Ungaria a anulat o întâlnire cu Ucraina programată pentru luni, în cadrul căreia experţi din cele două ţări urmau să discute despre drepturile minorităţilor, invocând tensiunile generate de un scandal recent de spionaj şi de expulzarea reciprocă de diplomaţi, potrivit Reuters, care afirmă cele ce urmează.
Secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe, Levente Magyar, a anunţat duminică seară că reuniunea nu mai poate avea loc, deoarece "evoluţiile recente din relaţiile bilaterale nu permit desfăşurarea unor discuţii constructive într-o chestiune atât de importantă şi sensibilă". Totodată, oficialul a precizat că Ungaria rămâne deschisă dialogului.
Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunţat vineri reţinerea a doi presupuşi spioni, despre care susţine că au fost coordonaţi de serviciile secrete militare ale Ungariei. SBU a transmis că este pentru prima dată când o reţea de spionaj maghiară a fost identificată ca acţionând împotriva intereselor Ucrainei.
În replică, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria a expulzat doi membri ai personalului Ambasadei Ucrainei la Budapesta, despre care susţine că desfăşurau activităţi de spionaj. Oficialul a afirmat că decizia Ucrainei este legată de opoziţia constantă a Budapestei faţă de sprijinul militar acordat Kievului.
Deşi ambele ţări sunt membre ale UE şi NATO, premierul ungar Viktor Orban a refuzat sprijinul militar pentru Ucraina şi întreţine relaţii cordiale cu Moscova. În plus, guvernul de la Budapesta acuză de ani buni autorităţile ucrainene că limitează drepturile la limba maternă ale celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari din regiunea Transcarpatia, potrivit sursei citate.
SBU a precizat că cei doi agenţi reţinuţi sunt foşti membri ai armatei ucrainene şi sunt acuzaţi de trădare de stat, fiind recrutaţi de un intermediar din cadrul serviciilor maghiare de informaţii militare.
Opinia Cititorului