Abonament gratuit
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

S.C. ELECTRICA S.A.:Fondul Proprietatea, îngrijorat de noua strategie de guvernanţă corporativă

E.D.
Companii /

Franklin Templeton Investment Management, administrator al Fondului Proprietatea, este îngrijorat că noua strategie de guvernanţă corporativă unitară, aprobată recent de SC Electrica SA, va pune în pericol oferta publică iniţială a Electrica, programată pentru luna iunie 2014, potrivit unui comunicat al administratorului FP remis astăzi redacţiei.

În acest sens, administratorul solicită o revizuire promptă a noii strategii. "Noua strategie de guvernanţă corporativă îi oferă acţionarului majoritar, statul român prin intermediul Electrica, o poziţie privilegiată şi încalcă drepturile acţionarilor minoritari prin faptul că permite intervenţia statului în activitatea curentă a celor patru subsidiare în care Fondul deţine o participaţie minoritară" se arată în comunicat.

Franklin Templeton Investment Management afirmă că Electrica va prelua funcţia strategică şi cea operaţională de la subsidiarele sale, care vor fi obligate să plătească Electrica pentru aceste servicii.

"Electrica va avea drepturi privilegiate în detrimentul Fondului în calitatea sa de acţionar minoritar, împiedicând, prin urmare, Fondul să se implice în procesul de decizie şi să aibă acces la aceleaşi informaţii ca acţionarul majoritar, Electrica. Acest fapt încalcă principiile OECD privind guvernanţa corporativă legate de tratamentul egal al tuturor acţionarilor. De asemenea, Electrica consideră că se impune ca membrii Consiliilor subsidiarelor să semneze contracte plătite de consultanţă şi reprezentare cu aceasta, în calitate de acţionar majoritar. Aceasta este o încălcare a Codului de Guvernanţă Corporativă al BVB, care subliniază faptul că tranzacţiile cu părţi implicate trebuie să fie evaluate de directori şi experţi independenţi", precizează în comunicat Franklin Templeton Investment Management.

Potrivit sursei citate, Electrica va avea în vedere creşterea veniturilor sale din contracte plătite de consultanţă strategică şi management, majorând costurile şi scăzând profitabilitatea subsidiarelor, şi având, astfel, un impact negativ asupra beneficiilor financiare ale acţionarilor. "Acest lucru este în dezacord cu articolul 127 din Legea 31/1990 privind conflictul de interese şi articolul 136, care subliniază faptul că interesul companiei ar trebui să prevaleze în faţa interesului oricărui acţionar, în acest caz Electrica", se mai arată în comunicat.

În acest context, Managerul de Fond este îngrijorat că aceste schimbări în strategia de guvernanţă corporativă ameninţă procesul de IPO al Electrica, întrucât desconsideră drepturile acţionarilor minoritari şi prevederile principiilor de guvernanţă corporativă şi legile menţionate.

Managerul de Fond îndeamnă la o revizuire promptă a noii strategii, care să asigure faptul că nu va exista o implicare a acţionarului majoritar în operaţiunile de zi cu zi ale subsidiarelor, o delimitare clară a atribuţiilor între structurile corporative, responsabilitate şi autonomie a managementului şi care să protejeze drepturile acţionarilor minoritari, toate acestea fiind condiţii esenţiale pentru un IPO de succes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

20 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1289
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3552
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.0441

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
ROMANIAN ENERGY DAY 2020
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie