Stop Contrabanda: Peste 150 milioane de ţigarete de contrabandă capturate de autorităţi anul trecut, în creştere cu 40% faţă de cel anterior

A.F.
Anticorupţie / 22 ianuarie

Ileana Dumitru, Director Corporate & Regulatory Affairs al Ariei Europa centrală şi de sud, BAT

Ileana Dumitru, Director Corporate & Regulatory Affairs al Ariei Europa centrală şi de sud, BAT

În anul 2023, pe fondul eforturilor extinse ale autorităţilor de a stopa activităţile de trafic ilicit de la graniţele ţării, peste 150 de milioane de ţigarete de contrabandă au fost capturate pe teritoriul României, la o valoare pe piaţa neagră de aproape 110 milioane de lei (22 milioane de euro). Volumul capturilor reţinute anul trecut este în creştere cu aproape 40% faţă de 2022, iar acesta este cel mai ridicat nivel al capturilor de ţigarete ilicite din ultimii 5 ani, conform datelor sintetice de pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă de pe teritoriul României, conform unui comunicat remis redacţiei.

Spre comparaţie, în 2022 autorităţile au capturat peste 110 milioane de ţigarete de contrabandă, iar în urmă cu 5 ani, în 2018, volumul anual al capturilor s-a ridicat la 112 milioane de ţigarete*.

Conform celor mai recente date Novel Research, în 2023 media anuală a contrabandei a crescut în România cu peste un punct procentual, până la 8,2%. Aceasta după ce în 2022 nivelul mediu anual al contrabandei scăzuse semnificativ, la 7,1%, acesta fiind şi cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii 15 ani, ceea ce a reprezentat implicit şi venituri mai mari la bugetul de stat.

În 2023, media anuală a contrabandei cu ţigarete în România se situează în media europeană din 2022, evaluată la 8,2% conform studiului KPMG. Anul trecut au avut loc 2 revizuiri succesive ale accizei la produsele din tutun şi nicotină, în contextul în care accizele şi preţurile ţigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumpărare. În ţările învecinate României, ţigările pot fi cumpărate chiar şi la aproximativ jumătate din preţ, contrabanda fiind astfel foarte profitabilă. De

asemenea, România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.

"Tendinţa ascendentă a nivelului contrabandei cu produse din tutun, precum şi prevalenţa semnificativă a produselor contrafăcute indică riscuri majore care persistă la adresa siguranţei comunităţilor şi a dezvoltării economice, precum şi la adresa veniturilor la bugetul de stat. Pe de altă parte, nivelul semnificativ al capturilor de ţigarete ilicite din 2023 ne indică odată în plus că presiunea pieţei ilicite este în creştere, fiind nevoie ca lupta împotriva traficului ilicit să rămână o prioritate. Proiectul Ministerului de Finanţe privind dotarea birourilor vamale cu 26 de sisteme noi de scanare în perioada următoare, eforturile susţinute ale autorităţilor de aplicare a legii, suntem convinşi că vor contribui semnificativ la consolidarea eforturilor de combatere a traficului ilicit. Desigur, aceste eforturi trebuie susţinute de măsuri fiscale echilibrate şi predictibile, care să susţină un mediu de business legitim şi sustenabil, precum şi comerţul cu produse legale, reglementate şi taxate corect.

Cu o prezenţă de peste 25 de ani în România a BAT, ne bucurăm să fim parte din acest efort comun. BAT România rămâne unul dintre marii contribuabili ai ţării, cu circa 10,5 miliarde de lei plătiţi la bugetul de stat în 2022, şi un partener de încredere al autorităţilor în susţinerea eforturilor de combatere a contrabandei, prin intermediul proiectelor de informare şi conştientizare, dar şi prin donaţii de echipamente necesare la graniţele ţării, în cadrul campaniei Stop Contrabanda," a declarat Ileana Dumitru, Director Corporate & Regulatory Affairs al Ariei Europa centrală şi de sud, BAT.

3 judeţe au înregistrat în 2023 peste jumătate din totalul capturilor anuale

În 2023, peste 55% din totalul capturilor de contrabandă s-a înregistrat la graniţele de vest, sud - est şi nord - est ale ţării, în judeţele Arad (cel mai mare volum de ţigarete destinate pieţei negre, peste 36 milioane de ţigarete), Constanţa (peste 28 milioane de ţigarete) şi Suceava (peste 21 milioane de ţigarete), potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.

Valoarea pe piaţa neagră doar a capturilor înregistrate anul trecut în aceste 3 judeţe se ridică la peste 52 de milioane de lei.

Contrafacerea, în creştere. Capturi semnificative de tutun vrac

Comerţul ilegal cu bunuri contrafăcute ridică de asemenea semnale de alarmă, în condiţiile în care în primele 11 luni ale anului 2023 autorităţile au depistat 1.116 fapte de natură infracţională, de peste 3 ori mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, când au fost depistate 356. În continuare, aproximativ 25% din ţigările consumate în piaţa ilicită din România sunt contrafăcute, conform rezultatelor analizelor de laborator efectuate de producătorii participanţi la studiul pieţei ilicite cu ţigări.

De altfel, potrivit celui mai recent Raport al Organizaţiei Mondiale a Vămilor** şi la nivel internaţional s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de reţineri de mărfuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală la graniţele UE. Numărul de reţineri raportate de autorităţi a crescut cu aproximativ 34% în 2021 faţă de 2020, majoritatea acestor reţineri fiind reprezentate de ţigări. Tot Organizaţia Mondială a Vămilor notează o creştere notabilă a capturilor asociate traficului ilicit online.

În acelaşi timp, comerţul ilegal cu tutun vrac ia amploare. În ultimele luni ale anului trecut autorităţile române au destructurat reţele de contrabandă care urmau să comercializeze ilegal peste 30 de tone de tutun vrac. Cele mai mari capturi, înregistrate în perioada septembrie - decembrie 2023, au avut loc

în judeţele Constanţa, Călăraşi, Ilfov, Dolj şi Mureş, autorităţile reţinând aici peste 33 de tone de tutun vrac şi tutun pentru narghilea destinat consumului ilicit.

Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o iniţiativă BAT de sprijin al eforturilor autorităţilor prin centralizarea capturilor din întreaga ţară, dar şi prin informarea consumatorilor cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Autoritatea Vamală Română. Campania "Stop contrabanda" a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb