Investitorii manifestă o preferinţă pentru titlurile de stat cu maturităţi scurte, în cadrul ofertei Fidelis care se derulează în această perioadă, marcată de apropierea alegerilor prezidenţiale, ce vor avea loc la finele săptămânii curente.
Oferta, ce a început la finele săptămânii trecute şi se va încheia vineri, 16 mai, este croită în şase tranşe, patru în lei şi două în euro. Titlurile în lei, cu maturitatea de un an şi dobânda de 6,75% pe an, adunaseră subscrieri de 145 milioane lei, până ieri în a doua parte a programului în care investitorii puteau lansa oferte de cumpărare, în vreme ce tranşa cu maturitatea de trei ani şi dobânda de 7,4%, avea subscrieri de 17,5 milioane lei. Tranşa cu maturitatea de cinci ani şi dobânda de 7,8%, cumulase subscrieri de 15,2 milioane lei, potrivit datelor cumulate de noi din platforma unei case de brokeraj.
Pentru tranşa donatorilor de sânge cu maturitatea de un an şi dobânda de 7,75%, valoarea ordinelor de cumpărare se ridica la 16,1 milioane lei. În cadrul acestei tranşe pot subscrie persoanele care fac dovada donării începând cu 1 noiembrie 2024, subscrierea maximă fiind de 100.000 lei.
De menţionată că, în piaţa secundară, există titluri de stat Fidelis pentru care randamentele au ajuns şi la 10%, în condiţiile în care există o relaţie inversă între preţul unui titlu de stat şi randamentul său.
Tranşele în euro au maturităţi de doi şi şapte ani, cu dobânzi anuale de 3,85% şi 6,25%, subscrierile ridicându-se la 20,7 milioane de euro (105,7 milioane de lei) şi 13,6 milioane euro (69,5 milioane lei), până ieri în a doua parte a sesiunii bursiere.
Pentru ambele tranşe, subscrierile totale se ridicau la circa 370 milioane lei, după aproape două zile de la începerea perioadei în care investitorii pot cumpăra titluri de stat Fidelis în această lună, care se va încheia la finele săptămânii curente.
Oferta are loc într-un context de inflaţie peste ţinta pe termen lung a băncilor centrale, stabilită între 2% şi 2,5%. În România, Banca Naţională estimează o inflaţie de 5,3% pentru trimestrul al doilea, care ar urma să scadă la 3,1% în trimestrul al patrulea din 2026, prognoză care nu ia însă în calcul recentele evoluţii politice. La nivelul Uniunii Europene, Banca Centrală Europeană estimează o inflaţie de 2,3% în acest an, cu o scădere la 1,9% în 2026 şi 2% în 2027.
Valoarea minimă de subscriere este de 1.000 de euro pentru tranşele în euro şi de 5.000 de lei pentru cele în lei, respectiv 500 de lei în cazul donatorilor de sânge.
În cadrul procesului de subscriere a titlurilor de stat Fidelis, băncile intermediare nu percep comisioane. Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştiguri de capital, sunt neimpozabile. Titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti, oferind investitorilor posibilitatea de a le vinde înainte de scadenţă şi de a încasa dobânda aferentă perioadei de deţinere. În oferta anterioară, derulată în luna martie, Ministerul Finanţelor a atras 1,3 miliarde de lei de la investitori.
Conform Ministerului Finanţelor, printre avantajele titlurilor Fidelis se numără: posibilitatea vânzării înainte de scadenţă cu încasarea dobânzii aferente, tranşele speciale pentru donatorii de sânge (cu o dobândă cu un punct procentual peste cea standard) şi diversificarea maturităţilor pentru emisiunile în lei şi euro.
Opinia Cititorului