Sierra Quadrant: Creşterea preţurilor, scăderea consumului şi întârzierile la plată împing companiile româneşti spre insolvenţă

A.B.
Miscellanea / 24 iunie, 14:07

Sierra Quadrant: Creşterea preţurilor, scăderea consumului şi întârzierile la plată împing companiile româneşti spre insolvenţă

Ţara noastră traversează o perioadă economică marcată de instabilitate, definită de creşterea preţurilor la materii prime şi utilităţi, scăderea consumului şi prelungirea termenelor de încasare a facturilor - o combinaţie pe care Sierra Quadrant o consideră o „furtună perfectă” ce pune în pericol lichiditatea a zeci de mii de companii, potrivit unei analize recente. Blocajele financiare şi riscul de insolvenţă devin tot mai frecvente, iar supravieţuirea în acest context economic necesită măsuri rapide şi strategii bine calibrate.

În primele patru luni ale anului 2025, peste 17.000 de firme au fost dizolvate, arată datele ONRC, în creştere cu aproape 7% faţă de perioada similară din 2024. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Bucureşti, Cluj, Ilfov şi Timiş. Potrivit experţilor Sierra Quadrant, peste 150.000 de companii se confruntă cu dificultăţi financiare grave, iar acestea influenţează în lanţ aproape 250.000 de alte afaceri, amplificând riscul de contagiune economică.

Criza de cash-flow este considerată cea mai presantă ameninţare pentru firmele româneşti. Lipsa lichidităţilor, chiar şi în cazul unor companii profitabile „pe hârtie”, poate conduce rapid la incapacitate de plată. Ovidiu Neacşu, partener coordonator al Sierra Quadrant, recomandă monitorizarea atentă a partenerilor comerciali, măsuri active de colectare a creanţelor şi actualizarea constantă a prognozelor de cash-flow. În plus, negocierea termenelor de plată cu furnizorii şi stimularea clienţilor prin discounturi pentru plata anticipată pot oferi un sprijin imediat.

Pe lângă gestionarea lichidităţilor, optimizarea costurilor devine o linie esenţială de apărare. Experţii sugerează revizuirea contractelor, reducerea cheltuielilor administrative şi ajustarea operaţiunilor interne, inclusiv prin eficientizarea stocurilor şi automatizarea proceselor.

Un risc suplimentar semnalat de Sierra Quadrant este utilizarea excesivă a creditului comercial - România fiind pe primul loc în UE la finanţarea prin acest mecanism. Termenele de colectare depăşesc adesea 85 de zile, comparativ cu media europeană de 55 de zile, iar rata de neplată este semnificativ mai mare decât în cazul creditelor bancare.

Pentru a contracara scăderea vânzărilor, companiile sunt sfătuite să îşi analizeze portofoliul de clienţi şi să investească în retenţia celor loiali, dar şi în inovare şi adaptarea ofertei la nevoile reale ale pieţei. Reducerea preţurilor fără o strategie coerentă poate compromite marjele de profit, atrag atenţia analiştii.

În final, analiza subliniază importanţa prevenţiei şi a planificării. Managementul proactiv, scenariile financiare multiple şi apelarea la consultanţă specializată pot face diferenţa între colaps şi redresare. Instrumente legale precum acordul de restructurare sau concordatul preventiv oferă soluţii viabile pentru firmele aflate în dificultate, cu condiţia ca acestea să acţioneze din timp.

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0795
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3468
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4530
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8584
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.5238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb