Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a graţiat 16 deţinuţi, a anunţat miercuri biroul său de presă, la peste o săptămână după eliberarea surpriză a mai multor persoane, printre care opozantul Serghei Tihanovski, informează AFP, care afirmă cele ce urmează.
''Cererile de graţiere a 16 deţinuţi care au comis infracţiuni diferite, inclusiv extremiste, au fost satisfăcute de preşedintele belarus'', a anunţat preşedinţia într-un comunicat.
Printre persoanele graţiate, ''care s-au căit toate'', se numără ''opt femei şi opt bărbaţi'', potrivit aceleiaşi surse.
Trei dintre ei au peste 50 de ani, doi suferă de boli cronice şi unul are un handicap, continuă comunicatul, fără alte precizări.
Mare aliat al Moscovei, vizat de sancţiuni occidentale, Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 70 de ani, dintre care 30 la putere, caută în ultimele luni să-şi amelioreze imaginea. El şi-a înmulţit recent graţierile de deţinuţi.
Serghei Tihanovski, soţul Svetlanei Tihanovskaia, figură marcantă a opoziţiei belaruse aflate în prezent în exil, a fost eliberat din închisoare la sfârşitul lui iunie împreună cu alte 13 persoane, o decizie neaşteptată luată ''la cererea'' preşedintelui american Donald Trump, potrivit lui Lukaşenko.
Blogger anticorupţie, Tihanovski, 46 de ani, fusese întemniţat în mai 2020, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din august în care vroia să-l înfrunte pe Aleksandr Lukaşenko.
În final, Lukaşenko a fost declarat câştigătorul acelor alegeri.
Zeci de mii de persoane au manifestat ulterior pe teritoriul întregii Republici Belarus timp de mai multe săptămâni pentru a denunţa fraude electorale, aceste proteste fiind înăbuşite prin intermediul arestării a mii de oameni, al torturilor şi condamnărilor, potrivit sursei citate.
De asemenea, zeci de mii de persoane s-au refugiat în străinătate, în special în Polonia vecină.
Potrivit ONG-ului Viasna, 1.164 de deţinuţi politici se află în continuare în închisori în Belarus, fostă republică sovietică vizată de aspre sancţiuni occidentale pentru reprimarea oricărei disidenţe şi pentru sprijinul său acordat ofensivei militare ruse împotriva Ucrainei.
Opinia Cititorului