Administraţia Trump este mai preocupată de calitatea acordurilor comerciale decât de respectarea termenelor, a declarat luni secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, înainte de termenul-limită de 1 august, până la care ţările trebuie să încheie acorduri comerciale cu Washingtonul sau să se confrunte cu tarife vamale ridicate, potrivit CNBC.
„Nu ne vom grăbi doar de dragul de a încheia acorduri,” a declarat Bessent pentru CNBC.
Întrebat dacă termenul ar putea fi extins pentru ţările care se află în negocieri productive cu SUA, Bessent a răspuns că preşedintele Donald Trump va decide în această privinţă.
„Vom vedea ce doreşte preşedintele să facă. Dar dacă, într-un fel, ne întoarcem la tarifele de pe 1 august, cred că un nivel mai mare al tarifelor va pune mai multă presiune pe acele ţări să vină cu acorduri mai bune,” a afirmat el.
Trump a provocat tulburări în economia globală printr-un război comercial care a vizat majoritatea partenerilor comerciali ai SUA, însă administraţia sa este departe de a-şi atinge obiectivul de a semna acorduri cu zeci de ţări. Negocierile cu India, Uniunea Europeană, Japonia şi altele s-au dovedit mai dificile decât se anticipase.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat presei că Trump ar putea discuta despre comerţ marţi, în cadrul întâlnirii cu preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. la Casa Albă.
Ea a adăugat că administraţia Trump rămâne angajată în discuţii cu ţări din întreaga lume şi că ar putea anunţa noi acorduri comerciale sau trimite scrisori oficiale în care notifică ţările în legătură cu tariful pe care îl riscă, înainte de termenul-limită de 1 august, dar nu a oferit detalii suplimentare.
Declaraţiile lui Leavitt vin în contextul în care diplomaţi ai Uniunii Europene au afirmat că explorează un set mai amplu de măsuri de retorsiune împotriva Statelor Unite, pe fondul scăderii şanselor de a ajunge la un acord comercial acceptabil cu Washingtonul.
Tot mai multe state membre ale UE, inclusiv Germania, iau în considerare aplicarea unor măsuri „anti-coerciţie”, care ar permite blocului să vizeze serviciile americane sau să restricţioneze accesul companiilor americane la licitaţiile publice, în lipsa unui acord, au precizat diplomaţii.
„Negocierile privind nivelul tarifelor sunt în prezent extrem de intense,” a declarat cancelarul german Friedrich Merz într-o conferinţă de presă. „Americanii sunt foarte clar reticenţi în a accepta un aranjament tarifar simetric.”
În ceea ce priveşte China, Bessent a spus că vor avea loc discuţii în viitorul apropiat.
„Cred că situaţia comerţului este stabilă şi acum putem începe să discutăm şi alte lucruri. Chinezii, din păcate, sunt cumpărători de proporţii ai petrolului iranian şi rusesc sancţionat,” a afirmat el.
„Putem discuta şi elefantul din cameră, adică necesitatea unui reechilibru major în economia chineză.”
Oficialii americani critică de ani buni supracapacitatea industrială a Chinei, în special în sectoare precum producţia de oţel.
Bessent a declarat pentru CNBC că ar încuraja Europa să urmeze exemplul SUA în cazul în care Washingtonul va introduce tarife secundare asupra Rusiei.
Şeful Trezoreriei, care s-a întors duminică dintr-o vizită în Japonia, a afirmat că administraţia este mai puţin preocupată de politica internă japoneză şi mai interesată de obţinerea celui mai bun acord pentru americani.
Negociatorul-şef japonez pentru tarife, Ryosei Akazawa, a plecat luni dimineaţă la Washington pentru a opta rundă de negocieri în ultimele trei luni, după ce coaliţia de guvernare a premierului japonez Shigeru Ishiba a suferit o înfrângere dureroasă în alegerile pentru camera superioară, influenţate în parte de nemulţumirea alegătorilor faţă de tarifele impuse de SUA.
Între timp, negociatorii indieni s-au întors la New Delhi, după aproape o săptămână de discuţii la Washington, dar surse guvernamentale au declarat că speranţele pentru un acord interimar până la 1 august sunt tot mai mici.
Opinia Cititorului