Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă joi că a transmis răspunsul său la o propunere israeliană a unui armistiţiu de 60 de zile în Războiul din Fâşia Gaza, în timp ce negociatori din cele două tabere poartă de peste două săptămâni negocieri indirecte în Qatar, relatează AFP.
”Hamasul tocmai le-a transmis mediatorilor răspunsul său şi pe cel al facţiunilor palestiniene la propunerea de armistiţiu”, a anunţat într-un comunicat, pe Telegram, Hamas.
Răspunsul cuprinde amendamente propuse la clauze privind intrarea ajuoarelor umanitare în Fâşia Gaza, hărţi ale zonelor din care armata israeliană să se retragă şi garanţii privind o încetare permamentă a Războiul din Fâşia Gaza, a declarat AFP o sursă palestiniană apropiată negocierilor în curs la Doha, în Qatar, conform sursei.
Negociatorii încearcă să ajungă la un acord asupra unei încetări a focului care să permită o aliberare a zece ostatici israelieni în schimbul eliberării unui număr nedeterminat de deţinuţi palstinieni încarceraţi în Israel.
Însă aceste negocieri tărăgănează de peste două săptămâni fără vreun progres major, din cauză că fiecare tabără o acuză pe cealaltă de faptul că refuză să cedeze în privinţa unor cereri-cheie, transmite sursa citată.
ISRAELUL EXAMINEAZĂ RĂSPUNSUL HAMAS
Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunţat joi că Israelul a primit răspunsul Hamasului la propunerea sa în vederea unui armistiţiu şi că o examinează.
”Mediatorii au transmis răspunsul Hamas echipei israeliene de negociere, iar ea este în prezent în curs de examinare”, anunţă într-un scurt comunicat biroul lui Netanyahu.
EMISARUL AMERICAN, ÎN EUROPA
Pentru Israel, desfiinţarea capacităţilor militare şi guvernametale ale Hamasului este nenegociabilă.
Hamasul cere, la rândul său, garanţii ferme ale unui armistiţiu durabil, o retragere totală a trupelor israeliene din Fâşia Gaza şi libera circulaţie a ajutoriarelor umanitare în enclavă.
Un purtător de cuvânt al Guvernului israelian, David Mencer, a acuzat miercuri Hamasul de faptul că pune obstacole în negocieri.
”Israelul a acceptat propunerea Qatarului şi propunerea actualizată a (emisarului special american Steve) Witkoff. Hamasul este cel care refuză”, a declarat el presei.
Negociatorii israelieni se află în continuare la Doha, iar negocierile continuă, a anunţat el.
Statele Unite au anunţat marţi că Steve Witkoff efectuează săptămâna aceasta o vizită în Europa în vederea unor negocieri cu privire la Războiul din Fâşia Gaza şi că s-ar putea duce apoi în Orientul Mijlociu.
Steve Witkoff începe această călătorie cu ”speranţa fermă că vom ajunge la un nou armistiţiu şi la un culoar umanitar în vederea trimiterii de ajutor pe care cele două părţi lau acceptat în fapt”, anuţa marţi o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce.
BRAZILIA SE ALĂTURĂ PROCEDURII PRIN CARE ISRAELUL ESTE ACUZAT DE GENOCID LA CIJ
Brazilia a anunţat miercuri că vrea să se alăture în curând procedurii prin care Africa de Sud acuză Israelul de ”genocid” în Războiul din Fâşia Gaza la Curtea Internaţionakă de Justiţie (CIJ).
Guvernul brazilian a anunţat că se află ”în faza finală în vederea prezentării unei intervenţii formale”, adică o alăturare la procedura lansată de către Africa de Sud la CIJ, cea mai înaltă jurisdicţie a ONU, cu sediul la Haga.
Mai multe ţări s-au alăturat procedurii - Bolivia, Columbia, Libia, Spania şi Mexicul.
Israelul a criticat această procedură şi a respins acuzaţiile care i se aduc.
O sursă de la Ministerul brazilian de Externe a declarat AFP că Brazilia a luat deja această decizie şi că aşteaptă o dată ”apropiată” pentru a-şi oficializa intrarea în procedură.
Diplomaţia brazliană denunţă într-un comunicat ”masacre zilnice” ale unor femei şi copii şi ”folosirea neruşinată a foametei ca armă de război”.
”Comunitatea internaţională nu poate rămâne inertă împotriva atrocităţilor în curs”, subliniază ea.
Într-o hotărâre răsunătoare din ianuarie 2024, CIJ a cerut israelului să prevină orice act de genocid şi avertiza împotriva unui ”risc real şi iminent” al unui ”prejudiciu ireparabil” împotriva palestinienilor.
Ea nu s-a pronunţat pe fond atunci, însă a emis mai multe ordonanţe conservatoare prin care cere Israelului să permită accesul ajutoarelor umanitare, să prevină şi să pedepsească incitarea la genocid.
Aceste ordonanţe au caracter juridic constrângător, însă CIJ nu dispune de niciun mijloc concret pentru a impune respectarea lor.