Primăria Buzău anunţă proiecte de circa 500 milioane euro pentru atingerea neutralităţii climatice până în 2030

Ana Felea
Miscellanea / 15 iulie, 17:21

Primăria Buzău anunţă proiecte de circa 500 milioane euro pentru atingerea neutralităţii climatice până în 2030

Primăria Municipiului Buzău şi-a propus să atingă neutralitatea climatică în următorii cinci ani, cu sprijinul Uniunii Europene. În acest scop, primarul Constantin Toma a anunţat un plan de investiţii de aproape 500 de milioane de euro şi proiecte ce urmăresc utilizarea apei uzate în agricultură, folosirea energiei regenerabile şi amenajarea de noi spaţii verzi sau corpuri de pădure.

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău a declarat: ”O veste bună de la Bruxelles! S-a aprobat contractul de neutralitate climatică al municipiului Buzău, parte a Misiunii M100, care este o iniţiativă a Uniunii Europene de a sprijini şi transforma cel puţin 100 de oraşe europene, pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2030. Acest proiect ambiţios, denumit Misiunea UE Pentru Oraşe Neutre din punct de vedere climatic, vizează oraşele ca centre esenţiale pentru combaterea schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor şi adoptarea unor practici şi infrastructuri sustenabile. La nivelul României s-a creat o Misiune Oglindă a Misiunii UE 100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030, prin care 10 oraşe din ţara noastră vor fi sprijinite în procesul lor de tranziţie verde. Un juriu internaţional a decis că cele mai bune 10 proiecte sunt: Buzău, Alba Iulia, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Oradea, Reşiţa şi Timişoara”.

Planul de Acţiune pentru Neutralitate Climatică vizează reducerea emisiilor de CO2 cu 55% până în 2035.

Constantin Toma a adăugat: ”Din rezumatul raportului primit de la Bruxelles reiese faptul că municipiul Buzău s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2035, printr-o colaborare solidă între autorităţile locale, părţile interesate şi societatea civilă. Planul de Acţiune pentru Neutralitate Climatică vizează reducerea emisiilor de CO2 cu 80% până în 2035 (55% până în 2030), extinderea energiei regenerabile şi modernizarea clădirilor publice la standarde aproape de consum zero. Viziunea oraşului este de a deveni un «Magnet City» sustenabil, inteligent şi competitiv, prin integrarea economiei circulare, mobilitate inteligentă, eficienţă energetică şi inovare digitală.(...)

Este un plan ambiţios şi vom face tot ce este posibil să-l ducem la capăt pentru că este un proiect pentru viitorul oraşului nostru. Practic, juriul de la Comisia Europeană nu a adus modificări la proiectul depus de noi, sunt câteva observaţii de care vom ţine cont. Contractul, după această avizare la Bruxelles , voi fi chemat să-l semnez şi vom trece la treabă”.

Pentru atingerea obiectivului, municipiul Buzău are un plan de investiţii cu costuri totale estimate la 479,5 milioane euro.

Constantin Toma a explicat: ”Avem deja încheiate sau în derulare proiecte de sute de milioane de euro, în afara cifrei de mai sus, pentru investiţii în zona de tranziţie la neutralitate climatică. (...) Vom avea acces la mulţi bani, este vorba în momentul acesta de peste 1 miliard de euro, dar aşa cum am mai spus noi am depus proiecte de vreo 479,5 milioane de euro. Ca să vă dau câteva exemple, un proiect la care ţin foarte mult este cel de utilizare a apei uzate de la staţia de epurare împreună cu apa din râul Buzău, pentru a realiza un sistem de irigaţii unic în România. De asemenea, avem un proiect pentru amenajarea unui parc fotovoltaic de 4 MW pentru care este deja semnat contractul şi care va asigura în întregime consumul de energie electrică al Primăriei Buzău, iluminat public şi tot consumul energetic al instituţiilor de învăţământ din municipiul Buzău. În ceea ce priveşte transport public ecologic, vă informez că au început deja să sosească primele microbuze. În total, vom avea 20 de microbuze electrice. O altă zonă în care avem proiecte este economie circulară. Aici avem în construcţie deja centrul pentru aport voluntar, unde pot fi duse tot ce prisoseşte prin casă, mă refer la mobilier, televizoare, lucruri scoase din uz, inclusiv demolări de case, garduri ce pot fi reciclate gratuit. Avem deja un proiect de împădurire pe 13 hectare pe malul râului Buzău”.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Proiecte pt nepoți?!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0798
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3475
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4619
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8503
Gram de aur (XAU)Gram de aur469.8706

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb