Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat reluarea protestelor începând de săptămâna viitoare, în contextul aplicării măsurii privind majorarea normei didactice. Potrivit liderului sindical Simion Hăncescu, această măsură, parte a Planului 1 de reforme, are un impact devastator asupra resurselor umane din educaţie, dar aduce o economie bugetară nesemnificativă, de doar 0,2% din PIB. „Este un dezastru şi nu folosesc cuvinte mari. Profesorii vor intra în restrângere de activitate pentru că nu li se pot asigura 20 de ore în şcoala unde sunt titulari”, a declarat Hăncescu după o întâlnire cu vicepremierul Dragoş Anastasiu.
• 15.000 de posturi în pericol, inclusiv titulari
Sindicaliştii estimează că, în urma acestei măsuri, se vor pierde aproximativ 15.000 de posturi didactice, dintre care cel puţin 10.000 aparţin cadrelor didactice titulare. Aceştia riscă fie diminuarea salariilor, fie relocarea forţată în alte localităţi, ceea ce, în practică, ar însemna costuri de navetă mai mari decât venitul suplimentar obţinut pentru cele două ore în plus. "Ministrul Educaţiei le-a recomandat profesorilor să facă naveta acolo unde sunt ore. E absurd. Costurile depăşesc beneficiile, iar orele libere nu sunt acolo unde e nevoie”, a subliniat liderul FSLI.
• Proteste în toată ţara: "Începem din prima zi de şcoală”
În lipsa unui răspuns clar din partea Guvernului, FSLI a anunţat un calendar de proteste. Printre acestea se numără: Proteste locale începând de săptămâna viitoare; Un protest naţional pe 8 septembrie; Un protest grandios chiar în prima zi de şcoală, cu participarea a peste 30.000 de persoane, potrivit estimărilor sindicatelor.
"Vom consulta membrii de sindicat după 1 septembrie şi nu este exclus ca începutul de an şcolar să fie blocat. Nemulţumirile sunt imense, iar sistemul fierbe”, a spus Hăncescu.
• Sindicaliştii cer amânarea cu un an
FSLI solicită amânarea cu cel puţin un an a aplicării noii norme didactice, avertizând că graba implementării va genera haos în şcoli, restructurări masive şi o demotivare generalizată a cadrelor didactice. Potrivit liderului sindical, 30.000 de posturi cu plata la oră invocate de minister nu corespund realităţii din teritoriu: „Sunt ore dispersate în alte şcoli, în alte localităţi. Nu sunt ore reale disponibile pentru titularii afectaţi.”
În contextul reformelor bugetare şi al ajustărilor promise Comisiei Europene, sistemul educaţional se regăseşte, din nou, în centrul unei crize de personal. Sindicaliştii avertizează că aplicarea mecanică a măsurilor fără o analiză concretă a impactului local va conduce nu doar la pierderi de locuri de muncă, ci şi la un blocaj în funcţionarea sistemului şcolar.
”Cultura dialogului social a lipsit complet în acest caz. Cerem o decizie raţională, nu una contabilă. Şcoala nu e Excel, e comunitate”, a concluzionat Hăncescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de No name în data de 25.07.2025, 11:56)
Cerem triplarea salariilor,injumatatirea normei didactice,mai multe ore plătite,mai multe sporuri si meditații alba neagra.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2025, 13:05)
Agenti platiti de Putin,
la bulau cu ei .
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2025, 13:12)
Sa fim seriosi, nu a cerut nimeni triplarea salarului. Sindicalistii cer norma de 40 de ore (nu de 20) cer salar similar celui din supermarket (cine merge la scoala merge si la aprozar), cer eliminarea vacantelor de vara (ati incercat sa nu faceti nimica 2 zile? E greu, nu? Dar... 90?), etc.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2025, 13:25)
stau numai in vacante si nu suporta 2 ore , sa mearga in privat sa vada cum este cu 10 ore !