Netanyahu părăseşte în linişte Casa Albă fără a anunţa vreun progres în negocierile din Gaza

T.B.
Internaţional / 9 iulie, 10:26

Netanyahu părăseşte în linişte Casa Albă fără a anunţa vreun progres în negocierile din Gaza

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a încheiat a doua sa întâlnire de la Casa Albă cu preşedintele american Donald Trump în tot atâtea zile, fără niciun anunţ public privind un progres în discuţiile în curs privind încetarea focului şi eliberarea ostaticilor din Gaza, acesta fiind principalul subiect al întâlnirii, relatează The Times Of Israel, de la care preluăm informaţiile de mai jos.

Posibilitatea unei astfel de declaraţii a părut să crească după ce întâlnirea a fost adăugată public în programul lui Netanyahu cu doar câteva ore înainte, Trump declarând că vor discuta despre Fâşia Gaza, în timp ce trimisul special american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, şi-a exprimat speranţa că s-ar putea ajunge la un acord în această săptămână.

Însă, în timp ce Netanyahu şi Trump s-au întâlnit timp de peste o oră în Biroul Oval, alături de vicepreşedintele american JD Vance, două surse familiarizate cu situaţia au declarat pentru The Times of Israel că Witkoff a decis să-şi amâne zborul spre Doha, unde urma să participe la discuţiile de proximitate în curs dintre Israel şi Hamas.

Iniţial, Witkoff urma să zboare în Qatar marţi, au declarat sursele, adăugând că o nouă dată de plecare nu a fost încă stabilită.

Emisarul SUA i-a informat pe mediatori că încă intenţionează să călătorească la Doha pentru a ajuta la finalizarea acordului, decizia sa de a amâna călătoria indicând că mai sunt necesare progrese semnificative.

Agenţia de presă saudită Asharq News a citat „surse informate” anonime care au relatat că a cincea rundă de discuţii indirecte din Qatar s-a încheiat marţi seară fără progrese semnificative.

Un oficial palestinian a declarat pentru site-ul de ştiri că discuţiile sunt „într-un impas”, acuzând că echipa de negocieri israeliană „se limitează la a asculta, mai degrabă decât la a negocia” şi a se consulta cu „fiecare problemă” cu Netanyahu şi ministrul Afacerilor Strategice, Ron Dermer, negociatorul israelian principal care îl însoţeşte pe premier la Washington.

Oficialul palestinian a susţinut că echipa israeliană nu are autoritatea de a lua decizii concrete, „o continuare a politicii de tergiversare a lui Netanyahu de a obstrucţiona orice potenţial acord”.

Cu puţin timp înainte ca Netanyahu să se întâlnească cu Trump marţi, o delegaţie de înalţi oficiali qatarezi a purtat discuţii cu Witkoff timp de trei ore la Casa Albă pentru a discuta despre negocierile privind ostaticii, a declarat o sursă familiarizată cu situaţia.

După încheierea întâlnirii sale cu Trump, Netanyahu a declarat că discuţiile „s-au concentrat pe eforturile de eliberare a ostaticilor noştri”.

„Nu renunţăm nicio clipă, iar acest lucru este posibil datorită presiunii militare exercitate de soldaţii noştri eroici”, a spus el într-un videoclip filmat în Blair House. „Din păcate, acest efort ne cere un preţ dureros, prin pierderea celor mai buni fii ai noştri.”

Netanyahu a subliniat că Israelul este hotărât să îşi atingă toate obiectivele în Gaza - „eliberarea tuturor ostaticilor noştri, atât vii, cât şi morţi; eliminarea capacităţilor militare şi de guvernare ale Hamas; şi asigurarea că Gaza nu mai reprezintă o ameninţare pentru Israel”.

De asemenea, el a discutat cu Trump şi Vance „implicaţiile şi posibilităţile” operaţiunii desfăşurate de Israel şi SUA împotriva Iranului, a declarat Netanyahu.

„Se deschid aici oportunităţi pentru extinderea cercului păcii, pentru extinderea Acordurilor Abraham”, a spus el. „Lucrăm la acest lucru cu toată energia.”

Punct(e) de blocaj

Patru surse familiarizate cu negocierile au declarat pentru The Times of Israel că SUA sunt mai optimiste decât mediatorii egipteni şi qatarezi în ceea ce priveşte şansele ca un acord de încetare a focului şi eliberare a ostaticilor în Gaza să fie încheiat săptămâna aceasta.

Witkoff a declarat reporterilor marţi mai devreme că speră să se ajungă la un acord în această săptămână şi că trei dintre cele patru puncte de conflict au fost rezolvate în ultimele trei zile de discuţii indirecte de la Doha.

O sursă familiarizată cu situaţia a declarat că cele trei probleme pe care Witkoff le-a sugerat ca fiind rezolvate sunt cererea Hamas de a oferi garanţii din partea mediatorilor că armistiţiul va rămâne în vigoare chiar dacă discuţiile privind termenii unui armistiţiu permanent nu se încheie până la sfârşitul armistiţiului de 60 de zile aflat în discuţie; cererea Hamas ca ajutorul să fie trimis rapid în Gaza prin mecanisme susţinute de ONU; şi termenii schimbului de ostatici cu prizonierii.

Sursa a menţionat că, deşi s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte primele două chestiuni, identităţile israelienilor şi palestinienilor care vor fi dezvăluite în cadrul acordului nu au fost încă discutate de negociatorii de la Doha, Hamas insistând ca alte chestiuni să fie rezolvate mai întâi.

Cu toate acestea, numărul şi identităţile celor eliberaţi nu sunt considerate o problemă la fel de spinoasă ca celelalte, a declarat sursa, speculând că acesta este motivul pentru care Witkoff a grupat componenta de schimb de ostatici cu prizonieri din acord cu problemele care au fost deja rezolvate.

În ceea ce priveşte problema ajutorului, negociatorii de la Doha au oferit sprijin iniţial pentru clauzele din acord care ar împiedica Fundaţia Umanitară din Gaza să opereze în zonele din care IDF s-a retras, a declarat o sursă familiarizată cu negocierile pentru The Times of Israel.

Doar ONU şi organizaţiile internaţionale care nu au legătură nici cu Israelul, nici cu Hamas vor fi responsabile de distribuirea ajutorului în zonele în care IDF nu mai este prezentă, a declarat sursa.

Apelul lui Katz pentru un „oraş umanitar” ar putea afecta discuţiile despre ostatici

Obstacolul rămas este retragerea parţială a IDF din Gaza pe durata armistiţiului de 60 de zile, a declarat un oficial american şi o sursă familiarizată cu discuţiile. Israelul insistă să rămână în Coridorul Morag din sudul Gazei, aproape de locul unde intenţionează să creeze un „oraş umanitar” în care întreaga populaţie a Fâşiei de Gaza va fi adunată şi împiedicată să plece odată ce va fi verificată.

Ministrul Apărării, Israel Katz, a informat reporterii despre această idee la începutul acestei săptămâni, stârnind controverse internaţionale prin discuţiile despre concentrarea unei populaţii de 2 milioane de oameni într-o zonă atât de mică, interzicându-le în acelaşi timp să plece. Katz a prezentat planul ca pe un mecanism de protejare a populaţiei, prin distribuirea ajutorului umanitar în zonă. Cu toate acestea, încrederea internaţională în iniţiativele umanitare israeliene este scăzută după ce locuitorii din Gaza au început să fie sub focul mortal al IDF aproape zilnic, în timp ce încercau să ajungă la centrele de distribuţie a ajutoarelor înfiinţate de Israel şi operate de Fundaţia Umanitară Gaza, aflată la început de drum, încă din luna mai.

Informarea lui Katz a afectat discuţiile privind luarea ostaticilor de la Doha, au declarat surse palestiniene pentru postul public de televiziune Kan, precizând că remarcile sale au determinat Hamas să dea dovadă de mai puţină flexibilitate în ceea ce priveşte retragerea forţelor israeliene.

Din cauza dezacordurilor privind parametrii retragerii Forţelor de Apărare Israeliene din Gaza în timpul armistiţiului de 60 de zile negociat la Doha, Israelul urma să prezinte miercuri un nou set de hărţi care să arate propunerea de redistribuire a trupelor, după ce versiunea anterioară a fost respinsă de Hamas, a declarat o sursă familiarizată cu negocierile pentru The Times of Israel.

Un compromis pe această temă va necesita mai mult timp pentru a fi obţinut, a declarat sursa, refuzând să ofere mai multe detalii.

Asigurări verbale

Doi diplomaţi arabi, informaţi despre discuţii, au declarat pentru The Times of Israel că Egiptul şi Qatarul sunt mult mai puţin optimişti în ceea ce priveşte şansele de a ajunge la un armistiţiu în această săptămână, argumentând că lacunele sunt mai pronunţate decât a indicat Witkoff.

Deşi SUA au oferit Hamas o asigurare verbală, marţi, prin intermediul mediatorilor, că Trump se va asigura personal că armistiţiul temporar rămâne în vigoare, chiar dacă nu se ajunge la un acord privind un armistiţiu permanent până la sfârşitul acordului de 60 de zile, unul dintre diplomaţii arabi a declarat că acest lucru probabil nu va fi suficient.

Hamas doreşte ca textul armistiţiului să precizeze că armistiţiul va rămâne în vigoare atât timp cât continuă negocierile privind un armistiţiu permanent, renunţând la condiţia inclusă într-o versiune anterioară, conform căreia discuţiile să fie purtate „cu bună-credinţă”, au declarat diplomatul arab şi sursa familiară. Hamas consideră că Israelul va folosi această clauză pentru a abandona armistiţiul, aşa cum a făcut-o în martie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3345
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4451
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8926
Gram de aur (XAU)Gram de aur458.4241

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb