S&P: Criza politică ar putea afecta sursele de finanţare externă ale României

S.B.
Macroeconomie / 9 mai

S&P: Criza politică ar putea afecta sursele de finanţare externă ale României

Criza politică din România şi posibilele întârzieri în elaborarea unor politici de răspuns la dezechilibrele economice, apărute ca urmare a prăbuşirii guvernului de coaliţie în această săptămână, ar putea submina unele surse de finanţare externă, apreciază analiştii agenţiei de evaluare S&P Global, potrivit Agerpres.

Joi, Banca Naţională a României a intervenit pentru a susţine leul, pe fondul unei creşteri a costurilor cu împrumuturile, după ce victoria candidatului de extremă dreaptă George Simion în primul tur al alegerilor prezidenţiale a adâncit criza politică din a doua cea mai mare economie din Europa Centrală.

Euroscepticul Simion a câştigat decisiv primul tur al alegerilor prezidenţiale, provocând demisia premierului de stânga Marcel Ciolacu şi prăbuşirea guvernului de coaliţie pro-occidental.

În opinia analiştilor de la S&P Global, principalul risc pentru România, care înregistrează cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de peste 9% din PIB, este modul în care îşi va finanţa deficitele gemene mari până în 2026, pe fondul unui impas politic prelungit şi al încetinirii creşterii economice.

'Accesul guvernului la piaţa de euroobligaţiuni a slăbit, ceea ce a dus la presiuni asupra cursului de schimb şi a pieţei interne de obligaţiuni. În plus, elaborarea ineficientă a politicilor ar putea face ca fondurile UE, în special cele din cadrul Facilităţii pentru redresare şi rezilienţă, să fie mai puţin disponibile', avertizează S&P Global.

Economia românească a înregistrat anul trecut un avans de doar 0,8%, cel mai lent de după pandemia COVID-19, în condiţiile în care ritmul de creştere a încetinit în fiecare an începând din 2021. Potrivit declaraţiilor făcute joi de un mare grup de angajatori, criza politică a crescut riscul de a împinge ţara în recesiune.

Leul, care a depăşit marţi din intervalele mici de variaţie în care s-a menţinut în mare parte din ultimii trei ani, şi-a redus joi pierderile săptămânale sub 3%, dar încă depăşea pragul cheie de 5 lei pentru un euro.

Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a crescut cu aproximativ 100 de puncte de bază de la începutul acestei săptămâni, ajungând la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022.

Sondajele de opinie arată că Simion, candidatul extremei drepte, va câştiga al doilea tur din 18 mai, dar, indiferent de rezultatul scrutinului, elaborarea politicilor în România va deveni şi mai fragmentată, mai puţin stabilă şi mai puţin eficientă în următoarele câteva luni, potrivit S&P Global.

'Asta ar putea duce la o creştere mai slabă, la rezultate fiscale şi externe mai slabe decât ipotezele noastre deja pesimiste', avertizează agenţia de evaluare.

S&P Global precizează că scenariile sale post-electorale includ un guvern minoritar instabil, care ar putea încerca să avanseze cu măsuri de consolidare fiscală. O eventuală decizie de a convoca alegeri parlamentare anticipate ar întârzia şi mai mult reducerile bugetare şi ar pune presiune asupra eforturilor de refinanţare, în timp ce un al treilea scenariu prevede formarea unui guvern de uniune cu sprijin suficient pentru stabilizarea fiscală.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Efectul Simion

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Asta e rezultatul guvernărilor PNL , PSD , USR și UDMR .. Aici ne au adus politicienii din 1990 pana azi . Trebuie făcută schimbarea in 18 mai .. Simion președinte și Georgescu premier …

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1165
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5490
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0357
Gram de aur (XAU)Gram de aur486.4063

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb