Ucraina vrea să atragă firmele de investiţii din SUA

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 octombrie 2023

"Trebuie să oferim sprijin imediat IMM-urilor ucrainene", a declarat Serghei Tsivkach, CEO al UkraineInvest, pentru MarketWatch, menţionând: "Companiile sunt într-o situaţie dificilă în ceea ce priveşte accesul la fonduri şi la tehnologie. Ele sunt coloana vertebrală a fiecărei economii, aşadar şi a economiei ucrainene". (Sursa foto: facebook / Ukraine Invest)

"Trebuie să oferim sprijin imediat IMM-urilor ucrainene", a declarat Serghei Tsivkach, CEO al UkraineInvest, pentru MarketWatch, menţionând: "Companiile sunt într-o situaţie dificilă în ceea ce priveşte accesul la fonduri şi la tehnologie. Ele sunt coloana vertebrală a fiecărei economii, aşadar şi a economiei ucrainene". (Sursa foto: facebook / Ukraine Invest)

English Version

UkraineInvest: "Trebuie să oferim sprijin imediat IMM-urilor ucrainene; companiile sunt într-o situaţie dificilă în ceea ce priveşte accesul la fonduri şi la tehnologie" Ucraina a pierdut aproximativ 3,5 milioane de locuri de muncă în timpul războiului

IMM-urile ucrainene au nevoie de acces la fonduri şi tehnologie, potrivit UkraineInvest, care arată că, în ultimul an şi jumătate, de când Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina, guvernul de la Kiev a făcut eforturi pentru stimularea economiei cu sprijinul multinaţionalelor străine şi al giganţilor financiari precum BlackRock Inc., notează MarketWatch, potrivit morningstar.com.

Printre companiile care au anunţat investiţii în ţara devastată de război se numără grupul alimentar elveţian Nestle, gigantul britanic de bunuri de larg consum Unilever, producătorul danez de bere Carlsberg şi compania irlandeză de materiale de construcţii Kingspan.

Ucraina a lucrat, de asemenea, cu Blackrock pentru un fond de investiţii necesar restabilirii economiei ţării, conform sursei citate. Scopul fondului să atrage capital privat şi public pentru proiecte de afaceri de anvergură în Ucraina.

JP Morgan Chase & Co. din SUA oferă, de asemenea, consultanţă Ucrainei în timp ce ţara îşi reconstruieşte economia.

Pe lângă aceste eforturi, Ucraina vizează firmele de investiţii din SUA în încercarea de a stimula întreprinderile mici şi mijlocii din ţară şi de a crea locuri de muncă, potrivit lui Serghei Tsivkach, CEO al UkraineInvest, biroul de promovare a investiţiilor aflat în subordinea guvernului ucrainean.

"Trebuie să oferim sprijin imediat IMM-urilor ucrainene", a declarat Tsivkach pentru MarketWatch, menţionând: "Companiile sunt într-o situaţie dificilă în ceea ce priveşte accesul la fonduri şi la tehnologie. Ele sunt coloana vertebrală a fiecărei economii, aşadar şi a economiei ucrainene". Crearea locurilor de muncă este, de asemenea, un aspect cheie, potrivit lui Tsivkach, care aminteşte că Ucraina a pierdut aproximativ 3,5 milioane de locuri de muncă în timpul războiului.

Ca parte a acestui efort, UkraineInvest discută cu o serie de instituţii financiare din New York şi Washington DC, potrivit Tsivkach, care subliniază: "Acestea sunt la o scară mai mică decât BlackRock, evident, dar sunt capabile să aducă investiţii. Trebuie să fie evaluate diferite mecanisme de investiţii, inclusiv finanţarea mixtă şi investiţiile de impact".

UkraineInvest defineşte un IMM ca o afacere cu 50 până la 250 de angajaţi. În Ucraina, acestea acoperă o gamă largă de industrii, inclusiv FMCG (bunuri de larg consum), construcţii de maşini, textile, produse alimentare, logistică, tehnologie agricolă şi procesare agricolă, care transformă un produs agricol brut într-un alt produs.

"Cred că unul dintre rolurile majore ale UkraineInvest este să sprijine IMM-urile din Ucraina, prin finanţare şi căutarea de parteneri pentru aceste companii. Trebuie, de asemenea, să ajutăm IMM-urile internaţionale să intre în Ucraina", a menţionat CEO-ul UkraineInvest, precizând: "Trebuie să acordăm o atenţie deosebită IMM-urilor. Acestea sunt diferite pentru că nu au echipe juridice de anvergură care să evalueze întreaga regiune. Au nevoie să fie alimentate cu date analitice şi sprijin pe teren".

În opinia sa, atât multinaţionalele, cât şi IMM-urile sunt cheia redresării economice a Ucrainei. Tsivkach a mai spus: "Trebuie să avem companii mari, dar avem nevoie de multe IMM-uri care să înflorească în toată ţara şi de un sistem distribuit de companii la nivel naţional".

PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 30,4% în 2022, potrivit datelor Ministerului Economiei de la Kiev.

La începutul acestui an, guvernul Ucrainei, Banca Mondială, Comisia Europeană şi Naţiunile Unite au raportat că reconstrucţia şi redresarea Ucrainei au un cost estimat la 411 miliarde de dolari, de 2,6 ori mai mare decât PIB-ul ţării în 2022.

Dar, Tsivkach avertizează că cifra de 411 miliarde de dolari ar putea creşte mult mai mult, precizând: "Conform experţilor noştri din Ucraina, suma ar putea ajunge la un trilion de dolari sau chiar să depăşească acest nivel, în funcţie de când vom reuşi să câştigăm şi să punem capăt acestui război".

Entitatea UkraineInvest a fost creată de guvernul ucrainean în 2016 pentru atragerea de investiţii străine directe şi pentru susţinerea investitorilor existenţi în extinderea afacerilor lor în ţară. Tsivkach este în fruntea UkraineInvest din 2020.

BERD vrea o majorare de capital pentru creşterea investiţiilor în Ucraina

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) lucrează la un plan destinat majorării capitalului său, ca să poată să investească aproximativ 1,5 miliarde de dolari pe an în Ucraina, a declarat luni preşedintele instituţiei financiare internaţionale Odile Renaud-Basso, conform Bloomberg.

BERD a devenit un important susţinător financiar pentru economia ucraineană afectată de război. În luna mai, instituţia financiară cu sediul la Londra a anunţat că are de gând să ceară acţionarilor o majorare de capital în valoare de trei - cinci miliarde de euro până la finele anului.

"Ne îndreptăm acum spre o finalizare pentru a-i convinge că ar fi bine să avem o majorare de capital. Din punct de vedere financiar, este o opţiune mai bună pentru că pentru fiecare euro de capital putem acorda o finanţare de cinci euro", a declarat Odile Renaud-Basso, notează Agerpres.

Perspectiva majorării investiţiilor BERD este o veste binevenită pentru economia Ucrainei pe fondul îngrijorărilor că sprijinul pentru efortul de război al Kievului începe să se reducă.

Parlamentarii americani au decis sâmbătă să anuleze un pachet de ajutor în valoare de şase miliarde de dolari pentru Kiev, în ideea de a evita oprirea activităţii Guvernului federal. De asemenea, alegerile care au avut loc sâmbătă în Slovacia au fost câştigate de un fost premier care a promis că va pune capăt ajutorului militar pentru Ucraina.

De la începutul acestui an şi până în prezent, BERD i-a furnizat Ucrainei o finanţare de 1,2 miliarde de euro, iar banca susţine că îşi va respecta angajamentul de a oferi o finanţare de cel puţin trei miliarde de euro în perioada 2022-2023.

BERD este o instituţie financiară internaţională care promovează dezvoltarea sectorului privat şi a iniţiativelor antreprenoriale în 36 de ţări de pe trei continente. Acţionariatul băncii este compus din 71 de ţări, UE şi BEI. Investiţiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile de operare, astfel încât acestea să devină competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente şi integrate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ucraina fiind un stat in faliment oficial de anul trecut,

    este 100 % la cheremul celor care finanteaza supravietuirea  

    Este deja vândută,nu are ce sa mai atragă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb