Presupusa manipulare a cursului de schimb al yuan-ului chinezesc de către autorităţile de la Beijing afectează tot mai puternic companiile europene şi contribuie la adâncirea deficitului comercial al zonei euro, potrivit unui studiu publicat miercuri de Institutul economic german (IW), citat de Reuters, de la care relatăm cele ce urmează.
Deşi relaţiile de cost între China şi Europa s-au modificat semnificativ în ultimii ani, cursul yuan-euro a rămas relativ stabil, ceea ce sugerează o intervenţie deliberată din partea Băncii Centrale Chineze, afirmă autorul studiului, Juergen Matthes. Acesta subliniază că preţurile extrem de scăzute la produsele chineze, în combinaţie cu un yuan subevaluat, fac ca tot mai multe firme europene să îşi procure componente intermediare din China - un fenomen care contribuie la dezindustrializarea Europei.
„Costurile scăzute în mod artificial în China, graţie subevaluării yuan-ului, sunt pur şi simplu mult prea atractive”, a declarat Matthes. În opinia sa, companiile care nu importă din China pierd cote de piaţă în faţa celor care profită de avantajul competitiv generat de diferenţele de preţ.
Studiul IW este publicat în contextul în care liderii Uniunii Europene se pregătesc să participe joi la un summit la Beijing, unde vor căuta soluţii pentru aplanarea tensiunilor comerciale cu China. Problemele sunt amplificate de faptul că o parte din exporturile chineze, afectate de măsurile restrictive din SUA, au fost redirecţionate către piaţa europeană, în timp ce aprecierea euro în raport cu dolarul american - cauzată de politicile comerciale ale administraţiei Trump - a redus competitivitatea produselor europene.
În perioada 2020-2025, preţurile la producător în Germania şi în zona euro au crescut accelerat din cauza crizei energetice şi a blocajelor în lanţurile de aprovizionare, în timp ce în China inflaţia producţiei a rămas modestă. Totuşi, cursul de schimb dintre yuan şi euro a suferit variaţii minime, ceea ce a generat o apreciere reală a monedei europene cu peste 40% faţă de yuan, potrivit IW. Această evoluţie a amplificat dezechilibrul balanţei comerciale a zonei euro în relaţia cu China, conform sursei citate.
În mod normal, creşterea importurilor europene ar fi trebuit să genereze o apreciere a yuan-ului, însă acest mecanism nu s-a manifestat, susţine Matthes, care critică lipsa de transparenţă a Băncii Centrale a Chinei în ceea ce priveşte modul de stabilire a cursului valutar.
Luna trecută, Statele Unite au transmis Chinei un avertisment legat de lipsa de claritate privind politicile valutare. În replică, autorităţile de la Beijing au susţinut că menţin stabilitatea renminbi-ului şi resping acuzaţiile privind o devalorizare competitivă.
Opinia Cititorului