Uniunea Europeană (UE) este pregătită să faciliteze o reluare a negocierilor cu Teheranul privind viitorul programului nuclear iranian, a anunţat marţi şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas, în urma unei discuţii la telefon cu omologul său iranian Abbas Araghchi, relatează AFP, de la care preluăm informaţiile de mai jos.
În urma unor atacuri israeliene şi americane, ”negocieri în vederea încetării programului nuclear iranian trebuie să fie reluate cât mai rapid posibil”, dar şi ”cooperarea” cu Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), scrie pe X Kaja Kallas.
”UE este pregătită să faciliteze acest lucru”, subliniază ea,
”Orice ameninţare cu o retragere din Tratatul Neproliferării (TNP) nu contribuie la potolirea tensiunilor. Asta i-am spus (lui Abbas Araghchi) azi (marţi)”, avertizează Înalta Reprezentantă UE pentru Politică Externă şi de Securitate.
Ministrul iranian de Externe a îndepărtat luni o reluare rapidă a negocierilor cu Statele Unite cu privire la programul nuclear iranian şi a reiterat că Teheranul este necesar să se asigure în prealabil că Washingtonul nu va ataca din nou Iranul.
Statele Unite şi Iranul purtau negocieri cu privire la progaramul nuclear iranian atunci când Israelul a atacat, la 13 iunie, instalaţii nucleare iraniene şi infrastructuri militare, declanşând un război, după care Washingtonul a bombardat trei instalaţii nucleare iraniene, Fordo, natanz şi Isfahan - la 21 iunie.
UE încearcă de mult timp să joace un rol de mediator cu Iranul.
Cei 27 au fost semnatarii şi facilitatorii Acordului de la Viena din 2015 privind programul nuclear iranian între Iran şi comunitatea internţaională, un pact (JPoA) din care preşedintele american Docald Trumpa retras Statele Unite în 2018.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 09:16)
UE si negocierile diplomatice,
ce idee politic incorecta a la Bruxelles,
razboiul si inarmarea este calea,
spre democratie si fericirea popoarelor din UE.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 11:01)
Inarmarea e necesara, indiferent ce propovaduiesc trolii rusi din zona. Si de negociat, EU mereu a vrut sa negocieze, la fel ca si SUA - diferenta e ca SUA intai ataca, apoi sta de vorba - deci care e mai razboinic? EU sau MAGA atat de adulata de idiotii putleristi.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 12:06)
pai cum sa nu fie actiunile UE un fiasco permanent daca de ele se ocupa "specialisti in războaie" de tipul Kaja Kallas (si altii asemanatori) care dupa terminarea stralucitoarei cariere de prezentat sutiene cu sistem de desfacere automata a tr ut direct la analiza razboiului