Un rezumat al dezastrului european: Cehia

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 mai 2023

Un rezumat al dezastrului european: Cehia

"Pe fondul implementării Green New Deal, costul vieţii va creşte tot mai mult, iar numărul oamenilor care vor depinde de instituţiile statului pentru supravieţuire va creşte. Aceştia vor deveni vasali, subiecţi ai statului, care îşi pierd nu doar libertatea, ci şi demnitatea". (Dalibor Balsinek, Echo24.cz)

Călin Rechea

Marele scriitor rus Lev Tolstoi a scris că "toate familiile fericite seamănă între ele, dar fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei".

Marea uniune a "familiilor" europene pare hotărâtă să demonstreze că şi familiile nefericite seamănă între ele, astfel încât să nu mai existe nicio speranţă.

Un argument bine fundamentat în acest sens este adus de două articole recente publicate de Remix News despre situaţia din Cehia, care, odată eliminat numele ţării, ar putea descrie situaţia şi din alte ţări est-europene, în special din ţara noastră.

O analiză preluată de la Echo24.cz, cu titlul "Cehia sub guvernul Fiala este o ţară îndatorată, fără viziune sau perspective", porneşte de la deficitul bugetar scăpat de sub control, în timp ce "premierul priveşte de pe margine cu speranţa că va veni cineva să rezolve criza".

Conform datelor oficiale, datoria publică a Cehiei a fost de 44,1% din PIB la sfârşitul anului trecut. Tot datele oficiale arată ca datoria publică de la noi a fost de 47,2% din PIB în decembrie 2022, iar apoi a crescut cu 2 puncte procentuale, până la 49,2% în prima lună din 2023.

Apoi încep acuzaţiile cu adevărat grave. "De la pandemie şi adoptarea Green New Deal, Cehia nu se mai comportă precum o unitate autonomă, ci doar ca parte a unei entităţi mai largi în care nu îşi găseşte locul", scrie Dalibor Balsinek, care subliniază că "doar noi suntem de vină, deoarece nu putem defini ceea ce vrem ca ţară".

Autorul acuză autorităţile că urmează politici străine de interesul Cehiei, cum ar fi renunţarea la energia nucleară, deoarece aceasta este politica urmărită de Germania.

Sună cunoscută acuzaţia? Bineînţeles, şi nu doar pentru ţara noastră, ci pentru majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, unde cetăţenii fac faţă tot mai greu divergenţei dintre propaganda oficială şi realitate.

Apoi vine un diagnostic dur al evoluţiei, sau mai bine zis al involuţiei, europene din ultima decadă, o perioadă marcată de încetinirea puternică a creşterii economice, pe fondul "pierderii luptei de pe frontul tehnologiei în faţa Chinei şi Statelor Unite", în condiţiile în care "autorităţile europene s-au concentrat doar asupra ideologiei şi au ignorat orice alte motivaţii".

"Europa nu face decât să restricţioneze, reglementeze, subvenţioneze şi să nege toate elementele care odată au dus-o în frunte", accentuează autorul Dalibor Balsinek, care se întreabă dacă nu este paradoxal faptul că preşedintele Curţii de Conturi din Cehia, un adept al socialismului, atrage atenţia că economia Cehiei încetează să mai fie o economie de piaţă, pe fondul extinderii necontrolate a subvenţiilor.

Articolul din Echo24.cz se încheie într-o notă extrem de sumbră şi cu un avertisment. "Pe fondul implementării Green New Deal, costul vieţii va creşte tot mai mult, iar numărul oamenilor care vor depinde de instituţiile statului pentru supravieţuire va creşte. Aceştia vor deveni vasali, subiecţi ai statului, care îşi pierd nu doar libertatea ci şi demnitatea", după cum subliniază Dalibor Balsinek.

Acuzaţii cel puţin la fel de grave apar şi într-un articol semnat de Radomil Babek, preşedintele organizaţiei Sindicatul Afacerilor (Podnikatelske odbory, PO), care a fost înfiinţată pentru "rezistenţa în faţa mediului politic şi a diferiţilor activişti care ameninţă libertatea mediului de afaceri"

Babek aminteşte că premierul Petr Fiala şi ministrul de finanţe Zbynek Stanjura au promis în campania electorală că nu vor majora impozitele, au declarat că impozitul pe proprietate este imoral, iar oamenii trebuie să se bucure de cât mai mulţi bani din cei cîştigaţi.

Acesta a fost discursul opoziţiei, aflate acum la putere, din 2015 până în 2021. Acum poziţia este radical diferită, iar autorul scrie că "guvernul condus de Petr Fiala a promis că va fi diferit de cel anterior şi a reuşit, este mult mai rău", fiind caracterizat de un profund "diletantism economic".

Radomil Babek mai scrie că ministrul de finanţe Stanjura "caută cu disperare să aducă mai mulţi bani la bugetul statului" fără a lua în considerare reducerea cheltuielilor.

Şi în Cehia sunt numeroase organizaţii de stat inutile, care doar împart subvenţii. Şi acolo sunt cheltuite "sume scandaloase" pentru plata beneficiilor ofiţerilor de poliţie sau pentru tot felul de achiziţii inutile şi ineficiente la nivelul sistemelor de educaţie şi de sănătate regionale.

Mai este apoi digitalizarea. "Faceţi ordine în digitalizarea administraţiilor, care nu este decât o mină de aur pentru politicieni, oficiali şi contractori, unde sunt pierdute zeci de miliarde de coroane anual", îndeamnă preşedintele Sindicatului Afacerilor.

Acesta recunoaşte că este nevoie de adoptarea unor programe de austeritate în cadrul cărora să fie implicaţi cetăţenii şi mediul de afaceri, însă motivaţia participării este subminată chiar de autorităţi. "Cum am putea fi motivaţi, când pensionarilor li se reduc pensiile, iar mamelor li se reduce concediul de maternitate, în timp ce parlamentarilor şi funcţionarilor publici li se măresc salariile şi li se acordă sporuri pentru performanţe excepţionale?", mai întreabă Radomil Babek.

Preşedintele Sindicatului Afacerilor explică şi de ce recomandările sale pentru reducerea cheltuielilor nu vor avea niciun ecou la nivel guvernamental: ministrul de finanţe nu doreşte să supere funcţionarii publici, nici corporaţiile bogate şi nici centrul de comandă al UE.

Concluzia este că "deoarece Stanjura nu are curajul şi dorinţa de a economisi, trebuie să aibă curajul de a lua mai mulţi bani de la noi, cetăţeni şi micile afaceri".

O simplă extrapolare a situaţiei din Cehia, care în alte ţări europene este mult mai gravă, pe fondul unor datorii publice dincolo de orice prag de sustenabilitate, conturează imaginea unui dezastru de proporţii istorice la nivelul Uniunii Europene.

SpaceX a testat recent cea mai mare rachetă construită vreodată, Starship, iar rezultatul, descris ca "dezasamblare rapidă neprogramată", a fost considerat un succes.

Printr-un astfel de "succes" trebuie să treacă şi Uniunea Europeană pentru ca speranţa să revină în Europa.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Dacă am înțeles eu corect soluția ar fi destrămarea UE? Eu aș propune mai degrabă UE să rămână, dar să-și scoată botul din toate mărunțișurile (porcul din curte, etc.)

    1. Ue se sinucide voioasa.asta-i adevarul pe care nu dorim sa-l vedem.pentru mine exista o singura solutie:Roexit de urgenta.

      Ei uite Ionuțe că eu nu vreau Roexit nici de-aș ajunge boschetar! UE este singura instituție care apără valorile democrației. Roexit și apoi ce? PCR pe față, sau matROșka? Niet!

      Apara si democratia pederasta?

      Cu aia nu ma impac... 

      care valori si care democratie? ba tu esti prost sau esti prost?

      care valori si care democratie? ba tu esti prost sau esti prost?

    UE apara intetesele SUA care cica ne apara de rusi.De aici porneste tot cercul vicios.Pe primul loc sunt puse interesele SUA,cum sa ne fie noua bine?

    1. orice lucru impotriva rusiei e binecuvantat de dumnezeu

      trolii rusii fac cancer 

      Aici nu este vorba numai despre Rusia,este vorba despre interesele UE in general care sunt puse in spatele interesele SUA!Te faci ca nu pricepi!Acum daca nu-ti dau astia viza de SUA,ce sa-ti fac?Nu te pot trimite acolo,poate doar in locul de nastere....

    Comisia Europeană știe foarte bine că ,doar trecând acest continent prin nenumărate crize o sa reușească să i convingă pe oameni că statele naționale sunt neputincioase si doar un Guvern European și Statele Unite ale Europei sunt salvarea.Relevanta acestei structuri a început să crească exponențial o dată cu criza bancara din 2011 ,invazia de migranti pornita in 2015 (și susținută de ea) ,covid19 ,Ucraina (2014 -razboi).

    Cu siguranță show ul o sa continue. 

    E rau cu UE, dom'le ! Dar alternativa care e ? Sau vreo tara mica a fost vreodata independenta cu adevarat si nu la mina imperiilor ?

    1. Exact.

    Seamana cu cea de la noi desi trebuie sa recunoastem ca guvernul Ciuca a mai corectat si imbunatatit economia prin investitii, granturi si programe guvernamentale si europene. Dar granturile, subventiile intense, ajutoare de energie, pachete alimentare..., acestea nu reprezinta economia de piata, sunt masuri stric necesare sa depaseasca aceste crize suprapuse. Dar disparitatile de venituri direct de la nugetul statului aflat deja in mare deficit, cumularea de beneficii multiple fara numar tot de la buget, alocarea de drepturi exigibile imediat pe mai multi ani de instante, arata ca Romania e in faza capitalismului in trecut numita acumularea primitiva a capitalului. Adica se foloseste orice pretext si orice ocazie pentru autoalocarea de beneficii catre elitele conectate politic, pe bani de imprumut, PNRR sau nu! E profund imoral si anti liberal, anti economie de piata, genereaza slabiciune administrativa la stat care atrage coruptie si mafie din pietele mature. Exact ca si in Cehia, riscul e de subordonare ireversibila a statului nostru catre interese straine care sunt chiar interesate sa transfere dezechilibrele glibale catre EU, toata Europa e in pericol!

    Vasali sunt si aceia cu salarii si pensii speciale(justitia,politia etc).

    Deci daca situatia e asa in Cehia, la care noi ne uitam cu invidie si pe care o consideram mai civilizata si mai putin corupta decat Romania, va dati seama cat de mare e de fapt dezastrul la noi?

    Capitalismul actual nu poate supraviețui robotizării și acestor măsuri de clima care sunt niște șmecherii ale corporațiilor care domină lumea e un Green washing pentru prostime, capitalismul neoliberal corporatist de azi inseamna exploatarea resurselor naturale și umane a planetei pentru a obține profit cu orice pret pentru unu la sută din populația planetei care dețin totul,cei din spatele corporațiilor și mai sunt până la 5 la sută din populație cei care nu sunt așa bogati ca cei dinainte dar sunt oamenii lor și trăiesc bine aici o băgăm și politicienii, restul de 95 la sută din populația planetei lucrează pentru acești șmecheri pentru a putea supraviețui sau trăi decent, capitalismul nu are treabă cu echitatea socială sau creștinismul sau democrația din punct de vedere social este chiar un sistem fascist , exploatarea prostimii, manipulare, discriminări de toate felurile, șmecherii financiare,etc,acest sistem împreună cu robotizarea generalizata va distruge omenirea,problema e cum sa schimbi acest sistem sau cine să facă asta, fiindcă majoritatea oamenilor din occident trăiesc deja Intr un Matrix social care controlează și manipulează totul,evident vor fi revolte dar cine va controla aceste revolte?vin vremuri sumbre pentru omenire

    1. Comunismul.Asta-i raspunsul la intrebarea ta.Insa atata am fost indoctrinati ca-i rau,incat greu ne va fi sa recunoastem.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb