Wood are un preţ ţintă de 1,43 lei pentru acţiunea AROBS, cu peste 60% faţă de cotaţia din piaţă

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 20 mai

Wood are un preţ ţintă de 1,43 lei pentru acţiunea AROBS, cu peste 60% faţă de cotaţia din piaţă

"AROBS ocupă un nişă interesantă în spaţiul IT regional, orientată mai mult spre contracte pe termen lung şi profituri mai puţin volatile", se arată în raportul Wood

Wood & Company menţine recomandarea de "Cumpărare" şi preţul ţintă de 1,43 lei pentru acţiunile companiei de IT AROBS Transilvania Software (AROBS), în următoarele douăsprezece luni, ceea ce echivalează cu o creştere de 62,5% faţă de cotaţia de închidere de vineri, după cum reiese din ultimului raport semnat de analistul Bram Buring, publicat pe portalul BVB Research Hub.

"Primele trei luni din 2024 au reprezentat încă un trimestru de stagnare în sectorul IT şi, prin urmare, de câştiguri subţiri pentry AROBS - veniturile au scăzut cu 5% în dinamică anuală, iar profitul net ajustat cu 30%", se arată în raport.

Factorii evidenţiaţi de management ce explică aceste rezultate sunt: 1) întârzieri în semnarea de noi contracte legate de electrificarea autovehiculelor; 2) rezultate dezamăgitoare de la AROBS Polska (aerospaţial), care este acum în curs de reorganizare; 3) sisteme de eşalonare a veniturilor ce se vor reflecta în a doua parte a anului 2024; 4) noi investiţii în vânzări şi marketing.

Pe partea pozitivă, compania a început în martie un nou proiect semnificativ în domeniul serviciilor software, care se va reflecta pe deplin în veniturile anului 2024, iar aproximativ două treimi din veniturile aferente serviciilor software bugetate pentru restul acestui an sunt acoperite de contracte aflate în derulare, conform raportului Wood.

"Important în opinia noastră este că AROBS îşi reproiectează programul ESOP ca un «plan de stimulente pe termen lung» ceea ce va descuraja angajaţii să vândă acţiunile de îndată ce vor fi acordate. Credem că acesta a fost un factor care a influenţat preţul acţiunilor în ultima vreme. Continuăm să susţinem că AROBS ocupă un nişă interesantă în spaţiul IT regional, orientată mai mult spre contracte pe termen lung şi profituri mai puţin volatile. Dar, într-o perioadă în care clienţii IT continuă «să-şi ţină pulberea uscată», va fi dificil pentru acţiune să supraperformeze. Tranzacţionându-se la un multiplu de circa 13x faţă de estimările noastre privind profiturile în 2024 şi un EV/EBITDA ajustat de 6,4x, evaluările nu sunt pretenţioase (companiile comparabile se tranzacţionează la circa 17x şi 8x) şi suntem CUMPĂRĂTORI ai acţiunii", se arată în raport.

La factorii negativi, analistul Wood menţionează declaraţia CEO-ului companiei din timpul conferinţei de prezentare a rezultatelor primului trimestru al anului conform cărei, perioada a fost foarte dificilă la nivel global, clienţii fiind concentraţi pe optimizarea operaţională şi constrângerea bugetelor IT.

"Presa din România a relatat că unele afaceri internaţionale îşi închid operaţiunile în ţară. Cu toate acestea, CEO-ul este încrezător că AROBS îşi poate îndeplini rezultatele bugetate pentru 2024 (profit net ajustat de 48,8 milioane lei la venituri de 495 milioane lei şi EBITDA ajustat de 92,9 milioane lei)", se menţioneză în raport.

Afacerea Future Workforce (FWF) - automatizarea proceselor robotizate (RPA) şi analiza avansată a datelor - generează afaceri bune dar au necesitat, în primul trimestru din 2024, o investiţie mai mare în vânzări şi marketing (majoritatea personalului de vânzări al FWF este în România şi în Marea Britanie).

AROBS nu vede o presiune salarială în 2024, cu excepţia unor domenii (AI, analiză avansată a datelor). Compania a încercat să compenseze creşterile salariale acordate pentru a contrabalansa eliminarea scutirilor impozitului pe veniturile IT-ştilor cu reduceri de personal.

Piaţa regională de IT s-a răcit iar AROBS vede oportunităţi de a achiziţiona companii mai mici ce au deja clienţi. Unele sunt mai orientate către consultanţă, spre deosebire de dezvoltarea de software, esenţa afacerilor AROBS, conform raportului.

Pentru acest an, analiştii de la Wood estimează venituri din vânzări de 527,7 milioane de lei pentru AROBS şi un profit net de 59,1 milioane de lei, care va urca la 77,2 milioane lei în 2025 şi 90,1 milioane în 2026, conform prognozelor prezentate în raportul publicat pe portalul BVB Research Hub.

Wood & Company a iniţiat acoperirea AROBS Transilvania Software în luna august a anului trecut.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Vrea să scape de ele cineva de la societatea lor

    De ce nu le cumpăra ei dacă sunt rachetă.  

    1. Eu am tot zis ca în general rapoartele astea cu preț țintă sunt 99 la suta manipulări. Pe mine nu ma interesează ce preț țintă da un broker x sau y... Eu citesc rapoartele companiei și decid eu singur cam la ce preț poate ajunge și în consecință cumpăr, vând sau mai acumulez. Restul sunt manipulări....

      si ce recomanzi?

      Ceva intre hold si sell ... pret tinta 0.8 lei. Si asta cu indulgenta.

    Acest analist nu pare prea in tema cu ce se intampla in sectorul IT'prestare cu ora a unor bucati de programare software'=lohn SW unde activeaza Arobs.Contractele acum se duc spre firma din SE Asiei si chiar America de Sud.Era scriitorilor de cod din Romania a apus.Explicatia e ca au ajuns costurile sa rivalizeze cu Vestul Europei in timp ce resursa umana e la un nivel mediu de competenta.Multi asa-zis programatori sunt recalificati din alte meserii'pentru ca in IT se castiga bine'.Ei nu au invatat sa faca decat o bucata foarte limitata din IT si acum bucata aia nu se mai cere la pretul ofertat de firmele de la noi.De aia tot auzim de inchidere de firme,concedieri.

    Scrie analistul de contractele pentru firmele care activeaza in sectorul electrificarii.El se uita ce se-ntampla cu trendul electrificarii,ca o ia invers?Ori se uita la intreg sectorul auto unde se taie masiv bugetele R&D.Sunt firma care-si desfiinteaza cu totul departamentele.Daca se concediaza enorm in sectorul de automotive ce dezvoltare produs IT pentru sector sa mai fie necesar,ca masini cu calculatoare exista,dar numai calculatoare fara roti,volane si caroserie nu am vazut pe drum.

    Cei care lucreaza in special in SW in RO au nevoie de invatare de competente noi si foarte bine,altfel vor fi urmatorii concediati.Urmariti forumurile programatorilor sa auziti ce jelanie e pe acolo din mai toate firmele si toata tara. 

    1. Corect. Dar uite ca Wood sunt pe alta planeta si insista, a doua oara in trei luni, cu pretul tinta de 1.43, cand in piata e 0.88, si ala tras de par, ca fara interventii ar fi sub 0.8

    trei mii ochelarii

    doua locuri in masina 

    ca milionarii 

    am shooo o intrebare - de ce s-a listat firma asta, doar pt sop? 

    1. Iti raspund la intrebare in timp ce mai ascult o data in casti melodia cu trei mii ochelarii. Da, s-a listat pt SOP si pentru prostit investitorii. Sa vedem cat mai tine figura :))

      Cam da.Directorul Deaconu,dacă nu mă.însèl în ultima lună a văndut vreo 3milioane de SOP uri.Din banii proștilor,scuze...a acționarilor

      Ca sa se îmbogățească patroni, sa f exit ei pe seama fraierilor,

      Niște pocnitori, tot ce este pe Aero, aproape cu mici excepții  

    Da,da,știm povestea.O știm și pe aia cu Unocorn ul sau bi cornul.

    1. Eu as pune melodia aia cu trei mii ochelarii pe post de imn la inceputul fiecarei AGA de la Arobs, asa ca sa-si aminteasca actionarii cum sta treaba :))

    La mai toate companiile se calculeaza PER sa aflam dupa cati ani ne-am recupera investitia din profituri.

    La Arobs calculam numarul de ani in care Voicu+amicii ajung spre 100% din capitalul social cu SOP. 

    Foarte multe trimestre de cand se promite integrarea dupa M&A,sinergii,verticale,diagona le si rezultatul e exact invers.Ca la BNET.Tot ca la aia numai si numai o mana de oameni primesc ceva=actiuni SOP.Restul primesc promisiuni care nu sunt onorate niciodata,nu raspunde nimeni,ba sunt trasi de urechi tot actionarii. 

    In timp ce vorbesc cu anii despre efectele integrarii puzderiei de firme achizitionate si realitatea e complet diferita,managerii ne promit alte achizitii si mai cer si bani pentru asta.Scopul e sa tot ceara timp pentru integrare si eficientizare in timp ce isi recupereaza din diluarea de la majorarile de capital.

    Psriul lor e fara risc pentru ambitiile megalomanice de marire-arunca banii actionarilor si daca iese ceva ei sunt serifi stelari,daca nu iese au aceleasi procente din firme ca la listare si bani la ei in cont din vanzari drepturi,actiuni,salarii,bonus uri. 

    Unde e unicornul de alta data?

    Tare mi-e teamă că dl Oprean, un om plin de inițiative dar cu puține calități să nu fi înființat în ultimii ani mai multe societăți, care merg bine să le păstreze, care merg prost să le cumpere pri Arobs la prețuri PI PErate ( va găsi motivatia: complementaritate,sinergii bla,bla)[

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb