Preţurile petrolului au crescut cu 3%

T.B.
Internaţional / 3 iulie, 07:18

Preţurile petrolului au crescut cu 3%

Preţurile petrolului au crescut cu 3% miercuri, pe fondul suspendării cooperării Iranului cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi în urma unui acord comercial între SUA şi Vietnam. Totuşi, un avans neaşteptat al stocurilor de ţiţei în SUA a temperat creşterea, transmite Reuters, de la care spicuim informaţiile următoare.

Cotaţia petrolului Brent a încheiat ziua în creştere cu 2 dolari, sau cu 3%, la 69,11 dolari pe baril, în timp ce preţul West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 2 dolari, sau cu 3,1%, la 67,45 dolari pe baril.

Începând din 25 iunie, petrolul Brent s-a tranzacţionat într-un interval de 66,34-69,21 dolari pe baril, pe măsură ce temerile legate de întreruperile de aprovizionare din Orientul Mijlociu s-au diminuat, în urma unui acord de încetare a focului între Iran şi Israel.

Iranul a adoptat o lege prin care orice viitoare inspecţie a facilităţilor sale nucleare de către AIEA trebuie aprobată de Consiliul Suprem de Securitate Naţională de la Teheran. Autorităţile iraniene acuză agenţia ONU că favorizează ţările occidentale şi oferă un pretext pentru atacurile aeriene israeliene.

”Piaţa include un mic premium geopolitic ca reacţie la decizia Iranului faţă de AIEA. Dar este o reacţie mai mult de sentiment - nu există întreruperi reale de aprovizionare,” a declarat Giovanni Staunovo, analist pe materii prime la UBS.

În plus, piaţa a fost susţinută de acordul comercial anunţat între SUA şi Vietnam, care prevede impunerea unor tarife de 20% pe multe dintre exporturile vietnameze. Analiştii de la Ritterbusch and Associates au notat că acest acord pare să fi încurajat apetitul pentru risc al investitorilor.

Totuşi, preţurile au pierdut din avans în timpul sesiunii, după ce Administraţia pentru Informaţii în Energie (EIA) din SUA a raportat o creştere de 3,8 milioane de barili a stocurilor de ţiţei, ajungând la 419 milioane. Analiştii estimau o scădere de 1,8 milioane de barili.

Cererea de benzină a scăzut la 8,6 milioane barili pe zi, un nivel considerat îngrijorător în sezonul de vârf al condusului.

”În timpul verii, pragul de 9 milioane bpd defineşte o piaţă sănătoasă. Suntem mult sub acel nivel. Nu e un semn bun,” a spus Bob Yawger, director de energie la Mizuho.

În acelaşi timp, planurile OPEC+ de a creşte producţia cu 411.000 bpd începând cu luna viitoare sunt deja luate în calcul de pieţe şi nu mai produc surprize, potrivit analistei Priyanka Sachdeva de la Phillip Nova.

Datele Kpler arată că Arabia Saudită a majorat livrările în iunie cu 450.000 bpd faţă de mai - cea mai mare creştere din ultimul an. Cu toate acestea, exporturile totale OPEC+ sunt relativ stabile sau chiar uşor în scădere din martie, un trend care ar putea continua pe perioada verii, pe fondul cererii energetice ridicate cauzate de temperaturile extreme.

Investitorii aşteaptă cu interes raportul lunar privind ocuparea forţei de muncă din SUA, care urmează să fie publicat joi. Acesta va influenţa aşteptările privind profunzimea şi calendarul reducerilor de dobândă ale Rezervei Federale în a doua jumătate a anului. Dobânzile mai mici ar putea stimula activitatea economică şi, implicit, cererea de petrol.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0603
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2917
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8612
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb