Premierul Merz mizează pe o îndatorare masivă pentru a scoate economia din recesiune

A.B.
Internaţional / 24 iunie, 16:53

Premierul Merz mizează pe o îndatorare masivă pentru a scoate economia din recesiune

Guvernul german condus de cancelarul Friedrich Merz a aprobat marţi proiectul bugetului pentru anul 2025 şi principalele direcţii ale finanţelor publice până în 2029, care prevăd dublarea cheltuielilor pentru plata dobânzilor în următorii cinci ani, transmite presa internaţională.

Programul va fi supus votului în parlament la începutul toamnei.

Ieşit câştigător în urma alegerilor parlamentare din februarie, Merz mizează pe o îndatorare inedită pentru a scoate din recesiune prima economie din zona euro.

Ministrul său de finanţe, social-democratul Lars Klingbeil, a lansat marţi critici virulente la adresa dogmei ortodoxiei bugetare care a condus mult timp finanţele germane: ''Am economisit timp de mulţi ani şi acest lucru a distrus ţara. Vedem acum consecinţele peste tot: şcolile sunt şubrezite, podurile nu stau în picioare, şoselele sunt în stare proastă, nu există bani suficienţi pentru armata noastră''.

Acest torent de cheltuieli publice ''trimite un semnal cetăţenilor pentru a le arăta că sunt auziţi'', a afirmat Klingbeil.

Ministerul Finanţelor german are în vedere pentru întreaga legislatură contractarea unor împrumuturi de circa 847 de miliarde de euro, repartizate între bugetul ordinar - noi datorii de 500 de miliarde de euro până în 2029 - şi fonduri speciale dedicate infrastructurii şi armatei.

Pentru 2025, împrumuturile vor ajunge la 143 miliarde de euro, dintre care 81,8 miliarde euro din bugetul ordinar (faţă de 33,3 miliarde euro anul trecut). Pentru 2026, guvernul prevede împrumuturi de 172,7 miliarde de euro.

''Dispunem de mijloacele necesare'', a dat asigurări Lars Klingbeil, care a amintit că datoria publică a Germaniei este de 63% din PIB, ''ceea ce este net inferior altor ţări ca Franţa ori Statele Unite''.

Spre deosebire de Germania, Franţa încearcă să-şi reducă cheltuielile publice pentru a-şi înfrâna datoria şi deficitul.

Germania ar atinge astfel în 2029 noul obiectiv al NATO de a aloca 3,5% din PIB pentru apărarea propriu-zisă. Alte 1,5% din PIB ar urma să cuprindă cheltuieli pentru securitate în sens larg, precum reţelele cibernetice şi infrastructurile. Anul trecut, Germania a depăşit pragul de 2% din PIB pentru bugetul său militar.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ordoliberalismul nemtesc a distrus periferia europeana, mancandu-le statelor din periferie conturile de capital. Era si cazul sa ruleze deficite fiscale mari aceasta tara, vesnic un ghimpe in inima Europei.

    Sa speram ca asa vor face si restul statelor UE si UK-ul. Caii verzi pe pereti cu 'reduceti consumul domestic si mariti exporturile' sa se termine odata. Nu mai suntem capabili sa importam suficienta cerere agregata neta, asa ca trebuie s-o cream domestic prin deficite fiscale mai mari. Cheltuielile cu aparare n-ar trebuie luate in calcul in contabilitatea tratatului de la maastricht privind deficitul si datoria ca % din pib. 

    Cu soarele + vant,

    in loc de gaz rusesc (energie+materii prime ieftine), 

    nici o sansa.

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0795
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3468
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4530
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8584
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.5238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb