Actualizare - The Times of Israel: Trump promite sprijin Israelului în cazul unui nou conflict cu Iranul
---
Actualizare - Trump speră că războiul dintre Israel şi Iran s-a încheiat şi susţine acordul de pace
---
Actualizare - Netanyahu se va întâlni marţi cu Vance şi principalii parlamentari americani
---
Actualizare - Fox News: Premierul israelian răspunde dacă se teme că va fi arestat la New York, după ameninţarea lui Zohran Mamdani
---
Actualizare - Netanyahu ţine cont de speranţele lui Trump pentru pace în Orientul Mijlociu şi îl nominalizează pentru Premiul Nobel
---
Preşedintele Donald Trump l-a primit luni la Casa Albă pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, pentru prima dată de când SUA şi Israelul au întreprins acţiuni militare împotriva Iranului luna trecută, în încercarea de a demonta capacităţile nucleare ale ţării, relatează nbcnews.com.
Cei doi lideri s-au complimentat reciproc pentru alianţa lor în conflict, Netanyahu înmânându-i lui Trump o scrisoare pe care a spus că a trimis-o comitetului Premiului Nobel, în care l-a nominalizat pe Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace, o ambiţie de lungă durată a preşedintelui. Israelul ar fi a doua ţară care îl nominalizează pe Trump pentru acest premiu.
Trump le-a spus reporterilor că Iranul doreşte să discute cu SUA şi că Washingtonul şi Teheranul au programate discuţii. El a refuzat să dezvăluie calendarul acestor discuţii, spunându-le reporterilor: „Aş prefera să nu spun, dar veţi citi despre asta mâine”.
Întrebat dacă o schimbare de regim ar trebui să aibă loc la Teheran, Netanyahu a spus că acest lucru „depinde de poporul iranian”.
În timp ce un armistiţiu între Israel şi Iran continuă să fie valabil după conflictul de 12 zile de luna trecută, un acord similar în Gaza se dovedeşte mai greu de realizat, în ciuda tonului optimist adoptat de Trump şi Netanyahu în ultimele zile.
Trump a declarat luni seară că nu există nicio „întârziere” în ajungerea la un acord de armistiţiu între Israel şi Hamas. „Cred că lucrurile merg foarte bine”, a spus el.
Întrebat despre posibilitatea unei soluţii cu două state, Trump i-a cedat întrebarea lui Netanyahu, care a spus că palestinienii ar trebui să aibă puterea de a se guverna singuri, dar „niciuna dintre puterile de a ne ameninţa”.
„Asta înseamnă că anumite puteri, cum ar fi securitatea generală, vor rămâne întotdeauna în mâinile noastre. Acum, acesta este un fapt şi nimeni din Israel nu va fi de acord cu altceva, pentru că noi nu ne sinucidem”, a spus Netanyahu.
Cu puţin timp înainte de întâlnirea de la Casa Albă, Netanyahu s-a întâlnit cu secretarul de stat Marco Rubio şi separat cu trimisul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff . Rubio şi Witkoff au participat la cina de luni, alături de şefa de cabinet a Casei Albe, Susie Wiles, secretarul Apărării, Pete Hegseth, directorul CIA, John Ratcliffe, şi ambasadorul SUA în Israel, Mike Huckabee.
Israelul şi Hamas par să fie blocate în privinţa faptului dacă un acord propus va duce la încetarea definitivă a luptelor, care, cu excepţia unei pauze de şase zile în noiembrie 2023 şi a unui armistiţiu de 42 de zile la începutul acestui an, au făcut ravagii timp de 21 de luni.
Cel puţin şapte palestinieni, inclusiv femei şi copii, şi-au pierdut viaţa în atac.
O femeie palestiniană priveşte dintr-o clinică distrusă din oraşul Gaza după un atac aerian israelian de luni.Abdalhkem Abu Riash / Anadolu via Getty Images
Vineri, Hamas a declarat că a răspuns propunerii de armistiţiu în Gaza, susţinută de SUA, într-un „spirit pozitiv”, la câteva zile după ce Trump a declarat că Israelul a fost de acord „cu condiţiile necesare pentru finalizarea” unui armistiţiu de 60 de zile. De asemenea, a declarat că va elibera toţi ostaticii în schimbul încetării războiului şi al retragerii complete a trupelor israeliene din Gaza.
Însă Netanyahu a cerut eliminarea completă a Hamas şi a cerut grupării să se predea, să se dezarmeze şi să plece în exil - lucru pe care îl refuză.
Consiliul ONU votează continuarea cercetărilor privind abuzurile împotriva comunităţii LGBTQ, în ciuda schimbării de direcţie a SUA
În timp ce Netanyahu a călătorit la Washington, o echipă separată de negociatori israelieni s-a deplasat duminică în Qatar pentru discuţii indirecte cu Hamas. Netanyahu a declarat că negociatorii israelieni au avut instrucţiuni clare pentru a ajunge la un acord de încetare a focului în condiţii pe care Israelul le-a acceptat.
În Gaza, cel puţin 80 de persoane au fost ucise în atacuri israeliene , a declarat duminică pentru NBC News dr. Marwan Al-Hams, directorul spitalelor de campanie ale enclavei. El a adăugat că numărul este probabil să crească din cauza bombardamentelor şi atacurilor aeriene continue asupra Fâşiei Gaza.
Peste 56.000 de persoane au fost ucise şi alte mii au fost grav rănite de când Israelul şi-a lansat ofensiva în Gaza în urma atacurilor teroriste conduse de Hamas din 7 octombrie 2023 , potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii din enclavă. Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise şi aproximativ 250 luate ostatice în acea zi în Israel.
În altă parte, Israelul a lansat duminică noi atacuri în zonele din Yemen controlate de gruparea militantă Houthi , vizând porturi din Hodeida , Ras Isa şi Saif, precum şi nava comercială Galaxy Leader, pe care au deturnat-o în 2023.
Preşedintele Donald Trump îl primeşte la Casa Albă pe prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, pe 7 aprilie 2025.
Trump şi Netanyahu la Casa Albă, în aprilie.Al Drago / Bloomberg via fişierul Getty Images
„Aceste porturi sunt folosite de regimul terorist Houthi pentru a transfera arme ale regimului iranian, care sunt folosite pentru a pune în aplicare comploturi teroriste împotriva Statului Israel şi a aliaţilor săi”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene într-un comunicat.
Într-o postare separată pe X, ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a declarat că atacurile au făcut parte din „Operaţiunea Steag Negru”, adăugând că gruparea militantă susţinută de Iran „va continua să plătească un preţ greu pentru acţiunile sale”.
„Soarta Yemenului este aceeaşi cu soarta Teheranului”, a adăugat el, referindu-se la regimul iranian.
Însă un purtător de cuvânt al mişcării Houthi a minimalizat atacul israelian într-un comunicat emis luni, spunând că apărarea aeriană a grupării militante l-a „contracarat cu succes” prin „folosirea de rachete sol-aer fabricate local”.
Atacurile asupra mişcării houthi, susţinute de Iran, au avut loc după ce liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a făcut prima sa apariţie publică de la războiul de 12 zile cu Israelul. Televiziunea de stat iraniană l-a arătat salutând credincioşii la o moschee sâmbătă.
Opinia Cititorului