Mai multe organizaţii neguvernamentale internaţionale au depus marţi, la Paris, o plângere cu constituire de parte civilă împotriva a doi soldaţi cu dublă cetăţenie franceză şi israeliană, acuzaţi de execuţii sumare ale civililor în Fâşia Gaza, transmite AFP, care afirmă cele ce urmează.
Plângerea a fost formulată de Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului (FIDH), împreună cu Al-Haq, Al Mezan, Palestinian Center for Human Rights (PCHR), Liga Drepturilor Omului (LDH) şi Association France Palestine Solidarite (AFPS). Acestea solicită deschiderea unei anchete judiciare în Franţa pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid, în baza principiului jurisdicţiei universale.
„Plângerea se bazează pe o investigaţie realizată de jurnalistul palestinian Younis Tirawi, care a documentat acţiunile unei unităţi de elită a armatei israeliene, cunoscută drept Ghost Unit”, a declarat avocatul Alexis Deswaef, vicepreşedinte al FIDH. Jurnalistul a intervievat un sergent-major americano-israelian din această unitate de lunetişti, care a descris în faţa camerei cum militarii trag asupra civililor neînarmaţi în preajma spitalelor al-Nasser şi al-Quds din oraşul Khan Younes.
În materialul publicat pe platforma X la 4 octombrie 2024, Tirawi prezintă imagini de la faţa locului, inclusiv secvenţe filmate de civili palestinieni, precum şi o înregistrare în care unul dintre soldaţi comentează videoclipuri cu ţinte doborâte.
„Aceasta este definiţia exactă a crimei de război. În acele zone, strategia pare să fie de a deschide focul asupra oricui ar putea avea vârsta necesară pentru a servi în armată, chiar şi fără o ameninţare vizibilă. Fiecare glonţ tras are scopul de a ucide, nu de a răni”, afirmă Deswaef.
Potrivit ONG-urilor, faptele reclamate s-au petrecut în perioada noiembrie 2023 - martie 2024. Acestea au fost coroborate cu elemente probatorii suplimentare colectate de organizaţiile semnatare ale plângerii, potrivit sursei citate.
În Franţa, justiţia poate ancheta şi judeca cetăţeni francezi pentru crime de război comise în afara teritoriului naţional, dacă există suficiente probe. Depunerea unei plângeri cu constituire de parte civilă implică sesizarea directă a unui judecător de instrucţie, care poate decide începerea unei anchete oficiale.
Opinia Cititorului