Alexandru Petrescu, Preşedintele ASF: "Din discuţiile cu Guvernul am înţeles că trei companii de stat se vor lista la BVB"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 august

Alexandru Petrescu a spus: "Apelul de proiecte care este destinat companiilor cu capital majoritar privat s-a deschis din data de 7 iunie şi se va derula până în data de 31 mai 2025. Mesajul meu reprezintă o încurajare pentru companiile care au în perspectivă listarea, fie pe AeRO, fie pe Piaţa Reglementată". (Sursa foto: Alexandru Petrescu)

Alexandru Petrescu a spus: "Apelul de proiecte care este destinat companiilor cu capital majoritar privat s-a deschis din data de 7 iunie şi se va derula până în data de 31 mai 2025. Mesajul meu reprezintă o încurajare pentru companiile care au în perspectivă listarea, fie pe AeRO, fie pe Piaţa Reglementată". (Sursa foto: Alexandru Petrescu)

English Version

"Există un program de finanţare, în valoare de 38,2 milioane euro, pentru listarea companiilor la bursă"

Trei companii de stat din energie şi transporturi urmează să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), conform discuţiilor purtate între Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Guvern, a afirmat ieri Alexandru Petrescu, Preşedintele ASF, cu ocazia evenimentului ce a marcat listarea ultimei emisiuni de titluri de stat Fidelis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Alexandru Petrescu a spus: "Există un apel de proiecte pentru listarea întreprinderilor la bursă. Un program de finanţare în valoare de 38,2 milioane euro, ce face parte din PNRR, prin care companiile care doresc să se listeze pe AeRO pot obţine până la 70.000 de mii de euro, iar companiile care doresc să se listeze pe Piaţa Reglementată pot obţine până la 300.000 de euro. Apelul de proiecte care este destinat companiilor cu capital majoritar privat s-a deschis din data de 7 iunie şi se va derula până în data de 31 mai 2025. Mesajul meu reprezintă o încurajare pentru companiile care au în perspectivă listarea, fie pe AeRO, fie pe Piaţa Reglementată".

Preşedintele ASF a adăugat: "Ar trebui să vedem mult mai multe companii (n.r. care vizează listarea la bursă), în afara celor care sunt subiectul unei obligativităţi tot pe PNRR şi care folosesc şi condiţionalităţile OCDE. Din mesajele guvernamentale şi din discuţiile pe care le am la nivelul administraţiei Guvernului am înţeles că vor fi trei companii din zona energiei şi zona transportului, cu capital de stat, care se vor lista. Prin urmare, există perspectivele creşterii în mod semnificativ a capitalizării bursei".

Oficialul ASF a mai subliniat că emisiunile de titluri de stat Fidelis au ajuns o rampă importantă pentru cei care fac primii paşi în investiţii în titluri financiare.

"Comunitatea investitorilor din România a atins reperul important de 200.000 de investitori, dintre care aproximativ 18% sunt investitori ce deţin titluri de stat Fidelis. Acest lucru arată că, şi din perspectiva educaţiei financiare, Fidelis este o treaptă importantă pentru a intra în rândul comunităţii investitorilor din România", a spus Alexandru Petrescu.

Prin ultima emisiune de titluri de stat Fidelis, Ministerul Finanţelor a atras aproape 1,7 miliarde lei şi peste 311 milioane euro (valori însumând peste 3,2 miliarde lei - 650 milioane euro), prin a patra ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie, titlurile fiind listate ieri la BVB.

Dobânzile sunt între 5,8% şi 7% pentru titlurile în lei, respectiv de 4% şi 5% pentru cele în euro, iar maturităţile de unu şi cinci ani. Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital aferente tranzacţionării titlurilor de stat sunt neimpozabile.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Multa gargara din partea dlui vice!

    Probabil fondurile de pensii vor noi emitenti in care sa bage baniii romanilor!

    Din 2400 firme cu actionar majoritar statul roman, fie prin Min Economie fie alte ministere fie autoritati locale, DOAR pentru 3 sunt in discutii pentru listare .......adica neica vicele si toti din ASF sunt de RASUL curcilor!  

    Da listeaza CFR, Tarom si inca o surpriza. Fondurile de pensii ar putea dubla cotatiile pentru noile listate in 12 luni.

    1. CFR si Tarom sunt falimentare, ambele sunt pe pierderi de ani buni, Tarom nu a mai avut profit de 17 ani.

      Cine naiba sa bage bani in asa ceva ????

      Salrom, Aeroporturi Bucuresti, Portul Constanta merita cumparate. CFR si Tarom in niciun caz !!! 

      Salrom va fi listata prin vanzarea pachetului minoritar FP. Statul nu trebuie sa vanda nimic shi sa ramana majoritar la Salrom!

      Foarte corect,Salrom și Portul Constanta sunt profitabilePortul odată cu Shenghen implementat a crescut ff mult!

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb