Sfârşitul plafonării preţurilor energiei electrice: ce trebuie să facem ca să nu avem facturi exorbitante

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 27 iunie

Factura la curent îţi stinge lumina ochilor. Ilustraţie de MAKE

Factura la curent îţi stinge lumina ochilor. Ilustraţie de MAKE

English Version

În condiţiile revenirii pieţei energiei electrice din ţara noastră la statutul de piaţă liberă, odată cu încetarea la 1 iulie a schemei de plafonare-compensare, consumatorii vor resimţi direct variaţiile pieţei, iar pentru mulţi dintre ei, factura la energie ar putea deveni o povară considerabilă.

Autorităţile spun că piaţa trebuie să revină la un regim concurenţial, dar specialiştii avertizează că lipsa unei tranziţii clare şi a unor măsuri de protecţie pentru categoriile vulnerabile pot duce la dezechilibre sociale şi economice. În acest context, românii se întreabă cât vor ajunge să plătească pentru electricitate în lunile următoare şi ce opţiuni au pentru a-şi reduce costurile.

Fără plafonarea impusă de stat, preţurile energiei electrice vor fi stabilite liber de furnizori, în funcţie de cerere, ofertă şi costurile de producţie sau achiziţie. Estimările actuale indică faptul că, pentru o parte dintre consumatori, factura ar putea creşte cu 10% până la 80%, în funcţie de contractul existent, consumul lunar şi furnizorul ales.

Deşi unii furnizori au anunţat că vor păstra preţuri competitive pentru a-şi menţine clienţii, alţii ar putea ajusta rapid tarifele, mai ales în contextul unor posibile creşteri ale costurilor pe piaţa angro. În lipsa unei plafonări, consumatorii trebuie să fie mai atenţi ca niciodată la condiţiile contractuale şi să compare ofertele disponibile în piaţa liberă, pe platform pusă la dispoziţie de ANRE.

George Niculescu, preşedintele ANRE: "Dacă furnizorii încearcă să păcălească consumatorii, vor fi sancţionaţi”

În ceea ce priveşte impactul revenirii pieţei de energie electrică la statutul de piaţă liberă asupra consumatorilor casnici, George Niculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a afirmat la Digi 24 că instituţia publică va sancţiona drastic furnizorii care vor păcăli clienţii.

George Niculescu a precizat: "În ceea ce priveşte preţurile, am demarat o analiză pentru a vedea de ce o parte din furnizori s-au grupat în jurul valorii de 1,5 lei/kw, în timp ce un furnizor are un preţ de 1 leu/kw. Între timp, am constatat că mai mulţi furnizori au început să facă oferte de retenţie a consumatorilor pentru a-şi conserva portofoliul de clienţi şi au venit cu oferte mai bune. Cred că ar trebui ca ofertele să fie avantajoase, competitive din punctul de vedere al clientului, pentru ca să vină la furnizorii respectivi şi alţi clienţi de la alte companii, încurajând astfel migraţia sau portările de la un furnizor la altul şi nu ofertele doar pentru clienţii din portofoliu. În acest moment sunt mii de portări zilnic şi există riscul ca unii furnizori, cu preţuri mari, să rămână fără portofoliu de clienţi. Nu cred că trebuie să stingem lumina în fiecare cameră de la 1 iulie, ci să alegem un furnizor cu preţ corect, competitiv pentru nevoile noastre , care ne poate ajuta să avem în casă un confort la un preţ corect. Vă dau garanţia că, dacă furnizorii încearcă să păcălească consumatorii, vor fi sancţionaţi. Nu am ezitat să aplicăm sancţiuni în alte situaţii. Este firesc ca ANRE, când consumatorii sunt păcăliţi, să sesizeze derapajele şi să le sancţioneze”.

Preşedintele ANRE a mai arătat că, înainte de expirarea la 1 iulie a schemei de plafonare-compensare la energie electrică, instituţia publică a obligat furnizorii să le trimită consumatorilor o informare privind preţul pe care ar urmă să îl plătească şi a urmărit modul cum s-a făcut informarea.

George Niculescu a spus: "Din păcate, am constatat că un furnizor a eşuat în informarea clienţilor şi, din această cauză, 1,1 milioane locuri de consum nu au primit informarea respectivă. De aceea, trag un semnal de alarmă şi le cer furnizorilor să îşi respecte obligaţiile de informare şi ofertare a consumatorilor. Cei care încalcă regulile şi reglementările vor fi sancţionaţi la finalizarea acţiunii de verificare”.

În ceea ce priveşte sprijinul acordat de stat celor 3,7 milioane de consumatori vulnerabili, preşedintele ANRE a menţionat că se va calcula o anvelopă bugetară, iar voucherul de energie acordat va avea o valoare permisă de actualul buget de stat.

Silvia Vlăsceanu, HENRO: "Preţul energiei electrice este prea mare din cauză că avem prea puţine capacităţi de producţie în bandă”

Preţul actual al energiei electrice existent în piaţă este prea mare din cauză că sistemul energetic naţional are prea puţine capacităţi de producţie în bandă a energiei electrice, a afirmat, pentru ziarul BURSA, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică - HENRO.

Silvia Vlăsceanu a spus: "Preţul este dat de concurenţa existentă în piaţă, iar această concurenţă nu poate fi decât în sectorul de producţie şi în sectorul de furnizare. Pe zona de producţie, vedem acum dezavantajele reorganizării sectorului energetic românesc începută în anii 2000, când s-a separat, pe tehnologii, sectorul respectiv, pe zona de furnizare concurenţa trebuie să existe şi să se manifeste cât mai amplu, iar din datele ANRE constatăm că sunt săptămânal operatori economici ce doresc obţinerea licenţei de furnizare a energiei electrice şi gazelor naturale. Din acest punct de vedere vom vedea ce se întâmplă. Deşi în primul moment ofertele de preţ nu sunt cele mai atractive, vedem deja că, pe măsură ce se apropie 1 iulie, şi sub impactul interesului crescut manifestat de consumatori de a-şi schimba furnizorii de energie, prin sprijinul facil al platformei realizată de ANRE, unii furnizori au început să prezinte oferte de preţ mai mic pentru clienţii aflaţi în portofoliu. Schema de plafonare-compensare aplicată în ultimii trei ani a dovedit că plafonul de 0,68 lei/kw a pus cea mai mare presiune pe bugetul statului şi pe companii, deoarece nu a fost un preţ corect care să acopere preţul real al energiei electrice. Noi nu putem să spunem care este preţul cel mai bun, dar acesta este dictat de piaţa liberă, care determină valoarea acestuia în funcţie de cerere şi ofertă. Poate că în acest moment este prea mare din cauză că aveam prea puţină producţie de energie electrică în bandă, care oferă stabilitate sistemului electro-energetic şi siguranţă în aprovizionarea consumatorilor, precum şi continuitate în aprovizionare, cu respectarea parametrilor de calitate a curentului electric. De aceea este foarte important să avem capacităţi de producţie în bandă, care să producă suficient de multă energie electrică astfel încât să pună presiune pe preţ. Cu cât vom avea o ofertă mai mare, cu atât preţul va fi mai mic”.

Doamna Vlăsceanu a arătat că majorarea ofertei a fost şi motivul principal pe care companiile care au realizat parcuri fotovoltaice şi eoliene l-au invocat în necesitatea realizării investiţiilor respective, numai că în realitate nu s-a întâmplat acest lucru în ritmul dorit, chiar dacă presiunea pentru construcţia de regenerabile a rămas ridicată.

Directorul executiv al HENRO a precizat: "Noi considerăm că ritmul trebuie să fie echilibrat; adică investim în regenerabile, dar nu trebuie să afectăm stabilitatea şi siguranţa sistemului energetic naţional şi de aceea e nevoie de noi capacităţi de producere a energiei în bandă: hidro, gaze, nuclear şi cărbune. Până la urmă cărbunele este motorul economiei din ultimii 200 de ani, iar noi ne-am redus emisiile cu mult sub ţinta pe care o avem pentru anul 2030. Din păcate, această reducere a avut loc şi prin prisma reducerii activităţii în industria minieră. Din fericire, sunt investiţii în domeniul producerii energiei în bandă, dar din păcate timpul necesar pentru realizarea şi punerea în funcţiune a unui astfel de grup energetic - de exemplu pe gaze naturale sau nuclear - este mult mai mare faţă de cel în care este inaugurat un parc fotovoltaic sau eolian. La aceasta se adaugă şi faptul că presiunea asupra furnizorilor de echipamente este foarte mare pe eolian şi fotovoltaic, deoarece toată Europa este concentrată pe capacităţile de producţie din aceste sectoare”.

Silvia Vlăsceanu a mai spus că poate ar fi cazul, după atâţia ani în care toată piaţa energetică europeană a funcţionat pe principiul preţului marginal pentru că existau doar surse energetice clasice în bandă - cărbune, gaze naturale, hidro şi nuclear -, să fie regândită la nivel european modalitatea de formare a preţului pe piaţa energiei electrice.

