ICT

Transelectrica propune dividend de 2,228 lei/acţiune

E.D.
Companii / 26 martie 2014

Update 19:30 Acţiunile Transelectrica au crescut cu peste 7%, datorită propunerii privind dividendele

Bursa a crescut cu 0,96%, în contextul în care acţiunile Transelectrica (TEL) au urcat cu 7,34%, susţinute de propunerea de dividend, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au avansat cu 2,34% încheiind peste pragul de 0,8 lei pentru prima dată în ultimele două săptămâni.

Piaţa a fost în creştere încă din primele minute din sesiunea de tranzacţionare de astăzi de pe Bursa de Valori Bucureşti, atenţia investitorilor fiind direcţionată în principal spre acţiunile TEL şi FP.

Titlurile Transelectrica au urcat cu 7,34%, la preţul de 16,82 lei, după ce compania a anunţat că propune acţionarilor dividende de 163,3 milioane lei (36,6 milioane euro), de 5,5 ori mai mare faţă de cele distribuite anul trecut. Tranzacţiile cu aceste acţiuni au cumulat aproape 3 milioane lei, al doilea rulaj din piaţă.

La nivelul capitalizării bursiere a companiei, evoluţia de astăzi a însemnat un plus de 84,3 milioane lei (19,2 milioane euro), valoarea de piaţă a companiei urcând la 1,232 miliarde lei (276,2 milioane euro).

Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities, este citat de surse din presă: "În cazul Transelectrica, surpriza a venit odată cu revizuirea rezultatelor pe 2013 având în vedere că gradul de distribuţie (din profit - n.r.) a rămas la un nivel aşteptat de piaţă (80-85%). În comparaţie, în cazul acţiunilor OMV Petrom, anunţul privind dividendele a avut un impact uşor negativ, deoarece gradul de distribuţie este de doar 36%, faţă de 40% cât erau aşteptările pieţei. Cu toate acestea, randamentul de 7% al dividendului la OMV Petrom pare atractiv, însă intenţia Fondului Proprietatea de a plasa un pachet de minim 4% din acţiunile companiei cred că va pune presiune pe preţ în continuare".

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au încheiat în stagnare, la 0,439 lei, pe al treilea rulaj din piaţă, de aproximativ 2,5 milioane lei.

Compania a prezentat, ieri, propunerea de dividend pentru acest an, care constă în distribuirea unor dividende cu 10% mai mari pentru 2013, în valoare totală de 1,74 miliarde de lei, reprezentând 36% din profitul record obţinut anul trecut, de 4,82 miliarde lei (1,09 miliarde euro).

Titlurile FP au crescut cu 2,34%, la 0,81 lei. Evoluţia a venit în urma anunţului făcut ieri de Fond privind începerea, de mâine, a celui de-al treilea program de răscumpărare, în care este vizat un pachet reprezentând 10% din acţiuni, la preţuri cuprinse între 0,2 lei şi 1,5 lei.

Titlurile FP au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de peste 14,9 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,08% peste nivelul de ieri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI a avansat cu 1,02%. Indicele include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP). Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au fost singurele care au scăzut din acest indice, cu 0,6%, în timp ce titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au crescut cu 0,71%, pe cel mai mic rulaj din indicele BET-FI.

SIF Banat-Crişana a anunţat, ieri, că a cumpărat certificate emise de RBS (Royal Bank of Scotland) cu activ suport pe 3,47% din acţiunile SIF Muntenia (SIF4), pentru care a plătit aproape 2,6 milioane euro. Certificatele respective conferă dreptul la dividende, însă nu şi pentru vot. Titlurile au fost emise de RBS în anii 2013 şi 2014 şi sunt tranzacţionabile pe bursa din Luxemburg.

SIF1 deţine deja 4,99% din acţiunile SIF Muntenia, pachet cumpărat în luna februarie şi prin care şi-a întărit poziţia la companie. Administratorul activelor SIF Muntenia, SAI Muntenia Invest, este controlat încă de anul trecut de SIF Banat-Crişana, care şi-a majorat la începutul lunii martie participaţia la 74,98% din acţiuni.

Indicele extins BET-XT a încheiat şedinţa de astăzi în urcare cu 0,92%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 1,26%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi FP.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 31,3 milioane lei (7 milioane euro), cu două treimi peste rulajul de ieri, de 19 milioane lei (4,2 milioane euro). Pe piaţa principală, tranzacţii de peste 500.000 de lei au înregistrat doar acţiuni emise de 9 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Alexandru Pălăşan mai este citat, afirmând: "Interesul pentru acţiunile locale s-a diminuat în ultima perioadă având în vedere tensiunile din regiune. Probabil că vom asista la corecţii uşoare odată cu sfârşitul trimestrului, dar trendul general rămâne intact şi, având în vedere că majoritatea companiilor încă sunt purtătoare de dividend (investitorii le mai pot cumpăra pentru a încasa dividendele propuse pentru anul trecut - n.r.), probabil vom asista la o creştere a volumelor în luna Aprilie".

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de aproape 115.000 de lei, faţă de 121.000 de lei în şedinţa precedentă.

-----

Update 17:40 Fondul Proprietatea salută rezultatele financiare ale Transelectrica

Franklin Templeton Investment Management Limited UK, sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator Unic şi Manager de Fond al Fondul Proprietatea (simbol: FP) salută anunţarea rezultatelor financiare finale "foarte bune" pentru anul 2013 raportate astăzi de Transelectrica (simbol: TEL), potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

"Managerul de Fond remarcă în mod special că performanţa operaţională îmbunătăţită a condus la un dividend propus de către management de 5,5 ori mai mare decât anul trecut, care este în beneficiul tuturor acţionarilor", se arată în comunicat.

FP este acţionar minoritar al TEL, deţinând 13,49% din capitalul social al companiei. În jurul orei 14, titlurile TEL urcau cu 5,3%, până la preţul unitar de 16,5 lei. De asemenea, acţiunile FP se apreciau cu 2,72%, la 0,813 lei.

Grzegorz Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea, a declarat: "În opinia noastră, implementarea adecvată a standardelor de guvernanţă corporativă a fost printre principale motoarele ale performanţei puternice a Transelectrica pe parcursul anului trecut. Aceasta demonstrează foarte clar faptul că o companie poate performa mult mai bine dacă sunt implementate un management profesionist şi un consiliu independent şi dacă acestea sunt stimulate corespunzător prin planuri de opţiuni pe acţiuni. Suntem încântaţi că Transelectrica promovează guvernanţa corporativă şi că oferă un exemplu excelent care ar trebui urmat şi de alte companii de stat pentru a-şi creşte profitabilitatea şi transparenţa".

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. FP este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este aprecierea pe termen lung a capitalului prin investiţii în principal în acţiuni româneşti.

Franklin Templeton şi-a stabilit un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 27 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei peste 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.

Franklin Templeton Investment Management Limited este o filială a Franklin Resources, Inc. [NYSE:BEN], o organizaţie globală de management al investiţiilor care operează sub denumirea Franklin Templeton Investments. Franklin Templeton Investments furnizează soluţii globale şi locale de management al investiţiilor administrate de echipele de investiţii ale Franklin, Templeton, Mutual Series, Bissett, Fiduciary Trus, Darby, Balanced Equity Management şi K2. Compania situată în San Mateo, California, are mai mult de 65 de ani de experienţă în investiţii şi administrează active în valoare de peste 882,2 miliarde dolari, conform datelor disponibile la data de 28 februarie 2014.

---

Conducerea Transelectrica (simbol TEL) propune acţionarilor acordarea de dividende de 2,228 lei per acţiune, potrivit convocatorului Adunării Generale din 21 martie, transmis astăzi Bursei de Valori Bucureşti.

La data întocmirii propunerii, numărul de acţiuni aferent capitalului social subscris şi vărsat era de 73.303.142, iar valoarea cumulată a dividendelor este de 163.319.400 milioane lei. Anul trecut, Transelectrica a acordat, pentru perioada anului 2011 un dividend de 0,404 lei/acţiune.

Propunerea companiei va fi discutată în următoarea Convocare a Adunării Generale a Acţionarilor, iar dacă aceasta va fi aprobată,Transelectrica va plăti dividendele cuvenite acţionarilor cu începere din data de 26 iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro