Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, în Danemarca, că incertitudinile legate de sprijinul militar american pentru Ucraina fac cu atât mai necesară o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană şi NATO, potrivit AFP, care afirmă cele ce urmează. Vizita sa a avut loc cu ocazia inaugurării preşedinţiei semestriale a Danemarcei la Consiliul Uniunii Europene.
„Astăzi, în timp ce planează îndoieli asupra continuării sprijinului american pentru Europa, este cu atât mai important să ne consolidăm cooperarea şi coordonarea în cadrul UE şi NATO, dar şi în relaţiile noastre directe”, a spus Zelenski, în contextul suspendării de către SUA a livrărilor unor tipuri de arme către Kiev.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacţionat afirmând că această suspendare reprezintă un semnal clar privind nevoia de a întări sprijinul european. Ea a subliniat importanţa creşterii capacităţilor de apărare la nivelul întregului continent.
Zelenski s-a întâlnit la Aarhus cu Ursula von der Leyen, premierul danez Mette Frederiksen şi preşedintele Consiliului European, Antonio Costa. Liderul ucrainean a anunţat că speră să discute în curând cu preşedintele american Donald Trump, în contextul în care acesta urma să aibă o convorbire cu Vladimir Putin. Zelenski a reafirmat susţinerea ideii de încetare necondiţionată a focului, propusă de Trump.
Mette Frederiksen a subliniat că Rusia nu dă semne că ar intenţiona să se oprească la Ucraina şi că sprijinul european trebuie consolidat. Ea a anunţat că Danemarca va creşte sprijinul militar acordat Kievului, arătând că „Ucraina luptă pentru fiecare dintre noi”.
Suspendarea sprijinului militar american, inclusiv a unor muniţii pentru sistemele antiaeriene Patriot, este oficial pusă pe seama reducerii stocurilor disponibile în SUA. În acest context, Zelenski a anunţat semnarea unui acord cu compania americană Swift Beat pentru producţia de drone în Ucraina, obiectivul fiind fabricarea a sute de mii de unităţi până la finalul anului.
În privinţa aderării Ucrainei la UE, liderul ucrainean a afirmat că este pregătit să deschidă trei capitole de negociere, însă a recunoscut existenţa unor blocaje politice, în special opoziţia exprimată de Ungaria. Premierul Viktor Orban, apropiat de Kremlin, consideră că integrarea Ucrainei ar afecta grav Uniunea Europeană şi a blocat temporar procesul, folosindu-şi dreptul de veto, conform sursei citate.
Guvernul danez a afirmat că va face eforturi pentru a debloca situaţia şi a avansa procesul de aderare. De asemenea, în timpul preşedinţiei sale la Consiliul UE, Danemarca îşi propune să sprijine extinderea capacităţilor militare ale statelor membre, prin facilităţi de investiţii şi împrumuturi dedicate industriei europene de apărare. Ţările nordice au crescut deja considerabil bugetele de apărare, care depăşesc în prezent 3% din PIB.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 20:19)
Trump vrea sa incaseze si mai mult de la UE pentru armamentul furnizat ucrainei care e platit de UE
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 20:43)
Da, dar asta nu impiedica Rusia sa faca din ucraina pamant arat, uite ce i acolo
2. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 03.07.2025, 21:38)
Intram in normalitate .Europa trebuie sa dovedeasca ceea ce a invatat din Istorie .Trump nu mai este solutia .Suntem destul de bogati si de inteligenti ca sa ne aparam granitele si sa ne extindem sau reface Imperiul.Trump la inlaturat din calea sa mareata pe Netanyahu culegind el toate laudele ceea ce nu poate face cu Zelenski .Zelenski nu ii ofera lui Trump maretia ceea ce ne strica cu bunastiinta prietenia devenita relativa cu SUA.Totusi, ca si alternativa, lui Trump nu cred ca ii va conveni sa fie amintit in Istorie ca prieten al sovietelor unicul Presedinte american cu mari valente si prietenii cu sovietele .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 21:58)
Ca Europa sa stea singura pe propriile picioare, tre sa incorporeze Rusia intr'ansa. Fara Rusia, UE va ramane mereu vasalul Americii.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 23:08)
China si SUA au tot vrut sa ne tina separati. Trump nu pare sa fie interesat de asta, altfel ar fi continuat cu escaladarea fata de Rusia.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 23:07)
NATO e SUA
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 00:03)
Fără SUA nu există NATO și nici Ucraina,
SUA reprezintă aproximativ 70% din totalul cheltuielilor anuale
combinate pentru apărare, ale țărilor NATO.
Asa ca ar trebui sa lasam vrajeala ca Franta ne apara,
si sa cerem scuze la Trump si sa fim aliati strategici cu USA.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 00:24)
Oricum o invartesti toti se vor aranja unii cu altii pana la urma, uite Macron il suna pe Putin, Lukasenko e vizitat de inalt emisar SUA, Trump tot telefoneaza cu Putin, China e in mare prietenie cu Rusia, etc, etc,
numai ucraina e praf, va pierde tot mai mult si va ramane si fara locuitori, deja acum nu mai are soldati, jumate morti jumate fugiti, asa a acceptat zelenski targul distrugerii