Decizia Marii Britanii de a permite exportul de componente pentru avioanele de luptă F-35 către Israel, deşi a recunoscut că acestea ar putea fi folosite cu încălcarea dreptului internaţional umanitar în Gaza, este legală, a decis luni Înalta Curte din Londra, transmite Reuters, de la care menţionăm următoarele.
Organizaţia al-Haq, cu sediul în Cisiordania ocupată de Israel, a dat în judecată Departamentul pentru Afaceri şi Comerţ al Marii Britanii, pentru decizia de a exclude componentele F-35 din licenţele de export de armament suspendate anul trecut.
Guvernul britanic evaluase că Israelul nu respectă pe deplin dreptul internaţional umanitar în campania sa militară în Gaza.
Cu toate acestea, licenţele pentru componentele F-35 nu au fost suspendate, întrucât acestea fac parte dintr-un sistem global de aprovizionare cu piese de schimb, la care Israelul are acces pentru propriile sale avioane.
Guvernul britanic a susţinut că suspendarea acestor licenţe ar perturba programul global F-35, afectând securitatea internaţională şi subminând încrederea SUA în Regatul Unit şi NATO.
Judecătorii Stephen Males şi Karen Steyn au afirmat că nu instanţele, ci executivul are competenţa să decidă dacă Regatul Unit ar trebui să se retragă din programul F-35.
„Este o chestiune ce ţine de puterea executivului, care răspunde democratic în faţa Parlamentului şi, în ultimă instanţă, în faţa electoratului - nu în faţa instanţelor”, au spus ei.
Oficialii din Gaza susţin că bombardamentele israeliene au ucis peste 56.000 de palestinieni, au strămutat aproape întreaga populaţie (peste 2 milioane de persoane) şi au declanşat o criză umanitară profundă.
Campania militară israeliană a fost lansată în urma atacului din octombrie 2023, când luptători conduşi de Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au luat 251 de ostatici în Israel.
Curtea a declarat că ministrul britanic al afacerilor, Jonathan Reynolds, a fost pus în faţa unei „alegeri brutale”:
„Ori accepta excluderea pieselor F-35 din suspendările de export, ori se retrăgea complet din program, asumându-şi consecinţele diplomatice şi de securitate.”
Organizaţia al-Haq s-a declarat „dezamăgită” de verdict, dar a precizat că demersul său juridic a contribuit la suspendarea parţială a unor licenţe de export de armament în 2024.
Avocata Jennine Walker, de la reţeaua Global Legal Action Network, a declarat în faţa instanţei:
„Analizăm în prezent hotărârea pentru a identifica eventuale motive de apel. Este un regres regretabil după o bătălie juridică atât de lungă pentru al-Haq şi pentru palestinienii care au urmărit acest caz. Totuşi, nu este sfârşitul.”
ONG-urile Oxfam, Amnesty International şi Human Rights Watch, care au intervenit în acest caz, au criticat şi ele hotărârea.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat:
„Această hotărâre demonstrează că Regatul Unit are unul dintre cele mai riguroase sisteme de control al exporturilor din lume. Vom continua să ne revizuim atent şi constant politica de licenţiere a exporturilor de apărare.”
Opinia Cititorului