Preţurile petrolului au crescut vineri cu aproape 2%, marcând primul avans săptămânal din a doua jumătate a lunii aprilie, susţinute de optimismul generat de un acord comercial între Statele Unite şi Regatul Unit, care a alimentat aşteptările privind o posibilă detensionare a relaţiilor comerciale dintre Washington şi Beijing, relatează Reuters, de la care redăm cele ce urmează.
Cotaţia petrolului Brent a urcat cu 1,07 dolari (1,7%), închizând la 63,91 dolari pe baril, iar ţiţeiul american WTI a crescut cu 1,11 dolari (circa 1,9%), până la 61,02 dolari pe baril. Pe parcursul săptămânii, ambele benchmarkuri au înregistrat un avans de peste 4%.
Preşedintele american Donald Trump a declarat că China ar trebui să-şi deschidă piaţa pentru produsele americane, susţinând că un tarif de 80% pe mărfurile chinezeşti "pare corect", după ce anunţase o reducere a taxelor vamale pentru exporturile britanice de automobile şi oţel.
"Pieţele energetice - oricât de pesimiste au fost - încep în sfârşit să se scuture de această negativitate şi să se alinieze la optimismul general al pieţei, stimulat de progresele în relaţiile comerciale", a comentat Alex Hodes, analist în energie la StoneX.
În acelaşi context, Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA, va avea o întâlnire pe 10 mai în Elveţia cu vicepremierul chinez He Lifeng, principalul responsabil economic al Chinei. Tarifele actuale impuse de SUA pentru importurile chinezeşti se ridică la 145%, iar Hodes a remarcat că, deşi ridicat, un tarif de 80% ar reprezenta totuşi o reducere semnificativă.
Datele publicate vineri arată că exporturile Chinei au crescut peste aşteptări în aprilie, iar scăderea importurilor s-a atenuat, oferind Beijingului o poziţie mai confortabilă înaintea negocierilor comerciale.
La creşterea cotaţiilor a contribuit şi escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu. Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen, la scurt timp după medierea unui acord de încetare a focului de către Oman între SUA şi rebelii Houthi, care au revendicat atacul.
Totuşi, perspectivele pentru petrol rămân incerte, fiind influenţate de evoluţia economiei americane, de politicile comerciale ale Washingtonului, precum şi de sancţiunile impuse Iranului şi Rusiei, a explicat Marcus McGregor, director de cercetare în materie de mărfuri la Conning, conform sursei citate.
Joi, SUA au impus sancţiuni unei a treia rafinării chineze independente pentru achiziţii de petrol iranian, în contextul în care o nouă rundă de negocieri nucleare urmează să aibă loc în Oman.
Un alt factor care a limitat creşterea preţurilor a fost planul OPEC+ de a majora producţia. Totuşi, un sondaj Reuters a indicat că producţia OPEC a scăzut uşor în aprilie, din cauza reducerilor în Libia, Venezuela şi Irak, care au compensat parţial creşterile planificate.
"Datele din sondaj au fost suficiente pentru a adăuga o rază de speranţă pieţelor deja entuziasmate în aşteptarea discuţiilor comerciale SUA-China", a transmis John Evans, analist la PVM.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2025, 11:09)
Aceeași schema veche de mișcat un pic prețul, aplicata de trădări de petrol.
Oricum si daca se înțeleg, nu se anulează toate taxele si producătorii Opec oricum cresc producția!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2025, 15:10)
Pana la urma tot la 1 leu ajunge! Votam Calin Georgescu, ii facem casuta pe buletinul de vot. Nu pot sa fure inca o data turu 2!