Laurenţiu Urluescu, preşedinte AFEER: "Pentru consumatorii casnici ce au avut plafon de 0,68 lei/kw, preţul s-ar majora cu maximum 80%”

Majorarea preţurilor energiei electrice de la 1 iulie va fi resimţită în principal de consumatorii casnici care până acum au plătit doar 0,68 lei/kw, ne-a transmis Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Laurenţiu Urluescu a precizat: "În ceea ce priveşte preţul pe care îl va plăti de la 1 iulie consumatorul casnic, efectul pentru fiecare va fi în funcţie de plafonul pe care l-a avut anterior. Este vorba despre trei plafoane de preţ: 0,68 lei/kw; 0,8lei/kw şi 1,3 lei/kw. Preţurile actuale din piaţă se situează între 1,1 leu şi 1,5 lei/kw. Normal că pentru cei care plătesc acum 0,68 lei/kw va fi o creştere cuprinsă între 65% şi 80% a facturii la energie. Dar ar trebui să ţinem cont că în plafonul de 0,68 lei/lw, doar taxele şi tarifele plus alte contribuţii reprezintă 0,67 lei. Practic, energia plătită de consumatorul respectiv este doar 0,01 leu/kw, adică un ban, ceea ce înseamnă că primeşte energie aproape gratis, ceea ce este de neconceput. Normal că în momentul în care nu va mai primi energia aproape gratis şi va trebui să o cumpere, va costa mai mult. De aceea, pentru acest tip de consumatori, factura de energie electrică va creşte substanţial. Pentru cei care plătesc la plafonul de 1,3 lei/kw, majorarea nu va fi mare, iar la unii dintre ei s-ar putea chiar să le scadă factura în funcţie de contractele pe care le au cu furnizorul de energie. La consumatorii industriali de energie, nu mă aştept să fie o creştere a preţului la energie, pentru că ei, la plafonul de 1,3 lei/kw, datorită taxelor mai mici de distribuţie, au avut o factură mai mică. Apoi consumatorii pot să îşi schimbe furnizorul, dacă nu le convine preţul, dar să nu uite că nu doar acesta este important în furnizare, ci contează şi calitatea serviciului oferit”.

Preşedintele AFEER ne-a mai spus că plafonarea îndelungată a preţurilor a avut trei efecte negative.

Laurenţiu Urluescu a arătat: "Primul a fost lipsa apetitului de investiţii în producţia de energie electrică, iar din această cauză am ajuns importatori de energie la preţuri care sunt peste preţurile din celelalte state aflate în această regiune a Europei. Dacă statele din jurul României au început să pună în funcţiune noi capacităţi de producţie începând de acum 3-4 ani, la noi a fost o stagnare, abia de curând începând să se mişte lucrurile cât de cât. Al doilea efect este scăderea competiţiei către consumatori. Sunt mai puţini furnizori care au oferte către consumatori faţă de începutul schemei de plafonare-compensare. Vorbim despre o scădere de 40-45% a numărului de furnizori de energie din ţara noastră. Iar cu cât competiţia este mai mică, cu atât nu există un interes pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite. Adică în orice piaţă, o competiţie mare asigură un preţ cât mai bun şi servicii cât mai bune. Al treilea efect este lipsa apetitului consumatorului de a face economie de energie, de a-şi scădea consumul prin creşterea eficienţei energetice, ceea ce este îngrijorător”.

Domnia sa a mai arătat că schema de plafonare-compensare a fost practic susţinută de furnizorii de energie, atât timp cât, deşi conform legii statul trebuie să deconteze diferenţa de preţ între preţul de achiziţie al furnizorului şi preţul pieţei, ultima lună de decont acoperită de stat este ianuarie 2024 şi nici aceea total, ci doar 90% din sumele solicitate pentru facturile emise în luna respectivă. Această întârziere la decontare de un an şi şase luni, a dus la neîncasarea de către furnizori a peste 5 miliarde lei, a concluzionat preşedintele AFEER.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Epoca de piatra este o optiune. Slava Ucraina!

    1. Sunt 85 de ani de atunci si totusi nu ne aminteste nimeni de asa ceva. Iia a avut 3 sau 4 articole, dar de drama romanilor de la sfarsitul lui iunie 1940 nu se mentioneaza nimic.

      Drama trăită de milioane de români în vara anului 1940: „Ne-au luat totul!” Cum a fost cedată Basarabia? 

      La sfârșitul lunii iunie 1940, România era forțată să cedeze, fără luptă, o parte esențială din trupul țării: Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. 

      Peste 50.000 de kilometri pătrați și aproape 4 milioane de suflete – majoritatea români – intrau sub ocupația sovietică, potrivit Historia.  

      A fost un șoc național, o traumă istorică și personală deopotrivă. În spatele hărților și tratatelor stau povești vii, reale, pline de durere. Sunt vocile oamenilor simpli, prinși într-o tragedie care le-a frânt viețile. 

      „S-a luat Basarabia...” 

      Maria Romanenco, o copilă de 10 ani din Puhăceni, își amintește cu o claritate dureroasă primele semne ale invaziei: poduri de cauciuc peste Nistru, soldați sovietici defilând prin sat, cântece rusești răsunând pe drumuri românești. „S-a luat”, a spus radioul. 

      „Liubă, nu-s rușii cei care au fost...”, a spus tatăl ei, martor la schimbarea brutală a istoriei. Copeici aruncate de soldați în joacă, frânturi de cântece străine, și un pod peste care au trecut nu doar tancuri, ci și sfârșitul unei lumi. 

      În Costuleni, Ungheni, Liubov Pojoga și-a amintit de avertismentul cumplit al nășelului Vichentie, care i-a spus tatălui ei: „Trebuie să fugim în România!”. Dar dragostea pentru casă, pentru pământul muncit cu greu, l-a făcut pe tată să rămână. Și a fost o greșeală tragică. Au venit deportările, suferința, Siberia. „Aiștia nu-s de-aceia ruși care au fost. Aiștia-s lupi în piele de oaie!”, i s-a spus. Și așa a fost. 

      ă, am întors capul spre casă și am știut precis că n-am s-o mai văd. Din casa asta a plecat sufletul...”, spune cu o luciditate copleșitoare Iulia, care și-a lăsat casa în urmă, ca pe o fotografie înghețată în timp. 

      Pe 26 iunie 1940, la București, oameni au căzut în genunchi pe trotuare. Fără ordin, fără comandă. A fost un gest instinctiv, de durere colectivă. Capete plecate, mâini încrucișate, cruci făcute în grabă... Un popor care simțea, din stradă, că pierde ceva ce nu se va mai întoarce. 

      Casele au fost demolate, viețile mutate, dar memoria rezistă. Copiii acelor vremuri sunt astăzi bătrâni, dar vocile lor încă străbat istoria. Dincolo de tratate, cedări și alianțe, adevărata tragedie e cea a celor care, într-o zi de iunie, și-au pierdut casa, țara și pacea sufletului.

    Sa se revina la opaitz!

    Vai de țara asta....

    1. Ne-a dat PSDul pomana, ne-a tinut in malluri si terase in loc sa mergem la munca, a risipit banii in loc sa investeasca in dezvoltarea tarii si acum ne plangem ca nu avem energie ieftina, mancare ieftina, totul ieftin.

      Paradoxal, nu ne plangem insa ca avem salarii mari raportate la cat de putin si de prost muncim. Vrem salarii ca in vest, preturi ca in est si munca ca in Africa, zero.  

      Nu se poate asa ceva decat daca luam credite cum s-a intamplat pana acum si cum nu se mai poate intampla in continuare. 

      O sa fie bine cand o sa terminam cu furatul si cu pomenile si o sa ne apucam serios de munca si de investitii si cand o sa folosm banii pe care UE ni-i da ca sa ne dezvoltam. 

      Pe scurt, o sa ne fie bine atunci cand ciuma PSD o sa dispara complet din Parlament, din Guvern, din primarii, din CCR si din orice functie publica.

      Vorbeste in numele tau... mie nu mi-a dat PSD-ul nimic. Eu investesc... castig in functie de cat de bine o fac. Nu-mi da nimeni niciun ban. Imi platesc taxele... alea care sunt si ... Pa! N-am niciun salariu... si nici n-am nevoie de asa ceva.

    vă zice Vîjeu:

    zapp the EEPROM din contor folosind un magnetron dintr-un cuptor cu microunde și un waveguide făcut din tablă sub formă de con de trompetă ! 

    Sunt unele societati (hidrocentrale mai mici) terminate in proportie de 80 %,dar sistate sa se fonalizeze deoarece niste”tufe„ sunt protejate (aceleasi cu gandacul X sau cuib de lilieci au oprit o autostrda care era in constructie etcPana unde poate sa mearga prostia?Cand a inceput proiectul sau constructia nu se stiau de aceste probleme?S-a asteptat sa fie cat mai mare paguba?In multe tari au fost omorati aproape toti ursii.La noi numarl lor a crescut de 3-4 ori fiind omorati oameni iar ursii se plimba pe strazi,prin curtile oamenilor etc.Ce oameni ne conduc?In Grmania am trecut pe o autostrada prin padure. Nu avem curent sau avem prea multi incompetenti?

    1. OAMENII au distrus habitatul ursilor! DAR NU INTELEG LEG URSI- ELECTRICITATE! AHA!!! Se hranesc cu energie electrica, de aia cresc preturile ei ca pe drojdie!!!

      Ursi, caini maidanezi...ei sunt sefii.

      Nr ursilor a inceput sa creasca de cand progresistii au oprit vanarea lor, prin 2015 sau 2016. Pe vremea lui Cioloș. 

      Cand ti-or manca ursu bunicii atunci sa vorbesti.

      traiesc cainii mai bine ca oamenii. na-ti vazut in ce masini îs plimbati unii ?

    ...

    Un pret corect pe pt Romania e 5lei/kwh si 15litrul de benzina.

    Poate asa ne mai potolim si noi. 

    Multa vorbarie din partea autoritatilor, dar in fapt nu au solutii pt viitorul apropiat. Regenerabilele sunt in fapt un smen din care " investitorii" au un profit garantat din taxa verde chiar daca functie de sezon livreaza si pe gratis. Proiectele pe baza de gaz sunt intarziate si nu se stie la ce preturi vor livra functie si de costul gazului si faptul ca nu sunt societati de binefacere.

    In domeniul nuclear singura certitudine este ca reactorul nr. 1 se va oprit cca 2 ani. In rest povetea cu minireactoarele total nefezabila dar din motive pupincu......se rontaie niste milioane din bugetul Nuclearoelectrica.

    Singura solutie fezabila ar fi mentinerea un functiune a 2-3 grupuri pe carbune in situatie de criza eventual cu carbune din import, dar cine are curaj ? 

    1. Reactoarele 3 și 4 nu trebuiau și ele sa pornească?

      Sunt ofticati astia ca Ceausescu nu le-a lasat lor si p'alea precum Rastolita. Socialismul Romanesc > Capitalismul Romanesc de Jungla 3-1

      Poate peste 10 ani

      Mai intai sa le construiasca :)

      S-a semnat ieri ceva acord cu canadienii sa le construiasca. Deci vor fi gata in 5 ani cel mai devreme. Mai realist 10 ani. 

    Mai putina inarmare si bani "cadou" Ucrainei,

    si se face lumina si facturi mici, 

    sa vina cenzorul sa stearga ideea politic incorecta.

     

    1. Nu e vorba de corectitudine politica, aici.

      E vorba de realitatea economica: facturile vor (tot) creste, chiar daca Ucraina dispare de pe harta (sa zicem ca se implineste visul umed al smardoiasului Putler, Ucarina + Ruzzia = love/URSS).

      "Piata" de energie din Romania nu are nimic de-a face cu Ucraina, Ruzzia, Gaza, Israel, Iran, Liban, Houthi, Panama... 

      Sancta simplicitas! Mai pune un lemn pe focul lui Jan Hus. De asta este asa de usor sa conduci idiotii in democratie.

    In pandemie parca 2 milioane de persoane au primit vouchere pentru energie, in 5 ani numarul lor a ajuns la 3,7 milioane. Aceasta informatie ar trebuie sa ne ingrijoreze enorm.

    1. La ca se taie sporurile bugetarilor și se rezolva

    Pe vremea lui Nicu era mai usor, opreau ei curentu. Acum, e tot Nicu, dar te pune sa te scoli sa inchizi becu. Astia nu au respect de batrani.

    1. Comentariul saptamanii : ))))

    Guvernul anunță, cu un aer de generozitate, ajutoare pentru persoanele vulnerabile. Dar să fim clari: nu este vorba despre vreun gest altruist, ci despre o obligație a statului, susținută tot din taxele și impozitele colectate de la cetățeni. Nu vine nimeni cu bani de acasă.

    De peste 30 de ani, nu s-au făcut investiții serioase în infrastructura energetică. În schimb, profiturile companiilor de stat au fost redirecționate către buget, unde s-au cheltuit fără o strategie pe termen lung. Azi, când sistemul energetic e la limită, iar populația suportă consecințele, guvernul iese public cu promisiuni și „ajutoare”, ca și cum ar face un favor. 

    Această atitudine denotă nu doar lipsă de rușine, ci și dispreț față de contribuabili și față de responsabilitatea administrării unui stat 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3752
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4419
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.9189

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb