Deltă, dar mai ales pentru economia locală. Ca să ai un turism de minim trei, patru zile, trebuie să ai ce să-i oferi, în fiecare zi să aibă o altă experienţă. Poţi să ai trasee de barcă de 10 zile, iar turiştii să se oprească la puncte de gastronomie locală, la muzee din sate, la puncte de pescaturism". Fără o legislaţie specifică, pescaturismul se practică în Deltă, dar condiţiile pentru localnici sunt dificile.
Încă din anul 2014, autorităţile au susţinut declarativ punerea în practică a conceptului de pescaturism, dar pescarii susţin că acum legislaţia nu le permite să ia în barca lor turişti atunci când merg la pescuit. Pescaturismul este promovat la nivel european pentru reducerea presiunii asupra resursei naturale şi presupune ca pescarul să le ofere vizitatorilor o experienţă reală a activităţii tradiţionale. Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a anunţat recent că a obţinut fonduri pentru reabilitarea a şapte case tradiţionale din Deltă în vederea punerii în practică a unui traseu cultural şi că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene deţine fonduri pentru reabilitarea a încă 24 de case tradiţionale din Deltă. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a declarat că luna aceasta au început discuţiile cu operatorii turistici pentru amenajarea unor trasee de ecoturism în rezervaţie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Turiștii brașoveni tepuiti in iunie 2018 în data de 21.11.2022, 08:59)
Escroaco Contolencu de la Caraorman, nu ți-a ars ție pensiunea zilele trecute ?
Păcat , la cât braconaj va dedați nepedepsiți , de ani de zile, o sa va ia gaia și pe voi cândva...
Hai sictir ???? !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.11.2022, 13:31)
Pacat e ca e locuita Delta... Si pacat ca ii lasati sa-si faca pensiuni. In Delta ar trebui doar vizite scurte de o zi, fara pescuit, corturi, gratare, bere mizerie!