Vaccinul pentru Covid-19 al Universităţii Oxford ar putea fi disponibil de la sfârşitul anului 2020, dar nu este o certitudine, a declarat marţi principalul dezvoltator al vaccinului, Sarah Gilbert, informează news.ro.
Potrivit sursei citate, vaccinul experimental, care a fost licenţiat către compania farmaceutică britanică AstraZeneca, a provocat un răspuns imunitar în studiile clinice preliminare, potrivit datelor publicate luni, care susţin speranţele că acesta va putea fi utilizat de la sfârşitul anului 2020.
"Ţinta de sfârşit al anului pentru începerea distribuirii vaccinului este posibilă, dar nu există nicio certitudine pentru că trebuie să se întâmple trei lucruri", a declarat Sarah Gilbert la BBC Radio.
Aceasta a spus că trebuie să se dovedească în studiile clinice finale că vaccinul are efect, acesta să fie produs în cantităţi mari, iar autorităţile de reglementare să acorde rapid licenţă pentru utilizarea de urgenţă, înainte ca un număr mare de oameni să fie vaccinaţi, informează news.ro.
Directorul medical al Angliei, Chris Whitty, şi adjunctul său, Jonathan Van-Tam, au adoptat puncte de vedere diferite referitoare la termen.
"Şansele să avem un vaccin extrem de eficace înainte de Crăciun sunt, în opinia mea, foarte, foarte scăzute", a declarat Whitty în Parlament.
Van-Tam, a spus în schimb că este de un optimism "moderat" că va exista un vaccin înainte de Crăciun".
Ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, s-a plasat undeva la mijloc, afirmând într-o comisie parlamentară că în pofida faptului că este un optimist, în cel mai bun scenariu al disponibilităţii unui vaccin de Crăciun "nu poate promite să joace rolul lui Moş Crăciun".
Cercetătorii de la Oxford intenţionau ca până în septembrie să fie produse 1 milion de doze de vaccin.
Deşi acordul cu AstraZeneca a oferi capacitatea de producţie necesară, prevalenţa scăzută a noului coronavirus în Marea Britanie a complicat procesul de dovedire a eficacităţii vaccinului.
În prezent sunt în curs studii clinice în faze finale pentru a oferi datele necesare, în Brazilia şi Africa de Sud, urmând să înceapă şi în Statele Unite.
În prezent nu există vaccinuri pentru Covid-19 aprobate, dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat că vaccinul AstraZeneca este unul dintre principalii candidaţi, potrivit news.ro.
1. Jecmaneala
(mesaj trimis de gogu în data de 22.07.2020, 09:16)
LUME! LUME!LUME! Toti ne jefuiesc, platim taxe pentru ca privatii sa isi construiasca eoliene si parcuri fotovoltaice (energia verde), noi platim si nu avem nicio actiune, doar dam banii. Peste 500 milioane de euro pe an se strang din taxa pentru energia verde pusa in carca noastra. Sa ne gandim cate parcuri eoliene si fotovoltaice am putea avea din banii nostri. Ce capitalism este asta cand tu stat strangi bani de la oameni ca sa ii dai la privati. Asta inseamna jecmanirea oamenilor pentru imbogatirea privatilor. Pretul la gaz s-a liberalizat de la 1 iulie, surpriza pretul pe piata este cu 50% mai ieftin, iar firmele furnizoare 2 la numar, monopol curat detin 90% din piata fiecare pe partea lui vorbim de EON si ENGIE, ce fac nu scad un leu. Ce fac instituțiile acestui stat fraternizeaza cu ei ca sa ne jecmănească pe noi. Vorbim aici de Consiliul Concurentei care nu isi face treaba sa sparga monopolul si de Minnisterul Economiei, condus de Virgil Popescu care inainte de liberalizare era pe la toate televiziunile , ca o mata fara unghii, ca ar trebui sa scada pretul la gaze si furnizorii ii dădeau cu flit. Ce masuri ia acest Virgil Popescu pentru protejarea populatiei, nicunul, se bucura impreuna cu furnizorii ca ne mai jecmanesc. Cand este sa puna pe noi o taxa atunci imediat o aplica acesti tradatori care ne conduc. Acum le mai trebuie o taxa sa le platim conducta BRUA prin care va trece gazul nostru din Marea Neagra (dat pe degeaba) catre fratii nostri mai saraci ungurii si austriecii si noi murim in case de frig ca ne-au scumpit lemnele, iar Transgaz nu a tras nicio teava catre populatie pentru a folosi gazul. Noi nu vom avea acces la conducta BRUA, nimeni din tara nu se va putea intepa in acesta teava. Noi avem 35% din populatie care are acces la gaz, pe cand ungurii au 95% din populatie conectata la gaz. Alta jecmaneala este practicata de firmele de telecomunicatii care isi fixeaza singure cursul la care sa platesti factura. Ma intreb de ce mai avem curs BNR, de ce cei ce ar trebui sa ne apere de aceste abuzuri, dorm in papuci. LUME! LUME! LUME! nu mai votati PSD, PNL si UDMR. Avem puterea sa ii schimbam, sa le aratam acest lucru. PSD, PNL = 1%.