SURSE CITATE DE FINANCIAL TIMES: Guvernul italian ia în calcul naţionalizarea Bursei din Milano

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iunie 2020

Guvernul italian ia în calcul naţionalizarea Bursei din Milano

Guvernul de coaliţie din Italia dezbate dacă va lansa o ofertă pentru o parte sau toată Bursa din Milano (Borsa Italiana), în condiţiile în care autorităţile de la Roma încearcă să preia controlul activelor strategice, inclusiv al infrastructurii de tranzacţionare a obligaţiunilor de stat, potrivit unor surse citate de Financial Times (FT).

Discuţiile vin în contextul în care guvernul are în vedere extinderea aşa-numitei "puteri de aur" în sectorul financiar şi infrastructura financiară, ceea ce i-ar permite Romei să blocheze sau să restricţioneze operaţiunile de piaţă considerate o ameninţare la adresa intereselor naţionale. De asemenea, dezbterea vine în condiţiile în care guvernul italian îşi intensifică eforturile pentru atenuarea declinului economic sever generat de pandemia de Covid-19.

Lucrul la o posibilă ofertă pentru Bursa din Milano s-a intensificat săptămânile trecute, într-un moment în care proprietarul pieţei italiene de acţiuni, London Stock Exchange Group Plc (LSEG, operatorul Bursei din Londra - LSE), aşteaptă aprobarea autorităţilor antitrust din UE pentru preluarea pe 27 de miliarde de dolari a grupului de date Refinitiv. În acest context, LSEG ar putea fi obligat să vândă active, potrivit surselor implicate în discuţii.

Acestea adaugă că, după o şedinţă de guvern care a avut loc în seara zilei de 28 mai, premierul Giuseppe Conte s-a întâlnit cu ministrul italian al Finanţelor, Roberto Gualtieri, şi cu oficialii Trezoreriei, luând în discuţie opţiunile pentru Borsa Italiana şi eventualitatea mandatării creditorului de stat Cassa Depositi e Prestiti să angajeze oficial banca de investiţii Mediobanca drept consultat pentru o eventuală tranzacţie.

LSEG a preluat Borsa Italiana în 2007, pe 1,7 miliarde de euro. Publicaţia Milano Finanza anunţa, în noiembrie anul trecut, că Mediobanca estimează valoarea Borsa Italiana la 3,5 - 4 miliarde de euro. Printre susţinătorii eventualei achiziţii se numără premierul Giuseppe Conte şi miniştrii Mişcării Cinci Stele, partidul anti-guvern. Aceştia sunt de părere că statul trebuie să deţină controlul platformei de tranzacţionare a obligaţiunilor suverane, MTS. Sursele declară că, dacă va avea loc, achiziţia va fi realizată de Cassa Depositi e Prestiti (CDP), iar Mediobanca a oferit în mod neoficial consultanţă premierului Conte în această problemă.

Totuşi, după cum spune sursele, Ministerul de Finanţe, cel mai mare acţionar al CDP, are o abordare prudentă. Partenerii minoritari ai coaliţiei de guvernare - inclusiv membrii partidului Italia Viva al fostului prim-ministru Matteo Renzi - consideră că Executivul ar trebui să se concentreze pe alte priorităţi, şi se tem că naţionalizarea Bursei din Milano ar descuraja investitorii şi ar reduce cererea de obligaţiuni italiene, potrivit surselor implicate în discuţii.

"Întreaga coaliţie guvernamentală este de acord că Borsa Italiana este un activ strategic, astfel că e important să faci ceea ce este necesar pentru a-l proteja şi consolida", a declarat, conform FT, Claudio Mancini, parlamentar al Partidului Democrat, care este parte în coaliţia de la Putere.

Ministerul Finanţelor de la Roma, Mediobanca şi LSE au refuzat să facă vreun comentariu pe marginea informaţiei publicate de FT, iar CDP a anunţat: "În acest moment nu avem un dosar deschis pe acest subiect".

Anterior, LSEG a informat că nu are în plan să vândă divizia sa din Italia. Cu toate acestea, o zonă cu potenţial de suprapunere cu Refinitiv este reprezentată de platforma de tranzacţionare a obligaţiunilor LSE (MTS) şi Tradeweb, din care Refinitiv deţine 54%. Ambele platforme au o pondere extinsă pe piaţa tranzacţiilor cu datorii suverane europene.

Bancherii Mediobanca i-au sugerat guvernului să facă o ofertă pentru Borsa Italiana înainte de 22 iunie, conform surselor, care amintesc că la data respectivă Bruxelles-ul urmează să aprobe fuziunea LSE-Refinitiv sau să declanşeze o investigaţie mai profundă a tranzacţiei.

Euronext, care operează şase pieţe de acţiuni de pe continentul european, inclusiv pe cele din Paris şi Amsterdam, se numără printre părţile care şi-au exprimat interesul pentru Bursa din Milano. În acest context, una dintre surse a spus: "Trebuie să acţionăm înainte ca Euronext să lanseze o ofertă, dacă dorim să ne apărăm interesele strategice".

Potrivit agenţiei de rating Fitch, Italia este în prezent cea mai mare piaţă a datoriilor suverane din zona euro, iar împrumuturile sale totale sunt estimate să atingă aproximativ 155% din PIB, în acest an.

MTS, divizia de tranzacţii a bondurilor din cadrul Borsa Italiana, a fost lansată ca un proiect comun între Trezoreria de la Roma şi Banca Italiei, astfel ca băncile să aibă un loc unde să liciteze concurenţial pentru obligaţiuni. LSEG deţine 62% din MTS, prin Borsa Italiana, iar un consorţiu de bănci are în proprietate restul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb