SUA pierde teren în cursa pentru fuziunea nucleară, pe măsură ce China accelerează investiţiile

R.S.
Internaţional / 17 martie

SUA pierde teren în cursa pentru fuziunea nucleară, pe măsură ce China accelerează investiţiile

China şi SUA concurează pentru a dezvolta prima centrală nucleară pe bază de fuziune la scară industrială, un sector estimat la peste 1 trilion de dolari până în 2050. Deşi SUA a fost lider decenii la rând, China recuperează rapid, investind dublu faţă de americani şi construind reactoare la o viteză record, transmite CNBC.

Fuziunea nucleară, considerată "Sfântul Graal" al energiei curate, produce de patru milioane de ori mai multă energie decât arderea cărbunelui, fără emisii de gaze cu efect de seră şi fără deşeuri radioactive pe termen lung.

Însă, tehnologia rămâne dificil de stăpânit. În 2022, SUA a reuşit prima reacţie de fuziune cu energie net pozitivă la Laboratorul Naţional Lawrence Livermore, atrăgând investiţii private masive.

Cu toate acestea, China domină la capitolul finanţare publică, investind 1,5 miliarde de dolari anual, faţă de doar 800 de milioane de dolari în SUA.

Beijingul a accelerat proiecte precum tokamak-ul EAST şi centrul de fuziune CRAFT, care ar putea deveni operaţional în 2027. Imagini prin satelit indică şi construcţia unui reactor de tip laser-fuziune de două ori mai mare decât echivalentul american NIF.

Reactorul tokamak este un reactor de formă toroidală în interiorul căruia, sub influenţa unor câmpuri electromagnetice cu frecvenţă mare, plasma de deuteriu şi tritiu suferă efectul de stricţiune se supraîncălzeşte şi produce reacţii de fuziune ce se autoîntreţin.

În timp ce SUA are cele mai multe startupuri private în sectorul fuziunii nucleare, China câştigă teren în cercetare şi dezvoltare, având de zece ori mai mulţi doctoranzi în domeniu şi cele mai multe brevete la nivel mondial. Mai mult, companiile chineze sunt acuzate că replică tehnologii dezvoltate de startup-uri americane.

Pe fondul creşterii cererii energetice pentru centrele de date AI, experţii avertizează că pierderea supremaţiei în fuziunea nucleară ar putea avea consecinţe strategice majore pentru SUA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Imbecilii sa nu se bucure cumva degeaba...:)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3787
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3042
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8518
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6339

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb