Legăturile comerciale dintre UE şi China au atins un „punct clar de cotitură”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, joi, la Beijing, la finalul unui summit tensionat cu liderii de top ai Chinei, dominat de îngrijorări privind comerţul şi războiul din Ucraina, transmite Reuters, de la care precizăm următoarele.
Aşteptările pentru summitul desfăşurat în capitala chineză - care marca 50 de ani de relaţii diplomatice - erau scăzute, după săptămâni de tensiuni în creştere şi negocieri anevoioase, ce au dus la reducerea duratei întâlnirii la o singură zi, la cererea Chinei.
„Ne-am exprimat foarte franc şi deschis îngrijorările... în legătură cu problemele comerciale, de investiţii şi geopolitice... Am identificat parţial soluţii”, a spus von der Leyen la o conferinţă de presă după întâlnirea cu preşedintele chinez Xi Jinping şi premierul Li Qiang.
Întrebată despre un posibil acord comercial cu Statele Unite, von der Leyen a declarat că UE este concentrată pe o soluţie negociată, dar „toate celelalte instrumente rămân pe masă până când vom obţine un rezultat satisfăcător”.
„Relaţia noastră cu China este importantă, dar se bazează pe propriile merite. Este independentă de acţiunile sau problemele pe care le avem cu alţii”, a spus ea.
Anterior, Xi Jinping le-a spus Ursulei von der Leyen şi preşedintelui Consiliului European, Antonio Costa, că provocările cu care se confruntă Europa nu provin din partea Chinei, îndemnând blocul european să „gestioneze corect diferenţele şi fricţiunile”.
„Sperăm că partea europeană va menţine deschisă piaţa pentru comerţ şi investiţii şi se va abţine de la utilizarea unor instrumente restrictive în domeniul economic şi comercial”, a spus Xi, potrivit agenţiei oficiale Xinhua.
UE a luat măsuri comerciale în ultimul an care vizează exporturile chineze de vehicule electrice şi alte bunuri, iar oficialii europeni s-au plâns în repetate rânduri de supracapacitatea industrială a Chinei. Deficitul comercial al UE cu China a atins un nivel istoric de 305,8 miliarde de euro anul trecut.
Von der Leyen a declarat că autorităţile chineze au început să analizeze problema supracapacităţii şi şi-au exprimat disponibilitatea de a stimula consumul intern.
„Credem că oferirea unui acces mai mare pe piaţă pentru companiile europene în China, reducerea impactului extern al involuţiei şi limitarea controalelor la export sunt paşi importanţi înainte”, i-a spus ea premierului Li, conform unui raport transmis presei.
Ea a descris întâlnirea cu Xi ca fiind „excelentă”.
Cele două părţi au emis şi o declaraţie comună privind clima, reiterând angajamentele pentru planuri climatice la nivelul întregii economii.
Vor intensifica cooperarea în domenii precum:
-tranziţia energetică;
-adaptarea la schimbările climatice;
-gestionarea şi controlul emisiilor de metan;
-pieţele de carbon;
-tehnologii verzi şi cu emisii reduse de carbon.
La începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump în SUA, UE şi China aveau un consens mai larg pentru a colabora împotriva provocărilor comerciale venite dinspre Washington, a declarat Cui Hongjian, profesor de politică externă la Universitatea de Studii Străine din Beijing.
„Recent, situaţia s-a schimbat”, a spus el. „UE a continuat să facă compromisuri cu SUA, ceea ce înseamnă că în prezent există o lipsă de elan pentru ca relaţiile UE-China să devină mai strânse.”
După negocieri intense, UE pare aproape de a încheia un acord comercial cu SUA, care ar reduce tariful mediu impus exporturilor europene de la 30% la 15%.
La summit, liderii europeni şi-au exprimat, de asemenea, aşteptarea ca Beijingul să îndemne Rusia să oprească războiul din Ucraina.
„Este important să avem un armistiţiu şi negocieri autentice la masa discuţiilor, o adevărată voinţă de a găsi soluţii pentru a opri vărsarea de sânge”, a spus von der Leyen.
Printre temele aduse în discuţie s-a numărat şi controlul exporturilor de pământuri rare de către China, care a provocat întreruperi în lanţurile de aprovizionare la nivel mondial şi blocaje temporare în producţia auto europeană în luna mai.
„Avem nevoie de surse fiabile şi sigure de materii prime esenţiale din China... recunoaştem eforturile Chinei de a accelera eliberarea licenţelor pentru aceste materiale şi am convenit să îmbunătăţim mecanismele de export”, a declarat von der Leyen.
Exporturile de magneţi pe bază de pământuri rare din China către UE au crescut în iunie cu 245% faţă de mai, ajungând la 1.364 tone metrice, deşi rămân cu 35% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor vamale.
Ministerul chinez de externe a apărat joi restricţiile privind pământurile rare, afirmând că acestea sunt „în conformitate cu practicile internaţionale” şi a promis dialog şi cooperare mai strânsă în domeniul controlului exporturilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2025, 23:36)
Cu China se discuta altfel ,total opus imaginației occidentale.