850 milioane lei - despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 19 august 2020

850 milioane lei - despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă

Ministerul Agriculturii alocă 850 de milioane lei despăgubiri pentru secetă, ceea ce asigură minimum 80% din cuantum, care va fi direcţionat în luna septembrie, urmând ca restul să fie acordat fermierilor la rectificarea din octombrie, a declarat, ieri, Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. El a anunţat că fermierii afectaţi de secetă se pot înscrie la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cu cererile de plată în zece zile de la publicarea ordonanţei de urgenţă, document care se află pe circuitul de avizare la Ministerul Finanţelor Publice.

Domnia sa a precizat că la rectificarea bugetară bugetul MADR a fost suplimentat cu 3,445 miliarde lei.

Adrian Oros a spus: "Aşa cum unii dintre dvs. aţi constatat, bugetul MADR a fost suplimentat cu 3.445.000.000 lei. Ce ne asigură această rectificare? Ne asigură să compensăm cât mai echitabil, cât mai echilibrat, cât mai obiectiv pierderile înregistrate de toţi actorii din agricultură, atât cei afectaţi direct de secetă dar şi pierderile înregistrate de alte sectoare care au fost lovite indirect atât de secetă, cum este sectorul zootehnic, dar şi de evoluţia pandemiei Covid-19. Şi aici mă refer la sectorul zootehnic, atât bovine pentru lapte, carne, ovine şi caprine, porc şi pasăre si apicultură".

Ministrul de resort a arătat că a avut o întâlnire cu liderii celor mai mari asociaţii din agricultură "pentru a gândi împreună despăgubirile legate de secetă".

Adrian Oros a mai spus: "În ordonanţa de urgenţă pe care noi am comunicat-o Bruxelles-ului, am făcut nişte calcule care sunt valabile şi vor rămâne valabile unde se alocă un anumit cuantum pentru fiecare hectar în funcţie de tipul de cultură: 925 lei pentru grâu şi secară, 805 lei petru triticale, 912 lei orz, 951 lei orzoaică, 772 lei ovăz, 1.002 lei rapiţă".

Ministrul de resort a precizat că va analiza şi ceea ce se întâmplă cu culturile de primăvară, deoarece sunt suprafeţe calamitate în unele judeţe. Pentru stabilirea corectă a datelor, ministrul Agriculturii va avea o întâlnire luni, 24 august, cu liderii fermierilor, comercianţii de cereale şi furnizorii de inputuri, în care se va lua în considerare ceea ce s-a întâmplat anul acesta cu producţiile de porumb şi floarea-soarelui pe suprafeţele însămânţate în primăvară, din care unele au fost afectate de secetă, iar altele de inundaţii sau grindină.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 200 milioane de euro daca erau investiti in irigatii .... produceau bani

    asa paguba la bugetul de stat si agricultori la limita supravietuirii

    1. Cea mai tare afacere în Ro.Primesti subvenție sa infiintezi o cultură(bani ce merg de fapt în imobiliare și mașini de lux,în proporție de 80%).Daca e seceta ,primesti de la stat(adică proștii cei multi)profitul nerealizat.Iar cea mai tare ,este legea 17-te face pe viata si pentru generatii-, mosier.Stim toți prin provincie moșieri semianalfabeti,cu imobile de sute de mii de euro și ML uri.Intreb si eu,nu puteau fi direcționati acești bani,către cei mici,cu adevărat năpăstuiți?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9480
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1139
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6665
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro