Piaţa instrumentelor de scris a înregistrat o creştere în volum de 8% faţă de anul anterior în magazinele de tip hypermarket şi cash & carry, iar în ceea ce priveşte valoarea vânzărilor în aceste două formate de magazin, piaţa arată o creştere de 14%, atingând suma de 33 milioane lei.
"Lunile premergătoare începerii şcolii reprezintă cea mai favorabilă perioadă a anului pentru producătorii de instrumente de scris, atunci când cererea de consum pentru rechizite creşte aproape exponenţial", afirmă Ileana Tîlvan, Head of Digital Consumer Choices GfK România.
Ponderea pe care o are această perioadă la nivelul întregului an a crescut la 43% în valoare in 2014 în comparaţie cu 41% în 2013. Aceasta arată că eforturile producătorilor de instrumente de scris sunt din ce în ce mai concentrate în lunile iulie - septembrie.
Din punct de vedere al structurii pieţei, nu există modificări majore în 2014. Categoria de succes a fost cea a instrumentelor de scris (pixuri clasice, stilouri, creioane grafit şi mecanice, rollere şi finelinere) care ocupă mai mult de jumătate din totalul pieţei, acestea fiind urmate de instrumentele pentru colorat (creioane colorate, carioci şi creioane cerate), cu o pondere de 20%.
Instrumentele de scris au marcat o creştere de 19% în valoare, evoluţie generată în special de performanţa rollere-lor, a creioanele grafit, dar şi a schimbării structurii din punct de vedere al dimensiunii ambalajului: împachetările mari înregistrând rate de scădere. Evoluţii pozitive au avut şi segmentele de colorat şi de corectat, însă cu rate de creştere sub 10%.
Concluziile studiului GfK se bazează pe datele de vânzări colectate de la hypermarketuri si magazine de tip cash and carry, date incluse în panelul de retail GfK Consumer Choices. Instrumentele de scris monitorizate sunt: pixuri clasice, carioci, creioane colorate, corectoare, creioane cerate, finelinere, stilouri, creioane grafit, text marker, markere, creioane mecanice, stilouri OHP, rollere.
Prezentă pe piaţa locală din 1992, GfK România avea o cifră de afaceri de 19,2 milioane euro în 2013. Activităţile GfK România sunt structurate în două sectoare, Consumer Choices şi Consumer Experiences.