Rompetrol Rafinare a înregistrat, în T1 2025, o cifră de afaceri de peste 1,3 miliarde de dolari, în creştere cu 21% comparativ cu T1 2024, pe fondul unor creşteri semnificative ale principalilor indicatori operaţionali, de la materia primă procesată (creştere de 42%), la producţia de carburanţi (creştere de peste 35%), potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Profitul operaţional (EBITDA), un indicator relevant care arată performanţa financiară a companiei înainte de aplicarea impozitelor, dobânzilor şi amortizărilor, s-a situat la 22,8 milioane de dolari, în scădere cu circa 30% faţă de nivelul consemnat în T1 2024. Rezultatele financiare consemnate de companie, în primul trimestru al anului, au fost influenţate de fluctuaţia cotaţiilor internaţionale (ţiţei, componente bio), cât şi de tendinţele sezoniere de scădere a cererii - generate de mobilitatea redusă a populaţiei şi lipsa lucrărilor din sectorul industrial, infrastructură sau agricultură.
În primul trimestru au fost realizate toate lucrările necesare pentru repornirea instalaţiei de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE), unitate care a intrat în fluxul operaţional la începutul lunii mai. Aceasta se alătură unităţii în funcţiune - Polipropilenă (PP), producţia celor două instalaţii susţinând poziţia de furnizor şi lider de piaţă a companiei pe segmentul de petrochimie, Rompetrol Rafinare fiind unicul producător intern de polimeri.
Totodată, segmentul de distribuţie a dezvoltat o strategie de vânzări extinsă, prin care a reuşit să compenseze o parte din efectele factorilor care au influenţat rezultatele financiare. Astfel, a fost înregistrată o creştere a vânzărilor de 7% pe piaţa internă pentru carburanţi (benzină şi motorină), dar şi o creştere de 81% a vânzărilor de combustibil de aviaţie şi 29% în ceea ce priveşte GPL.
Rompetrol Rafinare a continuat să-şi direcţioneze produsele din cele două rafinării şi din divizia de petrochimie preponderent pe piaţa internă, dar a susţinut cu volume importante de produse petroliere subsidiarele Grupului KMG International (Rompetrol) din regiune.
Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare şi petrochimie) în primul trimestru al anului s-a ridicat la 407 milioane de dolari, pe fondul unui volum aproape dublu de produse petroliere exportate în ianuarie - martie 2025, de 605 mii de tone.
Rompetrol Rafinare şi-a majorat considerabil contribuţia la bugetul de stat în primul trimestru al anului, de la 316 milioane de dolari în T1 2024, la 372 de milioane de dolari în T1 2025.
Rafinăria Petromidia, cea mai mare şi mai modernă unitate de profil de la Marea Neagră, a procesat în prima parte a lui 2025 preponderent ţiţei de origine kazahă. Unitatea din Năvodari dispune de un flux stabil de materie primă, în principal datorită achiziţiilor de ţiţei kazah realizate cu sprijinul KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.
În primul trimestru al anului, rafinăria Petromidia a procesat 1,34 milioane de tone de materii prime, preponderent ţiţei de origine Kazahstan (KEBCO şi CPC). Creşterea de 42% a volumului de materii prime, comparativ cu T1 2024, a generat o producţie în creştere atât la benzine (413 mii de tone, creştere de 51%), cât şi la motorine (663 de mii de tone, creştere de 31%).
În T1 2025, supusul mediu zilnic al rafinăriei a atins un nivel de 14,87 mii de tone, pe baza disponibilităţii ţiţeiului (55,9% KEBCO, 44,1% amestec de ţiţei uşor), dar şi ca urmare a funcţionării continue şi constante a instalaţiilor din rafinărie.
De asemenea, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a crescut cu 23,4 procente, la 92,3%, ceea ce a susţinut inclusiv obţinerea unui record trimestrial pentru producţia de Jet A1 - 131 de mii de tone.
Rafinăria Petromidia a reuşit să obţină un randament al produselor albe de 85,83% din total, un indice de intensitate energetică de 94,6 - cel mai scăzut pentru prima parte a anului, în scădere cu 12,8 puncte, ca urmare a eforturilor de optimizare şi eficientizare a proceselor operaţionale, iar pierderea tehnologică a fost de doar 0,87%.
În ceea ce priveşte rafinăria Vega (singurul producător intern de bitum şi hexan), procesarea totală de materie primă a fost de 75 de mii de tone în trimestrul I 2025, în creştere cu circa 23% faţă de perioada similară a anului trecut.
Rafinăria Vega a înregistrat parametri operaţionali buni, cu un consum energetic de 3,1 GJ/t, pierdere tehnologică de 0,68%, iar gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a crescut simţitor, cu aproximativ 17% faţă de ianuarie - martie 2024.
Rezultatele operaţionale foarte bune au compensat parţial efectele negative ale volatilităţii din piaţă, caracterizate de o scădere a marjei brute de rafinare, de la o medie de 85 USD/tonă în T1 2024, la 64 USD/tonă în T1 2025. Astfel, segmentul de rafinare a consemnat o cifră de afaceri brută de 1,1 miliarde de dolari, un profit operaţional (EBITDA) de 17,1 milioane de dolari şi un rezultat net negativ de 34,5 milioane de dolari.
În trimestrul I 2025, producţia totală de polimeri în segmentul de petrochimie a fost de 15 mii tone, nivel asemănător celui înregistrat în trimestrul I 2024.
Rezultatele operaţionale au fost influenţate, în principal, de nefuncţionarea instalaţiei de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE) şi de funcţionarea de debit redus a instalaţiei de Polipropilenă (PP), ca urmare a cererii scăzute din piaţa petrochimică.
În ciuda condiţiilor de piaţă actuale, singura divizie petrochimică din România a continuat să-şi onoreze livrările către partenerii din industriile de profil, susţinând, astfel, mai multe segmente de producţie din ţară.
De asemenea, segmentul de petrochimie vizează o creştere a randamentelor operaţionale, determinată de recenta repornire a instalaţiei LDPE şi o funcţionare la capacitate optimă a instalaţiei PP, obiectivul companiei fiind cel de a procesa aproximativ 150 de mii de tone de materii prime (propilenă obţinută în urma proceselor interne de rafinare şi etilenă de import).
Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilene şi polietilene din România, cu capacitatea de a-şi creşte cota de piaţă, intern şi regional, odată cu stabilizarea pieţei de profil.
Cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuţie a consemnat peste 751 de milioane de dolari, în primul trimestru al anului, valoare în uşoară scădere, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cotaţiile internaţionale aferente produselor petroliere au consemnat în T1 o scădere de 14% la benzină şi 15% la motorină. Aceşti factori nu au permis o creştere a indicatorilor financiari, în ciuda volumelor de vânzări stabile realizate intern şi regional în sectorul de retail şi în creştere în sectorul en-gros (5%) - evoluţie susţinută inclusiv de licitaţiile câştigate de Rompetrol Downstream, în special în segmentul de transport public (Iaşi, Ploieşti).
Strategia proactivă adoptată la nivelul Grupului a anulat, în mare parte, efectul cotaţiilor, creşteri semnificative fiind înregistrate la vânzările de pe piaţa internă pentru benzine şi motorine (7%), a vânzărilor de combustibil de aviaţie (81%), cât şi în ceea ce priveşte vânzările de GPL (29%).
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 15.05.2025, 18:49)
...