Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că a fost deschis un dosar penal în România în legătură cu documentele false găsite asupra fostului politician moldovean Vladimir Plahotniuc, arestat recent pe Aeroportul Internaţional din Atena, Grecia, potrivit unui comunicat MAI.
Potrivit comunicatului MAI, autorităţile elene au transmis prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională copii ale celor şase documente de identitate aflate asupra lui Plahotniuc. În urma verificărilor efectuate de structurile MAI, s-a constatat că doar unul dintre acestea este autentic - un paşaport emis de statul român pe numele real al fostului politician, eliberat anterior instituirii unei interdicţii. Celelalte cinci documente (două cărţi de identitate, două permise de conducere şi un paşaport) prezintă „suspiciuni rezonabile” de fals, prin suprascriere mecanică în scopul denaturării identităţii.
În consecinţă, Direcţia Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române a deschis un dosar penal pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
Vladimir Plahotniuc, unul dintre cei mai căutaţi foşti lideri politici din Republica Moldova, a fost reţinut pe 21 iulie în Atena, în timp ce încerca să se îmbarce într-un zbor către Dubai. Alături de el a fost arestat şi fostul deputat moldovean Constantin Ţuţu. În timpul percheziţiilor efectuate atât la aeroport, cât şi la domiciliul celor doi din Grecia, autorităţile au descoperit un set amplu de documente emise pe identităţi diferite, unele aparţinând aceloraşi state, dar conţinând fotografii şi date de naştere divergente.
Conform Procuraturii Generale a Republicii Moldova, asupra lui Plahotniuc au fost găsite cel puţin patru cărţi de identitate, şase permise de conducere şi 11 paşapoarte, toate pe nume şi naţionalităţi diferite, eliberate în ţări precum România, Vanuatu, Ucraina, Federaţia Rusă, Irak sau Bulgaria.
Vladimir Plahotniuc este vizat în mai multe dosare penale în Republica Moldova, fiind acuzat de implicare în fraude bancare de proporţii, spălare de bani, constituirea şi conducerea unei organizaţii criminale, corupţie şi îmbogăţire ilicită. Autorităţile moldovene susţin că Plahotniuc ar fi beneficiat direct de pe urma furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar al ţării, în perioada 2014-2015.
Opinia Cititorului