ZOLTAN PROSSZER, ADMINISTRATOR SPECIAL: "Romcab are contracte asiguratoare pentru cifra de afaceri bugetată în acest an"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 martie 2021

"Romcab are contracte asiguratoare pentru cifra de afaceri bugetată în acest an"

Printre sursele prevăzute în susţinerea planului de reorganizare există şi o finanţare din partea unui vechi client, în sumă de până la 23 milioane euro, se arată în documentul publicat de companie

Romcab Târgu Mureş (MCAB) are contracte asiguratoare pentru cifra de afaceri bugetată pentru acest an, de 180 milioane de euro, însă suplimentar apar comenzi ce sunt lansate sporadic, astfel încât există posibilitatea unor realizări mai mari decât cele prognozate prin planul de reorganizare, se arată într-un document al producătorului de cabluri semnat de administratorul special Zoltan Prosszer, ce a fost publicat ieri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Romcab a intrat în insolvenţă la cerere la începutul anului 2017, după ce societatea a raportat pierdere pentru 2016, pe fondul deprecierii puternice a stocurilor. În aceste condiţii, titlurile MCAB au fost suspendate de la tranzacţionare până săptămâna trecută, în condiţiile în care în februarie instanţa confirmase planul de reorganizare al companiei, care în decembrie fusese aprobat de creditori.

Conform raportului publicat ieri, în care se sumarizează concluziile unei conferinţe a a companiei de la finele lunii trecute, previziunile elaborate de Romcab au fost conservative, însă creşterea galopantă a preţului metalelor, în special a cuprului, va genera o creştere semnificativă a cifrei de afaceri, preţul de vânzare al produselor Romcab fiind calculat pe baza cotaţiei London Metal Exchange.

De asemenea se menţionează că, în comparaţie cu perioada anterioară, Romcab are acum un nou model de business, ce presupune să nu mai producă pe stoc şi să colaboreze cu mai puţini clienţi, ceea ce oferă o predictibilitate mai mare, lansând comenzi cu un avans de şase luni.

Legat de planul de reorganizare se arată că, iniţial, Romcab a propus o replată în termen de zece ani către toţi creditorii beneficiari ai unei cauze de preferinţă, gradul de acoperire a datoriilor putând fi de 100%.

"Însă, pe fondul inexistenţei unui acord unanim necesar pentru a asigura un tratament echitabil creditorilor aparţinând aceleiaşi categorii de creanţe, această soluţie nu a putut fi implementată, aşa încât valoarea totală a plăţilor ce vor fi efectuate este de circa 31 milioane de euro", se arată în document în care se adaugă: "Printre sursele prevăzute în susţinerea planului de reorganizare, se numără şi o finanţare din partea unui vechi client, finanţare pentru care există deja o aprobare internă în cadrul acestei companii, suma finanţării fiind de până la 23 milioane de euro, destinaţia principală fiind replata datoriilor către clienţii prevăzuţi în plan".

În raport se mai menţionează că, în perspectivă, Romcab intenţionează să folosească piaţa de capital atât prin majorări de capital social, cât şi emisiuni de obligaţiuni convertibile în acţiuni. În plus, compania îşi propune să atragă bani europeni în vederea continuării planurilor sale investiţionale, de îndată ce situaţia economică şi legală îi va permite să se încadreze în criteriile de eligibilitate impuse.

Conform unui document publicat pe site-ul Romcab, executarea planului de reorganizare se va desfăşura pe o perioadă de trei ani din momentul confirmării sale de către judecătorul sindic. Raportat la procedura insolvenţei, în document sunt menţionate patru categorii distincte de creanţe: creanţe beneficiare ale unei cauze de preferinţă, în sumă totolă de 504,96 milioane de lei, creanţe salariale de 3,83 milioane de lei, creanţe bugetare de 9,3 milioane de lei şi creanţe chirografare (fără garanţii) în sumă de 603,37 milioane de lei.

Creditorii beneficiari ai unei cauze de preferinţă vor primi 151,5 milioane de lei, din care doar 0,41 milioane de lei în primul an şi restul în cel de-al treilea, în timp ce pentru creditorii chirografari nu se vor face niciun fel de plăţi, conform documentului.

În categoria creditorilor beneficiari ai unei cauze de preferinţă se află Eximbank, Banca Transilvania, CEC Bank sau International Investment Bank, pentru care sunt prevăzute plăţi doar de 30% din totalul creanţelor iniţiale.

Romcab a înregistrat pierderi în ultimii patru ani, însă a avut o creştere constantă a cifrei de afaceri de la 37 milioane de euro în 2017 la 170 milioane de euro în 2020, capacitatea de productie a companiei rămânând constantă în tot acest timp, conform raportului companiei publicat ieri pe site-ul BVB.

Cu o deţinere de 69,03%, acţionarul majoritar al Romcab este Sadalbari SRL, reprezentată de Zoltan Prosszer.

Ieri, la ora 15:00, preţul acţiunii MCAB era în creştere cu 9,68%, la 2,72 lei, ceea ce coferea o capitalizare bursieră a producătorului de cablu din Târgu Mureş de 25,5 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb