Mai multe oraşe din Bulgaria au fost scena unor proteste de amploare împotriva planurilor guvernului de a adopta moneda euro începând cu 1 ianuarie 2026, relatează Novinite.com, de la care redăm cele ce urmează. Participanţii au cerut organizarea unui referendum naţional şi demisia actualului executiv, acuzat că acţionează fără consultare publică.
În capitala Sofia, protestul a început în faţa Adunării Naţionale, unde manifestanţii au blocat bulevardul Ţar Osvoboditel, au scandat lozinci în favoarea monedei naţionale, leva, şi au fluturat drapele bulgare. Marşul a continuat pe bulevardele Patriarh Evtimi şi Vitoşa, fiind supravegheat de un dispozitiv consistent de forţe de ordine.
La Varna, protestul a fost al şaselea consecutiv organizat în weekenduri, demonstranţii reunindu-se în Piaţa Independenţei. Sprijiniţi de partidul naţionalist „Renaştere”, aceştia au intonat imnul naţional şi cântece patriotice. Protestatarii se tem că trecerea la euro va conduce la scăderea nivelului de trai şi va afecta suveranitatea economică a ţării.
În Veliko Tarnovo, a avut loc al patrulea protest în mai puţin de două luni. Manifestanţii s-au adunat în faţa Administraţiei Regionale, unde deputatul Anghel Iancev a cerut organizarea unui referendum şi a susţinut că adoptarea euro se face ilegal, fără dezbatere publică şi pe baza unor date economice manipulate.
Un protest similar a avut loc şi în Iambol, unde o coloană de maşini a traversat oraşul. Deputatul Nikola Dimitrov, de la partidul „Renaştere”, a declarat că protestele şi moţiunile de cenzură vor continua până la căderea guvernului, afirmând că instabilitatea politică ar putea „proteja moneda naţională”.
Demonstraţii au fost semnalate şi în Pazardjik, Burgas, Şumen şi Ruse. Organizatorii au anunţat că protestele vor continua cel puţin până pe 8 iulie, când Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare al UE (ECOFIN) va vota foaia de parcurs pentru aderarea Bulgariei la zona euro, conform sursei citate.
Bulgaria a primit luna trecută undă verde din partea Comisiei Europene şi a Băncii Centrale Europene pentru a adopta euro de la 1 ianuarie 2026, devenind a 21-a ţară din Uniunea Europeană care va intra în zona euro.
În ciuda beneficiilor economice invocate de autorităţi, mulţi bulgari rămân sceptici. Lipsa încrederii în guvern, corupţia sistemică, inegalităţile sociale şi teama de o eventuală creştere a preţurilor în timpul tranziţiei contribuie la opoziţia faţă de acest pas.
După aderarea Bulgariei, doar şase state membre UE vor rămâne în afara zonei euro: Suedia, Polonia, Cehia, Ungaria, ţara noastră şi Danemarca.
1. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 06.07.2025, 12:38)
Bulgărașii simpli își vor blestema zilele la anul dacă vor trece la euro.
Să ia aminte de la danezi care au negociat o clauză de neaderare la euro și nu li se poate impune această obligație UE.
Își cunosc interesul. Și-au dat seama că un astfel de pas pentru o țară mică ca Danemarca ar conduce la reducerea nivelului de trai.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2025, 14:29)
În Muntenegru funcționează de minune.
La fel va fi și în Bulgaria.
1.2. Mda (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 06.07.2025, 15:58)
E caz special. Muntenegru nici nu a avut vreodată monedă națională. Nici nu e în UE, dar trebuia să aibă o monedă de schimb. Ce altceva decât euro?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2025, 16:36)
Va dati seama pe ce culmi de civilizatie si progres ar fi ajuns daca aveau moneda proprie? N-ai cu cine dom'le...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2025, 12:46)
S au pârlit si bulgarii daca trec la euro
3. Nu e chiar asa
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2025, 13:28)
Leva are un schimb fix fata de euro încă din '99.